Гибелта на Политковская: Поръчителят не е установен

Руски журналисти: Не смейте да казвате, че убийството е разкрито!
7 окт 2016 10:22, Елка Василева
40
Гибелта на Политковская: Поръчителят не е установен
Снимка: архив, Reuters

"Преди 10 години бе разстреляна Анна Политковская. Поръчителят не е установен. Не смейте да казвате, че убийството е разкрито" - под този наслов опозиционният руски в. "Новая газета" помества на сайта си редакционно видеообръщение, в което журналистите изразяват "яростта си" в деня на скръбната годишнина.

На 7 октомври 2006 г. руската опозиционна журналистка Анна Политковская, изобличавала по-специално нарушенията на човешките права в Чечения, бе застреляна на 48-годишна възраст във входа на блока си в Москва.

Във видеоклипа журналистите от вестника държат листове хартия, на които е описано разследването на престъплението. Той е придружен с материал, разказващ за пропуски и нарушения, допуснати според изданието от разследващите.

Още по темата

Редакцията заявява, че изпитва "ярост към онези, които посмяха да замислят това, към онези, които посмяха да го сторят. И ярост към онези, които не правят нищо, за да открият поръчителя на убийството".

"Чувстваме ярост, когато представители на държавата лъжат, като казват, че случаят е разкрит", се казва в статията. Сред тях се посочват говорителят на федералното следствие Владимир Маркин и зам.-министърът на правосъдието Георгий Матюшкин.

По делото за убийството на журналистката бяха осъдени чеченецът Лом-Али Гайтукаев, неговите племенници Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови, бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов и бившият служител в московското управление на МВР Дмитрий Павлюченков. Имаше два процеса - през 2008 г. съдебните заседатели се произнесоха за оправдателна присъда, но тя бе отменена от Върховния съд, припомня в тази връзка електронният в. "Медуза".

През 2016 г. Владимир Маркин публикува книга, в която предположи, че в убийството на Политковская е замесен покойният вече руски бизнесмен Борис Березовски. Синът на убитата журналистка Иля Политковски, запознат с материалите по делото, отхвърли тази версия, казва онлайн издание.

Днес "поръчителят може да си поеме въздух спокойно и да заповяда премахването на друг някой, естествено, ако още не го е направил", констатират журналистите от "Новая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политковская! Убита от чеченците защото получила 2 МИЛИОНА долара да напише книга с ,,ужасяващи неща,,за действията на руската армия в Чеч и ги измамила . Тоест откраднала Разчитала е че като ,,хазарка ,,няма да и посегнат .Нормално за ,,хазарката ,,.Да, ама не . Сега сополи ,сополи .
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vovkaАбе то и Тиквата е *** и Плашилото Цецка е и Партиен секретар на плевенската община ????? А, де ?
22
1
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
Политковская и Немцов се самоубиха с няколко куршума в гърба.
21
1
 
1
 
! Отговори
те сами си казаха преди 7 години
Аз чета руската преса. Руския е Български с немски и английски заемки. Който знае немски и английски няма нужда да учи руски.
20
5
 
4
 
! Отговори
Джона преди 7 години
До вовката, ти явно не си другар, сър ли си, що си, ама поръчителят не бил установен, на Кенеди също, на Луканов също, а твойте приятели краварските полицаи са застреляли по официални данни 700 човека тази година, поръчителят ясен ли е, не е ясен, там просто черните ги бъркар с прасетата, така ли е сър?
19
4
 
4
 
! Отговори
Бай Шиле преди 7 години
Според мене ЦРУ избива враговете на Путин. Това е разработка на военните! Тия дето спреха "Мелодия на Годината". В Русия съм, в Русия съм...
18
2
 
8
 
! Отговори
Поръчител по заем преди 7 години
Поръчителят не е установен----------------------------------------Заглавието има за цел да прикрие факта, че физическите убийци на Политковская бяха заловени и осъдени. По един безспорен начин. Що се отнася до разкриването на поръчителя, неговото име ще бъде огласено след като бъде осъден онзи, който поръча убийството на Кенеди. Според редакцията най-вероятно това е Путин.
17
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поръчителят е повече от ясен. Това е кремълското джудже кръволок Путин!
16
0
 
1
 
! Отговори
АлексСпб преди 7 години
"Лорд Хау-Хау" на нашето време... дано гори в ада
15
7
 
12
 
! Отговори
vovka преди 7 години
До wild horseТи другарю си достоен *** с зазсъжденията си. След 10 години не трябва ли да се търси отговорност бе ахмак!? Вий защо празнувате всяка година победата над Хитлер, то той е трепал хора преди 70 години, значи е невинен! Егати демагозите мръсни.Що се отнася до поръчителя- питайте шефа на Кремъл.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7 октомври - убийството на Политковская и роден ден на Путин. Съвпадение на противоположностите !
13
11
 
12
 
! Отговори
wild horse преди 7 години
Получен е нов финансов транш и указания да се пишат гадости по адрес на Русия,дори и с 10 годишна давност. Важно е да се поддържа огъня и медийните атаки да не спират. Тъй като лъсна цялото двуличие на САЩ и лакеите им,сега номерът е да се отклони вниманието от пълния западен крах. Разбира се и за нашите момченца това е на ръка
12
19
 
14
 
! Отговори
Петков преди 7 години
Естествено че му знаем името - казва се владимир путин, сатрап на русия.Убийството на Немцов също е по негова заповед.Агресията срещу Украйна и избиването на 10000 човека също е по негова заповед.Агресията в Сирия и избиването на десетки хиляди мирни граждани сирийци посредством варварски бомбардировки също е негово дело.Добре ,че съществуват САЩ, защото този военопрестъпник моментално би нападнал мирна и просперираща Европа.
11
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поръчител ЦРУ ; цел да сехвърли вината върху путин
10
11
 
7
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ама вие наистина ли си мислите че Путин се занимава с тия....просто винаги се намират *** които искат да се харесат на силните на деня като обикновенно ги злепоставят.....
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега, всички знаем кой е поръчителят.
8
9
 
3
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
дюдюне закачай рожденника, да не реши да те почерпи ;)
7
10
 
5
 
! Отговори
Защо !? преди 7 години
Му е на рожденника да убива тези резили пошзващи се с 0,0001% доверие!?
6
14
 
13
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Като Георги Марков пречукаха го техните служби! Набедиха нашите. Какви ли не глупости се наговориха и филм за бг чадъра направиха!Тез дето взимат пари да правят майдани и да подкопават властта в независимите още държави трябва да имат едно на ум че може да станат излишни за шефовете си и да бъдат уптребени!Каква беше тази убита! Мразше я цяша Русия за материалите и измислиците за някакви предполагаеми зверства в Чечня извършени от руски военни! Преписани от западни издания в пвечето случаи!
5
13
 
17
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 7 години
Поръчителят днес има рожден ден /на 63г./ :)