Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

Полицията търси втори участник в стрелбата край Осло
Обновена: 23 юли 2011 23:32 | 23 юли 2011 15:28,
370
Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген
Обвиненият за атаките норвежец Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата.

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.

Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.

Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.

Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.

Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.

Още по темата

Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.

Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.

Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

*Информацията е актуализирана в 17,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 12 години
***! Ние трябва да въведем граничен контрол, че да не влизат от там такива ***!
330
0
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 12 години
До 359: А какви да са, комунисти ли?? А и недей да говориш глупости. Ако бяха нацисти, мислиш ли, че в северозападна Европа щеше да е пълно със всякакви турци, араби и ***. Демократи са, не са нацисти, но вече е време да се ориентират в тази посока .... За тяхно добро!!(Не, не защитавам изверга, напротив. Престъпниците да отиват в затвора.)
329
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател. преди 12 години
Този младеж е много зрял и поднася истини - поне от това, което ни предъвкватв медиите.Но нищо не оправдава да убиваш хора! И то деца!Той постигна цел - привлече внимание, но не по този чудовищен начин.За мен спасението е - разпускане на всички паразитни европейски , закостеняли структури, колонизиращи Европа и принуждаващи ни да работим за мазни ***!
328
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам какви хора го защитават, но за този всички, които не са руси, са ***...
327
2
 
7
 
! Отговори
бомбаджии в България преди 12 години
еееееееейтцтцтцтцтцтцНЕ СЕ НАМЕРИЕДИН ТАКЪВВ БЪЛГАРИЯЗА ПАРЛАМЕНТА И МИНИСТЕРСТВОТО+ И ЗА БОЙКО И ДОГАНсамо на хубавите хора и държави им се случва за съжаление , жалкоособено в парламента ако гръмне такава бомба КОЛКО МАФИОТИ ЩЕ ИЗПУКАТ, КОЛКО МАФИОТСКИ ВРЪЗКИ И КАНАЛИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕКЪСНАТИИИиии / денем и нощем се моля / ДОРИНЕМОГАДАСИГОПРЕДСТАВЯ
326
0
 
2
 
! Отговори
до 360 преди 12 години
Напълно си прав !
325
2
 
7
 
! Отговори
НЕМА ДРУГО РЕШЕНИЕ преди 12 години
Следващите да се насочат към ислямистите, и да ги прогонят зад Босфора и оттатък Средиземноморието ! Да минат и през *** и квото не е християнин, тоже и направо в морето!
324
0
 
2
 
! Отговори
tomas- 2 преди 12 години
208 вие си мислите,4е знаехме къде отиваме.нищто подобно никаква информация.министърът,който заповяда нахлуването,защо след 20 години направи преврата в бг.и не се извини на 4ехите.докараха ни демокрация,за което съм благодарен,4е запазихме соца да си направим трудовия стаж за пенсия,колкото и вулгарно да ви зву4и.в противен слу4ай ме о4акваше клошарската съдба на безработен.бог е бил с нас,защото такива безредици щяха да настанат и граждански войни.както стана в бивша югославия.4ехия и словакия
323
2
 
5
 
! Отговори
БОЙКОТ преди 12 години
Ако търсим логика, в нещо което само по себе си е лишено от логика трябва да стане точно обратното: Ние да наложим спициален контрол, дори да искаме визи от норвежците, щото самите екстремисти са родни норвежци и те са намират там, а не извън Норвегия.
322
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Норвежците и Дантчаните са едни от най-гллемите нацисти. Всичко изглежда приводно че е наред, но ...
321
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много фашисти има тук. Злоба, омраза...Жалко за децата.
320
1
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
лека нощ! казвам на всички - приятели и не толкова доброжелатели , БЪДЕТЕ ЗДРАВИ !!!:)
319
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако могат да установят и мотивите за аткаите, ще бъде много полезно.
318
3
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
другарят, мислейки ме за *** се доказа като такъв :) има време да озрее и да си намери място в ЖИВОТА ! бъди здрав и си мечтай да осъществиш желанията си ! УСПЕХ МОМЧЕ ! ПОМНИ ОТ ДЯДО СИ ! - НЕ РИТАЙ СРЕЩУ НАРОДА , ЩЕ БЪДЕШ ПОГЪЛНАТ О ЧУВСТВАТА МУ !!!казвам го аз ! БЪЛГАРИН ФАШИСТ !!!
317
1
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
за пояснение - джаз , боготворя го !обичам и народната БЪЛГАРСКА ПЕСЕН !
316
1
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до351-все пак съм фактор в погледа ти :) не ме отхвърляй от общественото мислене :) кажи си великите творения , като мисъл ДЕ !:)
315
2
 
6
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 12 години
Меркел връща лагерите, ще ги пълни с гърци
314
6
 
4
 
! Отговори
до 330 преди 12 години
АВЕ МАНИТЕ ГО ФАШИСТА КЪДЕ Е ТОМАС? Томас сега е зает!Гледа порно с деца и гали черния козел дето си гледа в Тях по хурката!
313
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Норвежецът терорист е само върха на айсберга на недоволството в старите демокрации, и особено в немско говорящите и северните нации срещу чужденците в страните им, срещу банковата световна криза, която правителствата ни налагат ние обикновените хора да я платим, а не създателите й, срещу помощите за изпадналите в несъстоятелност Гърция, Португалия и компания празнеща джобовете на всички ни. Национализмът се възражда в цяла Европа и не се знае в какъв извратен вид ще се трансформира. Вулканът клокочи и който не го вижда, зле за него. Обаче има и теории на конспирацията във връзка с терористичния акт за фалшивия флаг
312
0
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до 316- ало , ало , тук съм от "русия се обаждам " и като ме видиш , какво ще ми направиш ? ще се напикаш в гащите :)))))- мекотело си и плазмодей !