Зимбабве остана без национална валута

Последната банкнота в обръщение бе от 10 милиарда долара, но с нея не можеше да се купи дори 1 хляб
12 апр 2009 16:30, Красимир Ангелов
65
Зимбабве остана без национална валута
Тази банктнота отдавна не струва нищо. Снимка: БГНЕС

Правителството на Зимбабве реши да преустанови официално най-малко за една година използването на националната валута, която на практика изчезна от обръщение, пише излизащият в Хараре държавен седмичник "Сънди Мейл".

"Зимбабвийският долар няма да се използва поне една година, защото няма нищо, което да го поддържа или да определя стойността му”, заявява министърът на икономическото планиране Елтън Мангома.

През януари в условията на невиждана хиперинфлация Зимбабве узакони използването на чужди валути в търговията и при всички разплащания и зимбабвийският долар веднага изчезна от обръщение.

Инфлацията достигна няколко милиарда процента и националната валута изгуби всякаква стойност.

Последната банкнота в обръщение бе от 10 милиарда зимбабвийски долара и с нея не можеше да се купи дори един хляб.

Освен хиперинфлацията в страната съществува и масова безработица, която обхваща 94% от населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Не забравяй две неща:1.Ако не бяха дедите на същите тия руснаци, днес ти щеше да носиш фес , а *** да е със същата носия като в Сърница!2.Русия има ресурси ,за разлика от Америка, която е принудена да ги краде от целия свят.Между другото, в американско изследване се казва, че последната капка нефт ще свърши към 2060 година, и това ще е Руския сибирски нефт.А без нефт и газ всичко спира, включително и газовия ти котлон.Добре дошъл в 18 век отново!Конска тяга,отопление на дърва и въглища, никакви изкуствени торове и пластмаси....За това е борбата на всякъде, включително и в Зимбабве.Американците и цялата западна цивилизация съществуват от стотици години на гърба на колонийте, на гърба на бедните, на гърба на робството.Това е генетично заложено в мисленето им."*** ти, за да живея аз!"-това е мотото на много американски политици и икономисти, и за това сме на този хал!
43
0
 
0
 
! Отговори
RZArector преди 15 години
94% безработица?! Изглежда има и по-зле от нас!
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не намесвайте костов ...това е след управление на тавариши като не СЕРгейЧО
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То всички държави без демокрация са застрашени от нещо подобно, освен ако нямат много ресурси.И тука се опитват да наложат подобен модел.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Олеле! Ама както сме я подкарали и ние ще стигнем до там! Добре, че има валутен борд, че иначе и нашата инфлация няма да е по-малко. Колкото до безработицата... що не им пратим другарката Масларова! Тогава 100 % от населението ще е без работа!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Varnenez преди 15 години
Kostov e vinoven! :D
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
само костов ще ги оправи,пък и на боя ги доближава!:)))
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лигли, света не се върти около вас.Няма ли да има новина, която няма да коментирате със скучни бозави политически бръщолевения свързани предимно с вашето село ...
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
до 2 - много си глупав, момче!!! :D:D:D
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
http://kompanii.investor.bg/?cat=119&id=51281
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...ами ако нещо подобно се случи с целият свят? Световната резервна валута - доларът, отдавна няма никакво покритие, дълговете на Щатите са над 90 трилиона, а явно и еврото и другите валути не са кой знае колко читави, щом курсът вече не е поне сто долара за евро.Тогава какво ще правим?
33
0
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 15 години
Как може да спорите дали става въпрос за милярд или милион.Още преди година знаех че в зимбабве се работи с милярди даже се очудих след като имали такава инфлация неса почнали да работят и в трилиони.От днес.бг просто не разполагат сас снимка на банкнота от 10 милярда и затова са сложили от 1 млн.Интересно как съществуват като 94% са безработни.По добре да се молят на Англия да ги приеме пак като колония
32
0
 
0
 
! Отговори
danko преди 15 години
че как го изчисли човека, че е русофил веднага, само защото е казал нещо за USA????? май ти имаш проблеми с дупедаването на същите US..и що си мислиш че твоето "съществуване" не е по малко мизерно от на руснаците..и то през 100 % от от съществуването ти..Тука ти пишат за Зимбаве..тоя Руснаците..болни хора..
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде да познаем каква валута ще използват сега за разплащания по между им зимбабвийците - американски долари или руски рубли.Това е поредната държава в света приела долара за национална валута след Китай, Еквадор, Куба, Карибския басейн и още 27 държави в света.
30
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 15 години
Мечтай си! И като банкрутира САЩ какво очакваш болен русофил такъв? Най-модерния софтуеър да стане руски, всички да започнат да гледат руски тв продукции и филми? Да започнат да си купуват руска музика и т.н.По вероятно е измислената Руска конфедерация да последва Зимбабве - стандарт, който е бил по техните земи през 99% от мизерното им съществуване!
29
0
 
0
 
! Отговори
baimile преди 15 години
Браво ... ти си най-великия икономист ... би ли споделил с нас къде научи това ...
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И България за беда с РУСКО - ТУРСКОТО си управление се е запътила натам.Слава богу че идват избори!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е тоя път вече САМО КОСТОВ е виновен !
26
0
 
0
 
! Отговори
ККК преди 15 години
При Зимбабве има най-лошото стечение на трагични обстоятелства, а именно *** + комунисти. Напразно си мислите ,че има разлика с нашата действителност. Просто при нас другаря е бял ***
25
0
 
0
 
! Отговори
Ha! преди 15 години
ami qvno ne samo nomer 2 gi znae tezi neshta, ami i az gi znam. boliviq kak se e spravila s inflaciqta si? spomognala e bezraboticata da narastne i taka sa se opravili.. molq te, ne komentirai, ako ne si u4il pone malko ikonomika.