Не всеки забелязва некомпетентостта си или ефекта Дънинг-Крюгер

Те не разбират, че взимат грешните решения
19 сеп 2020 23:00, Екип на Tialoto.bg
57
Не всеки забелязва некомпетентостта си или ефекта Дънинг-Крюгер
Снимка: IStock

Хората, които са естествено лишени от чувство за хумор, обичат да разказват анекдоти. Шофьорите, които едва могат да останат в своята лента, обичат да учат другите как да шофират. Мениджърите, които дори нямат основни познания в областта, в която работят, обичат да обясняват на другите как не разбират нищо от работата им при първа критика.

Защо всички тези хора не забелязват своята некомпетентност?

Ефектът Дънинг-Крюгер е известен в психологията. Хората с ниско ниво на интелигентност или тесен мироглед често не разбират, че решенията, които вземат, са грешни, а качествата, които сами си приписват, са фалшиви.

Струва им се, че са прави и разбират ситуацията по-добре от другите. С течение на времето това отношение придобива характера на психологическа защита – ограниченият човек започва да защитава позициите си, защото смята, че по-талантливи хора ще го притиснат.

При интелигентните се наблюдава обратният ефект – те добре разбират колко сложни са законите на реалността и колко обширна е сферата на знанието, която може да бъде усвоена в бъдеще. Това води до подценяване на собствените им способности, до подценяване на тяхното място в обществото.

Ефектът е предвиден теоретично, а след това експериментално потвърден през 1999 г. от Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, служители от Катедрата по психология в университета Корнел, САЩ. Теоретичната основа на хипотезата са наблюденията на велики философи. Самият Дънинг цитира Чарлз Дарвин: „Невежеството често поражда увереност, вместо знание“ и Бертран Ръсел – „Едно от неприятните свойства на нашето време е, че тези, които изпитват увереност, са глупави, а тези, които имат поне малко въображение и разбиране са нерешителни.“

Практическият източник на вдъхновение на този ефект е престъпността
Авторите изследват удивителния случай на Макартър Уилър, който ограбва две банки една след друга, намазвайки лицето си с лимонов сок. Той вярвал, че лимоновият сок „скрива“ лицето на записите на охранителните камери. Психолозите се възхитили от дълбочината на некомпетентността на човек, който дори не се опитва да провери правилността на идеята си. Въпреки че тази грешка го праща в затвора.

В последствие събират в една стая хора, заети в различни сфери на дейност, но с напълно различно ниво на реални познания. Авторите на експеримента ги канят да попълнят въпросник. Участниците трябвало да отбележат нивото на компетентност в областта, в която са работили. След това били помолени да направят поредица от тестове, за да установят истинското си ниво. Въз основа на резултатите авторите на изследването изготвят графика, показваща зависимостта на реалното знание от увереността на хората, че те са добре запознати в своята област на дейност.

Вижте повече за ефекта Дънинг-Крюгер в Tialoto.bg

Източник:Tialoto.bg


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До D.

Бащати е прост селянин и е жалко, че селяните оцеляват но свърши и тяхното време :)
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И изведнъж всичките станаха психиогчета и чуруликат "Дънинг Крюгер ефкт, Дънинг Крюгер ефект" - кат ти избуууам един шамар...
12
0
 
10
 
! Отговори
Актуален пример, преди 2 месеца
който потвърждава казаното в горната статия - 95% от "учЕните" в БАН.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото си по-***, толкова си по-убеден, че си прав и не ти пука. Типична корпоративна *** както се казва!
10
2
 
7
 
! Отговори
D. преди 2 месеца
До Бау
Ей, баща ми казваше, "Метилявото си е метиляво". И когато си е търсил момиче за да се ожени, първата му мисъл била тя да е здрава. Искал е здрави деца! Точка. Оцеляват здравите. Природата си има свои закони.
9
6
 
10
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
До D.
Точно това е Дънинг-Крюгер. Когато си мислиш, че целият свят се е панирал и затворил без причина. Фирми с оборот от милиарди не са разбрали даже, че няма проблем и са решили да фалират тихомълком. Стотици хиляди лекари не са разбрали, че това не е по-опасно от грип. Мерси, показа какъв точно е ефекта :D
8
6
 
5
 
! Отговори
D. преди 2 месеца
До Бау
Е, да, вирус има, но смъртността от този вирус е по-ниска от колкото смъртността при грипния вирус - 4%. И да си призная, противно ми е дори да изляза да си купя нещо от харанителния магазин пред мисълта, че ще рещна всички тези лица с маски. Аз също съм с маска, защото е задължително при ползване на обществен транспорт и за влизане в магазините.
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 2
Какво да се радвам!?
Че ограбиха България, така както и турчин не в е ограбвал!?
Ти си болен!
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бау
Аз не мога да разбера, как могат да харесват човек, който ги нарича лош матИриал и *** че и да гласуват за него..
5
10
 
16
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
Голяма част от коментиращите страдат от този синдром. Нямало вирус и прочие ...
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да опитва ме се да отклоним некои теми по всякав начин
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мкои идеите пак не си е пил хапчетата
2
11
 
13
 
! Отговори
монархокомунист преди 2 месеца
Бе ти се радвай,че го има,че иначе остане ли на мандраджиите и помаците спукана ни е работата!
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вярно!
Справка;
Великият международник от Банкя и тъпоъгълниците ,
които са му сподвижници...