ЕС не е съвършен, но е най-доброто, което имаме

Юнкер: Референдумът е лична грешка на Дeйвид Камерън
Обновена: 25 юни 2016 09:41 | 25 юни 2016 07:30, Александър Попов
175
ЕС не е съвършен, но е най-доброто, което имаме
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за в. "Билд" днес, че Берлин ще играе централна роля в ЕС след вота в полза на Brexit, предаде Франс прес.

Германия ще продължи да играе централна и дори още по-важна роля в ЕС, смята Юнкер, цитиран от АФП. Агенцията припомня, че канцлерът Ангела Меркел е поканила в понеделник в Берлин френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а за днес е предвидена среща на външните министри от шестте страни основателки на ЕС също в Берлин.

ЕС със сигурност не е съвършен, но е най-доброто, с което разполагаме, за да съберем страните от Европа на една и съща маса, за да постигнем компромис с цел хората да живеят в мир, свободни и в благополучие. Великобритания ще ни липсва на тази семейна маса, каза Юнкер.

Още по темата

Той посочи и отговорността и противоречивата позиция на премиера Дейвид Камерън.

"Когато човек от понеделник до събота кълне Европа, е трудно в неделя да мине за убеден европеец", обвинително заяви Юнкер, според когото Брюксел не носи никаква отговорност за резултатите от допитването, поискано от Камерън, а не от Европейския парламент, Комисията или Европейския съвет.

На следващата извънредна среща на лидерите от ЕС в сряда и четвъртък "трябва да обмислим как най-добре да се заемем с притесненията на хората и да се противопоставим на популистките движения по решителен и единен начин", заяви Юнкер.

Той не изключва хипотезата за нови референдум и в други страни от ЕС, понеже по думите му "популистите обикновено не пропускат случай да вдигнат голям шум за своите антиевропейски идеи". Въпреки това според него ефектът от британския референдум би могъл бързо да опровергае тази пропаганда. Вероятно той бързо ще докаже, че Великобритания е била по-добре в ЕС - икономически, социално и външнополитически, смята Юнкер, цитиран от ДПА.

Според Юнкер от британския еврокомисар Джонатан Хил зависи дали ще остане на поста си след вота за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.

Юнкер ще председателства в понеделник заседание на 28-те комисари, включително Хил, ключов съюзник на премиера Камерън, който вчера обяви плановете си за оставка.

"Това е преди всичко лично решение за лорд Хил, когото аз уважавам много като опитен политик", цитира вестникът думите на Юнкер, запитан за бъдещето на Джонатан Хил след британския референдум. Хил отговаря за банките и финансовите институции.

Според Юнкер 73-мата британски членове на Европейския парламент също може да го напуснат преди изтичането на текущите им мандати през 2019 г., допълва вестникът.

"Мнозина членове на британската Партия за независимост прекарваха времето си в ЕП, работейки против институцията, към която принадлежаха. След като нямаха търпение Великобритания да напусне ЕС, преполагам, че няма да останат повече от необходимото", казва Юнкер.

По думите му обаче, ситуацията е различна за приблизително 1000-та британци, работещи като еврочиновници, понеже те работят за Европа, а не за Великобритания.

Референдумът е лична грешка на премиера Камерън, заяви еврокомисарят за цировата икономика Гюнтер Йотингер по телевизия Евронюз, предаде ТАСС. По думите му излизането от ЕС ще нанесе значителни щети на Великобритания.

Щом излиза от ЕС, значи излиза и от единния европейски пазар, за нея правилата ще бъдат други, не може другояче, смята той. Според него Шотландия може да стане 28-и член на ЕС, ако проведе повторен референдум и гласува за излизане от Обединеното кралство.

Ако след евентуален референдум стане независима страна и изпълнява условията, предвидени от европейските базови споразумения, въз основа на които се взима решение за приемане, тогава защо не, заявява той в отговор на въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 144Като останем само ние членове на ЕС,ще можем да приемем Украйна,нали? Ще трябва да приемем първо Турция де, нали нашите само това подкрепят.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС не е съвършен, но е най-доброто, което имамеТо вие добре го имате, ами ние от провинцията какво ще имаме? Изглежда ще трябва да възстановяваме Белене.
93
3
 
5
 
! Отговори
сс преди 7 години
Юнкер е един хрантутник. Ами и ти си подай оставката, защото при твоя мандат една държава иска да се маха.
92
4
 
8
 
! Отговори
Остап Бендер преди 7 години
Европейския съюз е най-доброто за мошеници и хрантутници (съвременни ***).Пазарна икономика без излишъци, е безумие! Забравете за квотите!
91
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Готви ли се война? Затова ли спешно напуска съюза Англия?
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи- сега германците ще ги доят още по-яко.
89
0
 
20
 
! Отговори
край преди 7 години
Е да на еврочиновниците ЕС им харесва много даже много много ама хората не мислят същото май.
88
0
 
7
 
! Отговори
до 145 преди 7 години
До АнонименГлупости. Италия Е, от страните основателки. https://en.wikipedia.org/wiki/Inner_Six
87
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много символично е, че Меркел не е поканила нито Борисов, нито Плевнелиев нито някой друг български представител за да обсъжда ситуацията в обединената Европа. Това показва германско отношение към българите - в ЕС роби са, няма да интпресуваме подицията ви. В същност ЕС е трета и този път непряка германска окупация на Европа.
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Геят Юнкер панически се опитва да запълва пробоината в Евромекокитковската кочинка,не става късно е ,разпада започва:)))))
85
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Като останем само ние членове на ЕС,ще можем да приемем Украйна,нали?
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мръсни брюкселски бюрократи не лъжете хората че ес е единствената правилна пътека.света е съществувал много преди ес ще го има и след ес.само кръглите *** вярват че ако няма ес и идва апокалипсиса.
83
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матео Ренци?! Че Италия не е сред основателите на ЕС, тя даже беше приета в последния момент през 90-тте год. И то по милост. И там всичко е прогнило от корупция - които са по-близо до мафиотските кръгове, си живеят охолно. Та тази страна е в ЕС също.......... Еми затова бягат британците от пробития и прогнил кораб Европейски съюз.
82
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС не е съвършен, но е най-доброто, което имаме" !За путинофилите Евразииският съюз е по-съвършен, но не искат да го имат !
81
2
 
12
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Истината е, че в Брюксел пак се опитват да открият топлата вода:-)))!!!!
80
1
 
14
 
! Отговори
tim преди 7 години
от всяка гледна точка трябват реформи във евро саюза според мен това е най слабата европейска комисия която е имал евро саюза просто тя няма планове и не знае как во да прави и управлява успешно от нея идва целия проблем във саюза единствено тя със свойте деиствия ще отблъсне все повече хората от идеята засега е направила да се увеличи бюрокрацията защо при другите комиисси не е имало и дума за напускане от някой а при тази се случи това показва некопетенсот на управление и загуба на доверие
79
4
 
17
 
! Отговори
Напълно си прав преди 7 години
До АнонименНе само кучета ги яли, но и гледат на останалите 20 като на кучета. Защото правителствата им са кучешки, отгледани в корупционния прийт на Меркел.Но Меркел не разбира едно- че тези кучешки правителства имаха една единствена платформа "евро-атлантическите "ценности". Брекзита счупи платформата и тя трябва или да се освободи от кучешките правителства или ЕС ще се разпадне с бясна скорост. В т.ч. българските евро-атлантически партии са свършени или много сериозно разклатени пред крах
78
0
 
1
 
! Отговори
на луд се правиш преди 7 години
До Анонимен119 аз знам , че има квоти за ес-квотната търговия в ес , но нали се оплакват хората , че не можели да изнасят извън ес -сърбия,русия и останалият свят например !!! за търговия извън ес НЯМА квоти и за това с ембаргото върху русия тази продукция която беше произведена извън квотите и бе за руският пазар се появи на европейският пазар и натиска цените надолу. а е нормално да има квоти за земеделската продукция за ес защото никой не се нуждае от свръхпроизводство и да му плащаш и дотац
77
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ангела Меркел е поканила в понеделник в Берлин френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а за днес е предвидена среща на външните министри от шестте страни основателки на ЕС също в Берлин."Останалите 20 членки кучета ги яли, важното е да съберем сектата на "основателките". След това ще спуснем заповедите на останалите безгласни колонии.
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почна се с промивките и облъчването.