Струва ли си да заложим на битумни керемиди?

Обновена: 23 окт 2020 14:41 | 23 окт 2020 14:32, Александър Попов
6
Струва ли си да заложим на битумни керемиди?

Сред основните конкуренти на така наречените битумни керемиди са покривните покрития като ондулин, шисти, метални керемиди у  разбира се стандартните керемиди.

Меките битумни керемиди са по-скъпи, но потребителите често ги предпочитат, тъй като те надминават всички останали по естетически качества, издръжливост и лекота на монтажа. Металната плочка може да се конкурира по външен вид, но недостатъкът й е, че издава много шум по време на силен дъжд и освен това е склонна към корозия, след като защитният й слой се деформира. Битумните керемиди от своя страна поглъщат шума и не могат да ръждясат.

Що се отнася до естествените керемиди, които се славят с рекордна издръжливост, неутралност и красив външен вид, то производителите на битумни керемиди се стремят да въплътят тези качества и в своите продукти.

Иначе, ако трябва да сравним цените, то естествените керемиди струват много повече, изискват укрепване на рафтовата система, а също така при монтажа им често изникват трудности. Също така, те се нуждаят от задължително периодично следене и подмяна на повредените елементи.

Как да изберем битумни керемиди?

Понякога визуалната проверка е напълно достатъчна за да се определи качеството на гъвкавите битумни керемиди. За да изберете висококачествени битумни керемиди, обърнете внимание на следните точки:

Гъвкавост

Висококачественият продукт трябва да е гъвкав и еластичен - това е ключът към неговата трайност и практичност. За да тествате гъвкавостта, достатъчно е да опитате да огънете материала, но не да го сгънете наполовина, а просто да го огънете съвсем малко. Висококачественият продукт ще се огъне без проблеми и след това ще възвърне отново предишната си форма.

Миризма

Не следва да усещате миризмата на битум – ако я усещате, това е първият признак, че той активно започва да се изпарява и битумните керемиди ще загубят бързо своята еластичност.

Равномерно покритие

Покритието от каменни стърготини трябва да е равномерно и плътно, да не се разпада.

Самозалепваща се повърхност

Наличието на самозалепваща се повърхност значително улеснява ремонта и монтажа на битумни керемиди, затова е важно да не са изминали повече от 6 месеца от датата на производство, в противен случай ще трябва да използвате строителен сешоар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

6
Още по темата: битумни керемиди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея в монолитен блок от 2006-та година в София в полите на Витоша. Имам жилище на цял последен етаж. Целият покрив е битумен, правен по учебник. Отдушници, изолация, правилен монтаж. 14 години нямам и едно петънце по тавана. Недостатък- тъмно сиви са и въпреки 20-сантиметровата каменна вата лятото е топло и без климатик не може. Важно е кой и как ги е монтирал.
4
0
 
3
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Истината е, че трябва качествен монтаж и качествен битум. 10години без теч и без промяна на външния вид - монтирани от мен. Теч при първия дъжд монтирани от "майстори". Аз съм за битумни те керемиди. За цената като се включи всичко не са толкова евтини.
3
0
 
8
 
! Отговори
И да и не преди 3 години
Битумните керемиди наистина следва да се монтират качествено, за да са добре. Аз съм си ги слагал сам, махал съм фолиото отдолу и съм си ги ковал правилно. Болшинството са пишман майстори и ги слагат джаста праста и накрая тоя под покрива гризе дървото.
2
6
 
4
 
! Отговори
Рекл.статия преди 3 години
Никога повече Битумни керемиди, два-три пъти ми слагат и винаги проблем...ако имате късмет до 3-4 год.няма да тече. Никога няма да минат 10 год.както нормалните
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Най-важното еНяма как да бъдат отнесени от вятъра битумните керемиди се и коват с по три пирона на линеен метър така, че не се разчита само на замозалепващото покритие.