Джихадизмът vs. Европа – стратегия на хилядите порязвания

Противникът да бъде изтощен малко по малко, без открита борба
Обновена: 21 авг 2017 19:34 | 21 авг 2017 19:22, Елка Василева
70
Джихадизмът vs. Европа – стратегия на хилядите порязвания
Снимка: Reuters

Нападения като тези от Барселона и Камбрилс, където загинаха най-малко 14 души и стотина бяха ранени, лесно се организират, почти няма как да бъдат предотвратени и предлагат оптимално за джихадистите съотношение цена/ефективност, смятат експерти и длъжностни лица, пише Франс прес.

Тази терористична стратегия е насочена към цяла Европа; властите трябва да се готвят за продължителна конфронтация и да разчитат на издръжливостта, характерна за демократичните общества, добавят те.

След атаките от този род в Ница, Берлин, Лондон и Стокхолм всички столици и големи туристически градове от континента инвестират в постоянни заграждения срещу смъртоносни коли тарани, но те, за съжаление, е лесно да бъдат заобиколени.

Още по темата

"Това е принципът на "меките" мишени - обяснява за АФП Фредерик Галоа, бивш шеф на групата за бързо реагиране на френската жандармерия (GIGN). - Такива са всички места, където се струпват цивилни. А хора се събират на хиляди места."

"Доколкото могат, терористите ще подбират меки мишени с максимално символно значение като "Шанз-Елизе", "Рамбла", но ако тези места бъдат защитени, както вече става, те винаги ще намерят някоя пресечка, която да ударят (. . .) В Рим, ако няма как да стигнеш до площад "Свети Петър", но убиеш десетина души наблизо, ти всъщност си нападнал Рим и Ватикана. Със същия символичен ефект."

Теорията за подобни нападения, редовно наричани "нискобюджетен тероризъм", отдавна се развива и проповядва от джихадистките мрежи. На първо място от Ал Кайда, която споменава за тях в пропагандата си от 2004-2005 г., след това от групировката "Ислямска държава", по-специално чрез нейния говорител Абу Мохамад ал Аднани до смъртта му през 2016 г..

"Бъдете редовни"

Това е т. нар. стратегия на хилядите порязвания - целта е да изтощиш противника малко по малко, щом нямаш сили за открита борба. Тя прави тероризма достъпен за всички - "спящи" или внедрени агенти, опитни ветерани от Сирия и Ирак, саморадикализирали се симпатизанти или дори душевноболни, повлияни от общата атмосфера.

Групировката ИД им казва: "Използвайте подръчни средства - кола, нож, камък" - посочва Фредерик Галоа. - Така имат повече възможности да действат. Няма нужда от организация, избират се близки, случайни мишени: това е. От гледище на тероризма съотношението цена/ефективност е без конкуренция."

"В стремежа да дестабилизират противника те вече не залагат на мощни действия със зрелищни средства, а на чести, повтарящи се акции. Лошото е точно това постоянство. Заповедите са: станете част от всекидневието, бъдете редовни. В Европа сега стават атентати на всеки четири до шест седмици. И щом мине това време, всеки си казва: нещо ще се случи", обяснява той.

Според Жан-Пиер Филию, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания ("Сианс По"), групировката ИД, побързала в четвъртък вечерта да поеме отговорност за атентата на "Рамбла", действа според собствена логика, поставяйки си дългосрочни цели.

"Въпрос на подходящ момент за планиране на терористична атака - увери той в петък сутринта пред радио "Франс ентер". - Те искат да покажат, че отстъплението на терен не ги е отслабило. Но ударите им са предизвикани от отстъплението в Ирак и Сирия".

С оглед на тази заплаха, която скоро няма как да бъде изцяло премахната и която даже се увеличава със завръщането на стотици калени в битки джихадисти от Ирак и Сирия, политическите власти би трябвало да подготвят европейските демокрации за съпротива.

"Да не се впускаме в демагогия - каза неотдавна пред АФП френската сенаторка Натали Гуле, съпредседателка на анкетната комисия за борбата с джихадистките мрежи, - с възможностите на всички разузнавания на този свят няма начин да предотвратим такива нападения."

"Да погледнем истината в очите. Лъжа е да внушаваме на хората, че ако изпъдим мюсюлманите (. . .) или затворим джамиите, проблемът ще бъде решен. Напротив, това ще засили доводите на (групировката) "Ислямска държава", добави тя.

"Някой подкарва колата, засилва я срещу хората.... За нещастие се налага да свикваме с тези неща и всеки да бъде бдителен", заключи парламентаристката.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро противодействие е да се разкарат от Европа всички мюсюлмани и да се престане с всякаква намеса в техните страни. Те са толкова първосигнални, че ще се избият сами.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам, нива стратегия. За всеки убит от джихадист, ние щвнсруваме по един град от техните страни ? Какво ще кажете, а ? Алонсо избием до крак, няма да има никакъв проблем, след това.
29
2
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Онези, които предизвикаха всичко това, дават ли си сметка какво направиха?
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А проблемът може да се разреши като просто се екстрадира всеки един мюсел извън Европа, а радикализираните се прибират на топло без много-много приказкиза права.
27
2
 
9
 
! Отговори
Не на терора преди 6 години
Да свиква тя, аз не искам да свиквам с тези неща. Трябва да се вземт сериозни мерки.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"френската сенаторка Натали Гуле" е една rлynaвa мултилесбарска кокошка..
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето я истинската стратегия на борба. От mobilebulgaria:"Учени от израелския университет Бен-Гурион публикуват изследване, в което посочват как резервните дисплеи за смартфони могат да бъдат модифицирани, за да послужат за кражба на данни.Чрез вграждането на специален чип в модула на дисплея те са успели да манипулират системата за комуникация в Huawei Nexus 6P и LG G Pad 7.0, а това им е осигурило възможност да запишат въведената през клавиатурата информация и да направят снимки..."
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля ви недейте да споменавате турци и роми на едно място, за да не дойдат турците, както направиха с кипър и да питат за какво така говорите.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Абе избийте семействата на парапитеците правещи атентати. "Не, не и пак не. Първосигналната реакция е пагубна. Това ще докаже на всички мюсюлмани, че сме наистина непоправимо зли. И ще създаде убедени безкомпромисни терористи сред приятелите им. По-зли от враговете си няма да ставаме. Ако станем - те вече са спечелили. Истинската стратегия за борба - в следващия коментар.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"издръжливостта, характерна за демократичните общества"... Не е ли точно обратното, дори по история учехме, че такива общества са сравнително слаби ?
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да "благодарим" за това което се случва в Европа на предишния френски( и настоящия който продължава по същия начин) президент и най вече на германската канцлерка любима и техните близки партньори от Америка които прикриват задкулистните игри на шепа хора с еврейско потекло чиято единствена цел е да разбутат ако може целия свят. Не ги е срам
20
2
 
5
 
! Отговори
Сфес.бг преди 6 години
... с *** катуни е достигнало ниво на невъзможност. Насилието избухна за трети пореден ден. Местните обвиняват ромите за стрелбата от събота и се сблъскаха с полицията.
19
2
 
5
 
! Отговори
Сфес.бг преди 6 години
Убийството на 11-годишно момче от заблуден куршум миналата седмица породи напрежение и стълкновения между гърци и роми в район Мениди на гръцката столица.Местните власти поискаха увеличаване на полицейското присъствие в квартала, както и откриването на нов полицейски участък. Днес се очакват и 20 автобуса с протестиращи в центъра на Атина, срещу произвола на ромите и по повод убийството на 11-годишният Мариос в събота, съобщава Български новини.Протестиращите искат правителството да приложи мерките, обещани май 2015 от тогавашния министър и според тях съжителството с *** катуни е дост
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая колко е страхлива горката чак се чудя как не е умряла от страх.На практика тя казва"те са много силни.Ние сме слаби страхливи и безпомощни.Единствената надежда за оцеляваме е да се скрием и да се надяваме че няма да са ядосани"...Не трябва такива малодушни хора да стават шефове на комисии за противодействие на терористите.Ето Тръмп например каза,че има голямото желание да покаже на терористите малко сериозни бомби от тия дето не остава нищо след тях и има ли атентати в САЩ?
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Муджахидин Халк- Талибан - Ал Кайда-ИДИЛ= САЩ .
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешници... А все срещу Русия блеят и лаят.
15
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да погледнем истината в очите. Лъжа е да внушаваме на хората, че ако изпъдим мюсюлманите (. . .) или затворим джамиите, проблемът ще бъде решен. Напротив, това ще засили доводите на (групировката) "Ислямска държава", добави тя."Някой подкарва колата, засилва я срещу хората.... За нещастие се налага да свикваме с тези неща и всеки да бъде бдителен", заключи парламентаристката.Eй заради такива т-ъпи г-ъски дотам сме я докарали!!!
14
3
 
25
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Спрете да се карате с Русия и заедно унищожете терористите,разделението е в полза на терористите.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия не ми звучи достоверно,защото ако те заплашват мирното население,защо не затворят границите за нелегално преминаващите и без документи,нарушители закона?На политиците не знам дали им дреме,защото те си имат охрана,но страдат невинни хора нямащи нищо общо с политиката и тези работи.
12
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масова депортация на цели квартали нелегални и легални. Или към САЩ, или към Африка. Морска блокада на Средиземно море. Сухопътна блокада на границата с Турция.