Две трети от ислямистите в Европа са с престъпно минало

"Индипендънт": Пушат, пият, дрогират се до заминаването си за ИД
11 окт 2016 13:37, Елка Василева
18
Две трети от ислямистите в Европа са с престъпно минало
Снимка: архив, Reuters

Над половината европейски ислямисти имат криминално минало и се присъединяват към групировката "Ислямска държава", тъй като им се обещава "изкупление", пише британският в. "Индипендънт", като се позовава на доклад на Международния център за изследване на радикализацията към Кралския колеж в Лондон.

Докладът показва, че престъпни и терористични мрежи в Европа се сливат, създавайки опасен вид джихадисти, за които насилието е не просто религиозен стремеж, а начин на живот.

Директорът на Центъра и експерт по тероризма Петер Нойман казва, че новата "престъпно-терористична обвързаност" прави по-трудно за европейските служби за сигурност да откриват радикализирането.

Много анализатори продължават да твърдят, че терористите произхождат от средната класа или още по-висши социални среди. Осама бил Ладен беше син на милионер, а терористите от 11 септември бяха студенти например. Според мен трябва да преосмислим стратегията си, отбелязва Нойман.

Нойман казва, че много от службите за сигурност продължават да очакват радикализираните младежи да променят поведението си и да постъпват "религиозно", вероятно като си пуснат брада или променят начина си на обличане. При някои промяната наистина е видима, но при други - не. В базата данни на Центъра много от европейските бойци продължават да пушат, да пият и да се дрогират чак до заминаването си за т.нар. Ислямска държава, обяснява той.

Нойман посочва, че две трети от джихадистите, обхванати от изследването на Центъра, имат не просто криминално минало, а деяния, свързани с насилие. В европейските страни, където броят им се знае, повече от половината от бойците на ИД са били известни на полицията. Престъпниците имат морално извинение да вършат нещо, което винаги са вършили, сега обаче с обещание да отидат на небето, подчертава Нойман.

Докладът на центъра за изследване на радикализацията е документирал няколко случая, в които управата на затвор не е знаела за наличието на радикализация в поверената им институция или сигналите й са били пренебрегнати от службите за борба с тероризма, казва директорът на центъра. Един от най-фрапиращите примери е мрежата, извършила атентатите в Париж и в Брюксел, допълва той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
СС преди 7 години
И другарят Ленин започва революцията с кадрите на организираната престъпност в Петербург, нищо ново под слънцето...
10
0
 
4
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Хитлер бе създаден от същите сили,които създадоха СССР и това не е тайна за никой добросъвестен историк. Съветския съюз бе създаден през 1917 г. от САЩ- вашият Сталин също. Затова те не му се молеха,а му нареждаха.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русофилите видяха от сащ най голямото зло,защото сащ и компания великобритания съсдадоха хитлер за да завладеят сибир.само че хитлер щеше да ги смачка преди ссср и затова отидоха да се молят на сталин
8
8
 
2
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Русофилите видяха от САЩ най-голямото добро,което може да се помисли. В 1942-1943 г. Щатите спасиха СССР от окупация,унищожение и пълен погром- ако не бе тяхната икономическа,продоволствена,оръжейна и промишлена помощ,днес на мястото на вашата Русия щяха да се мъдрят разни германски провинции като Москау,Поланд,Готланд,Остланд и пр.,а Путин щеше да се казва Патън. Така че бъдете добри- погледнете истината в очите,спрете да се самозалъгвате и благодарете на Щатите за това,че спасиха вашия кумир!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Останалата 1/3 са с престъпно бъдеще.
6
1
 
5
 
! Отговори
аня преди 7 години
късно осъзнаване, мандалото лопна
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само две трети? Толкова ли?Сбъркали сте нещо... 3/3 са.... най-малко.
4
1
 
30
 
! Отговори
Аре да си го кажем преди 7 години
Не ги наричайте ислямисти. Те са опозиционери питайте Козяк, Френското посолство. В Сирия са борци за свобода в Европа ислямисти.ШИЗОФРЕНИЯ. САЩ И ЗЕ са спонсори на тероризма. Благодарения на тях сега има вместо Южен поток Бежански Поток. ЗЕ ИСАЩ ние хубаво не сме видели
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък си мислех че са лекари и инженери...
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E как бе? Най-добрите джихадисти са европейските джихадисти. Някакси технически извисени в сравнение с другите. Даже и британски политик каза, че източно европейски работници не знаели как да ползват телефон. Е вие контролирате ли чрез телефоните вашия етнически и технически образован ***? Ще връщаме ли теориите на Дарвин или ще показваме колониална класа?
1
2
 
33
 
! Отговори
kiki преди 7 години
Глупости! 1/3 са лекари и инжинери, а останалите 2/3 са съпругите и децата им.