Аюрведически практики за подготовка на тялото за есента

Как да посрещнем есенния сезон здрави и жизнени
18 сеп 2020 19:51, Илияна Николова
4
Аюрведически практики за подготовка на тялото за есента
Снимка: istock

Смяната на сезоните винаги се отразява. Както през есента листата на дърветата започват да окапват, така и в телата ни се случват някои промени, заради които се чувстваме не особено добре. След енергичното лято, изпълнено с топлина, слънце и приключения, есента ни носи тъга по отминалите хубави емоции. Преминаването от лятото към есента носи редица дисбаланси, както във физически, така и в емоционален смисъл.

Китайската традиционна медицина и аюрведа предлагат подкрепа за тялото и духа през есенния период, така че сезонните промени да ви засегнат възможно най-леко. Есента е време за фокусиране, за плавен преход от летните емоции към есенната меланхолия.
 
Как да се справите с тези есенни промени в тялото и психиката си с помощта на китайската традиционна медицина и аюрведа?

Работете с дъха си
 
Есента е свързана с белите дробове. За да ги поддържате в добро състояние и да ги предпазите от заплахата на есенните респираторни инфекции, отделяйте по няколко минути всеки ден, за да увеличите съзнателно капацитета си на дишане.
 
Намерете удобна поза и обърнете внимание на дълбокото съзнателно дишане. След като се свържете със собствения си ритъм на дишане, започнете бавно да удължавате периодите на поемане и задържане на дъха. Практикувайте 10 до 20 дълбоки и продължителни вдишвания по този модел. Това ще ви помогне да се освободите от мисли и емоции, които ви карат да се чувствате нещастни и ще ви помогнат да се почувствате освободени.
 
Раздвижете червата си
 
Дебелото черво е изключително важно през този сезон. Неговото добро състояние и активност гарантират правилно елиминиране на токсините, а това е от ключово значение за здравето на тялото и духа. Запекът може да причини натрупване на токсини, слуз, да създаде условия за алергии, проблеми с настроението, които се засилват през есента.
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 месец
Най добрата и ефективна "Аювердия" е секс,секс и пак секс - по всяко време и навсякъде...
3
1
 
0
 
! Отговори
не сме зодии преди 1 месец
не сме зодии
2
1
 
1
 
! Отговори
Аюс Дошаварти преди 1 месец
Основна практика е гълтането на чорапогащник и постепенното му обратно изтегляне.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ям мекици и сланина докато жлъчката не е на прага да гръмне от камънаци.
Тогава ще спра.

Ето така трябва да се живее.

Спонсорирани публикации