Как мигрантската политика на Меркел ще спаси Германия

Тя изпрати послание, че страната ѝ не е във война с исляма
28 юли 2016 18:15, Бойчо Попов
59
Как мигрантската политика на Меркел ще спаси Германия
снимка: Ройтерс

"Политиката на отворени врати" на германския канцлер Ангела Меркел към имигрантите, бягащи от военни зони в Близкия изток, ще направи Германия в дългосрочен план по-безопасно място от терористични атаки, пише в свой анализ за британския Independent Робърт Веркайк.

Показвайки състрадание към стотиците хиляди мюсюлмански бежанци, германският канцлер изпрати послание към света, че Германия не е във война с исляма. Нещо повече - това означава, че по-голямата част от мюсюлманите, пребиваващи в Германия, имат всички основания да сътрудничат на със службите за сигурност в борбата срещу тероризма.

Това не е нещо, което може да се каже за маргинализираните и радикализираните мюсюлмански общности в западналите квартали на Брюксел или Париж, които отглеждат терористични мрежи, пише авторът.  

Ключът към борбата срещу тероризма е спечелването на сърцата и умовете на мюсюлманите, живеещи в тези общности, които са уязвими към радикализация от страна на сеещи омраза проповедници и терористични групи, като „Ислямска държава“ и Ал Кайда. И докато критиците на Меркел побързаха да я винят за неотдавнашните нападения в Бавария, може да се окаже, че действията ѝ вече са спасили страната от организирани масови убийствени атаки с взривове и пистолети, каквито имаше във Франция и Белгия. Тези атаки са с произход предградията на Париж и Брюксел, които се превърнаха през годините в инкубатори на тероризъм. За преодоляването на натрупаната там омраза и ненавист може да са необходими няколко поколения.

Разбира се, парижките предградия и предградието Моленбек в Брюксел са населени с мюсюлмани, които вече не чувстват, че са част от обществото. Много от младите възпитани там мюсюлмани са се отправи към Сирия и Ирак, за да живеят и да се борят в халифата. Тези, които са избрали да останат, продължават да сеят оплаквания срещу държавите, които изпращат все повече и повече полицаи в техните общности, за да разбират врати и да извършват арести.

Франсоа Оланд често е обявяван, че е във война с ИДИЛ. За много мюсюлмани, които се чувстват инкриминирани само заради религията си, може дори да изглежда, че френският президент им е обявил война.

Но истината е, че външната политика играе съществена роля за радикализацията и стимулирането на терористите. Това е урок, от който Франция се възползва по време на войната в Ирак, когато нейното правителство се противопостави остро на конфликта. През този период Франция не пострада от терористични атаки, докато Великобритания, която подбуждаше и имаше водеща роля във войната срещу Саддам Хюсеин, преживя тежки взривове в Лондон. Испания, в ролята си на гласовит поддръжник на войната, се изправи пред трагедията от взривените влакове във Мадрид през 2004 г.

Сега Франция и Белгия стават цели на сложни терористични операции, планирани от Сирия и Ирак, както и от джихадистите на местна почва, които са радикализирани допълнително в интернет. Ненадеждните френски и белгийски служби за сигурност се оказаха неспособни да  съберат пълна информация за тези пренебрегвани части на градовете. Това означава, че провалите на  разузнаването в атаките срещу Charlie Hebdo, в „Батаклан“, срещу транспортната система на Брюксел и Ница може да се повторят.

Критиците на Меркел твърдят, че обявявайки по-либерални правила за имиграцията за всички, тя е застрашила живота на обикновените германци. Но напоследък потокът от бежанци от военните зони в Европа не увеличава риска от тероризъм.

Твърдението се подкрепя и от факта, че и трите лица, търсещи убежище, които извършиха нападенията в Германия през миналата седмица, са влезли в страната много преди Меркел да обяви имиграционната политика на германското правителство през миналата година.

Нейният подход за „Отворените врати“ направи повече, за да защити Германия от тероризма, отколкото която и да е политика за борба с тероризма, защото той спомогна за уверяване на мюсюлманите (живеещи между германските граници и джихадистите, живеещи в чужбина), че германското правителство не е във война с исляма. И докато Франция и Белгия са уловени в един порочен кръг на все по-строги полицейски акции и нарастващ брой терористични атаки, Германия има шанс да изгради различно бъдеще, заключава Робърт Веркайк.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
@ преди 7 години
Ключът е да изгониш всички талибани и който не иска да живее като бял човек да ходи в пустинята, а не да им печелиш сърцата.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запада е обречен, възхвалите по адрес на леля Изперкел го доказват на 1000 %.
36
0
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Автора на материала очевидно още вярва в Дядо Коледа
35
0
 
10
 
! Отговори
какво казва тя преди 7 години
ние ви обичаме,ние ви приемаме без условности,ние ще се съобразяваме с вашият манталитет и ще се стараем да не ви дразним като ядем вурстчета и се разхождаме предизвикателно по улиците.Колкото повече ислямисти дойдат в Германия толкова по добре за нас.Тя си мисли,че "Дюнера" ще ги опази.Грешка!Ще ги бият,грабят,изнасилват и ислямизират.Това ги чака.И когато Германия стане арабска република,няма кой да им работи и икономиката ще се срине.
34
0
 
15
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 7 години
""""""""""""Как мигрантската политика на Меркел ще спаси Германия""""""""..............ЗА пореден път се убеждавам,че живеем в един абсурден свят.Даже след толкова проблеми които създадоха Меркел и Брюксел със емигрантите------ПАК НИ УБЕЖДАВАТ че е за наше добро!!???!!!?!?!?!?????----еми извинете---но даже комунистие не промиваха мозъците на хората така-факт.....
33
1
 
13
 
! Отговори
мангхо преди 7 години
разплаках се
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много наивно твърдение, почти като при нас "дюнера ни пази"...Германия тепърва ще разбере що е то ислям и "присъствие"...
31
17
 
3
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Евала на президента и Бойко които успяват да задържат България в ЕС.Европа е цивилизация,култура и история.Франция,Германия и Англия са най великите държави.Това са истински народи които не прекланят глава пред никой и въпреки че са малки по територии и слаби на природни ресурси никой не ги е завладявал.Губели са много битки,но винаги се изправят.И сега са във война с дивите руснаци,американските кравари и подмолните китайци,гърмят ги,газят ги,но стаят изправени и говорят за върховенство на зако
30
0
 
21
 
! Отговори
Umen преди 7 години
Хубава статия, добри разсъждения, но....... Масово т.нар. бежанци не разсъждават така. За тях всичко им е даденост и никога няма да оценят ценностите, до които ние-европейците сме достигнали. Но Европа е дала много жертви, за да достигне до условна свобода, равенство, права. Другите народи не са. Това е причината те да не могат да оценят достиженията на Европа.
29
13
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
32 Хахахахахах Ювиги от кога започна да харесваш *** , та Орбан е типичен техен представител , той е рожба на Фондацията на Сорос. А и жена му макар и католичка е с еврейски произход . Горките много са ви объркани понятията
28
6
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Tuerkisch2015 1,5 MillPolnisch2015 740 962Italienisch2015 596 127Най компактните маси чужденци
27
2
 
22
 
! Отговори
Хан Круме, преди 7 години
забелязваш ли че народите помирисали ;Османската Любов;не са на това мнение ,ама Орбан не се цитира само тая яловата
26
0
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
От 31 пропуснах да напиша че данните са в милиони и са актуални към датата. Това са временнопребиваващите а не тези които имат вече немско гражданство.
25
2
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Statistisches Bundesamt DeutschlandBevoelkerung nach Geschlecht und Staatsangehoerigkeit-------------превеждам Население по пол и националност Deutsche30.09.2015 - 73 536,3Nichtdeutsche 30.09.2015 - 8 234,6Като тук влизат всички включително и нашите братя роми и включително нашите деца
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитлерчо я чака в Ада !!! Там и е приготвил специално място сигорно се обръща в гроба си след 20 години Германия да стане Турция а по данни Ислямистите са 22 милиона а по не официални над 30 !!! Какво си говориме 10 години повече не им давам ;)
23
1
 
27
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Като предизвика народното недоволство и националистите вземат властта.Така без самата тя да знае Допринася за започване на реалната борба срещу исляма И за развалянето на дяволската сруктура европейски съюз
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А след 2-3 поколения,констатацията,ще бъде,че не може да смесиш вода и олио,но,ще бъде безвъзвратно късно !
21
2
 
11
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
Бай Тошо кога е обявявал война на исляма?
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рецептата днес: П.а.ч.а....а анализът е мега *** опит за промиване на западни мозъци
19
1
 
18
 
! Отговори
do 20 преди 7 години
Бри Бай Тошо се получаваше. А Меркел ще жъне каквото е сяла - ***.