Да потърсим брокер? Или пък можем сами!

Вижте ценни съвети в избора на този ценен помощник
22 мар 2018 10:00, Екип на Dnes.bg
39
Да потърсим брокер? Или пък можем сами!
Снимка: Pinterest

Когато човек реши да си купи жилище, си дава сметка, че не е съвсем наясно как и откъде да тръгне по този дълъг път. Предстоят му разходки, огледи, събиране на документи, кандидатстване за кредит, изповядване на сделка и още други процедури, които никак не са леки задачи, особено за хора без опит.  
 
Именно в този труден и нов път може да ви помогне вашият брокер. Защото няма какво да се лъжем - работата с компетентен и добър брокер на недвижими имоти не само гарантира законността на сделката, но и улеснява изключително много купувача, като му спестява доста време и нерви. Именно на избора на добър брокер е посветена и следващата статия, част от проекта Apartmenttherapy на Dnes.bg и нашите партньори от Токуда Банк.
 
Доста хора вероятно биха си казали, че могат да се справят и без такава помощ и че няма нужда да дават излишни пари. Може би да, ако сте достатъчно компетентни по темата, може да минете и без брокер, но дали липсата му ще ви излезе по-евтино... това е въпрос, на който трудно може да се даде еднозначен отговор. Защото един професионален съветник може да направи сделката доста по-изгодна за купувача, защото добрият брокер подпомага клиентите при водене на преговори, съдейства им за договаряне на справедливата пазарна цена на имотите и най-важното – гарантира за сключване на сделки с имоти без тежести.  
 
И все пак как да изберем своя брокер?
 
И тук, както и в доста други области, универсална рецепта няма, но има няколко прости съвета. На първо време може да изберете вашия посредник по препоръка на ваши близки, минали вече по този път. Хубаво е да проверите професионалния му опит, както и какви оценки има за работата му. Когато говорите с него, поисквайте доказателства за неговия професионален опит.  
 
Когато изберете и започнете работа със своя брокер, дори и да е ваш познат, не забравяйте, че най-добрата и сигурна форма на договор е писмената. Само тя гарантира интереса на всяка от страните, защото при неизпълнение на задълженията, се носи отговорност. Такъв договор ви гарантира, че брокерът ще следва до край вашите интереси при покупката.  
 
Разбира се, както е при всеки договор, трябва да четете внимателно какво разписвате – какви са задълженията на двете страни, както и какво възнаграждение ще получи вашият брокер. Да, със сигурност преди това сте договорили това, но е важно и да го затвърдите преди да положите подписи.  
 
Хубаво е, брокерът ви да работи в същото населено място, където искате да си закупите жилище. Така ще сте сигурни, че той е достатъчно компетентен за спецификите на града и региона. Винаги търсете брокер, който притежава нужните умения и специализация и не се доверявайте на сляпо.  
 
А за да си спестите излишни разходки и загуба на време, формулирайте ясно пред своя брокер какъв вид недвижим имот точно търсите – къде да се намира, колко да бъде голям, колко стаи да има. Ако имате и други специфични изисквания също му ги посочете ясно.

Ако пък искате директно да закупите своето жилище от строител, имайте предвид, че някои банки, като Токуда Банк, имат списък с проверени и одобрени за финансиране от тяхна страна строителни обекти, за които отпускат изгодни кредити преди акт 16. Все пак, щом банката е оценила строителната фирма като надеждна, вероятността да възникнат проблеми с изпълнението и срока е значително по-малка.
 
А ако имате въпроси относно финансирането на покупката на вашия нов дом, експертите от Токуда Банк са готови да отговорят на всички ваши въпроси. Защото е важно да се доверим на истински професионалисти, нали така?


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
40
 
! Отговори
bluesky1 преди 3 години
Вероятността от "фал" при сделка с брокер е много по-голяма дори ако сам се наемеш да купуваш, защото, когато купуваш чрез брокер си мислиш, че той е направил съответните проверки за имота, а това не е така!!! Мхах...Нормално ли е брокера, който е без образование, да взема комисионна повече от нотариуса или юриста?!!! При покупка на недвижим имот се консултирайте с адвокат задължително, при това ще излезе далеч по-евтино!
18
0
 
40
 
! Отговори
Рентиер преди 3 години
И още... защо държавата не регулира тази професия? Покупката на апартамент е една от най- големите и важни за повечето хората; Защо държавата регулира много по- строго предлагащите дъвки и бонбони, отколкото предлагащите недвижими имоти, които хората изплащат с години?! Не реално всеки необразован *** с излшшно време да бъде брокер... на какви нагли и прости същества, представящи се за брокери съм се нагледал, просто ви е бадна фантазията; А сделка без брокер може да направи всеки!
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавах апартамент преди 2 години, хем изрично записах, че с брокери не работя ме нагазиха, уж правят среща с техни клиенти, а идват да огледат и да те изнудят да подпишеш договор. Даже някаква имала претенции за изключителни права за продажба на имота ми, без дори да съм я виждал. Хора ми се обаждаха и така разбрах. Хим смешно хем тъжно ми стана за една възрастна брокерка, като разбра, (е няма да подпиша с агенцията се опита да ми продаде предварителен договор за 80 лв., защото бил страхотен
16
2
 
28
 
! Отговори
тТт преди 3 години
Ей, хора!!! Купувачи!!! Цената, която строителя дава за издигането и довършването на сградата до АКТ 16 на инвеститора, е макс 250-300 ЕВРО!! МАКСИМУМ!!! При това с качествени материали! Другото е горница за инвеститора на сградата като махнем и терена. В тои ред на мисли, като гледам как куцо, кьораво и саката е скочило да купува на ЛУДИ цени, утре като вдигнат лихвите, ЩЕ НАПЪЛНИТЕ ГУШИТЕ НА ЧСИ-тата!!!!! НАБИЙТЕ СИ ГО В ЗАСЛЕПЕНИТЕ ГЛАВИ!!!
15
0
 
27
 
! Отговори
bluesky1 преди 3 години
При договорена цена от примерно 200 000 лева, комисионната на агенциите, получавани от продавача и купувача възлиза на 12 000 лева! Хубаво, нека ги искат тези пари, я поискайте да сключите договор, че ще платите такава комисионна, при клауза в договора, че агенцията ще ви обезщети за платената продажна цена, ако се окаже, че имота не е собственост на продавача или е обременен с тежести, или пък, при продажбите на зелено, ако инвеститора не се снабди в срок или изобщо с разрешение за ползване!!!!
14
1
 
24
 
! Отговори
А+ преди 3 години
Отново Ви напомнят ,че трябва да си купите имот и с тази статията. Пролет е -време за лов на шарани.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак банкова реклама. Поцепихте се от хвалене на тези кредити. Няма ли да има статия за това как да си осигурим пари без банкова институция?
12
1
 
23
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
Но за съжаление човек без тях не може сам да си продаде апартамента. За времето през което апартамента беше на пазара, нито едно физическо лице не дойде на оглед на моята пусната обява. Хората мислят, че като купят чрез агенция не могат да бъдат измамени, апартамента е проверен и всичко е ОК. Но най-смешно ми е било, когато тези брокери на идват да направят снимки на апартамента и си вадят едни телефончета, та трябваше да аз да им предоставям снимки направени с фотоапарат за обявите им...
11
1
 
34
 
! Отговори
Рентиер преди 3 години
Продвал съм и купувал съм, наемал съм и съм отдавал под наем, реституирал съм винаги без брокер, но задължително с юрист, на когото плащам в пъти по- малко отколкото един брокер иска като комисионна; Брокерите в настоящия си вид са едни прости комисионери, които не само, че не носят отговорност, но и въвеждат в заблюждение, което изкривява пазара;
10
0
 
25
 
! Отговори
Ясъмкон преди 3 години
Брокер? И за какво ви е такъв лигльо? По скоро си наемете адвокат за да провери законността на сделката че да не се окажете на улицата и с кредит. Брокерите са си чисти рекламни лица. Ще ви кажат всичко за да го купите.
9
0
 
24
 
! Отговори
bluesky1 преди 3 години
Фактическото положение е такова, че брокерите искат 3% от договорената продажна цена, като много често и купувача плаща 3% и продавача плаща 3%, като това възнаграждение брокерите го искат заради това, че са "свързали" продавача с купувача, което се изразява в това да те закарат на оглед! Брокера иска да има сделка, за да си получи комисионната! Той не носи никаква отговорност относно собствеността на имота или евентуални проблеми със същия, като тежести, възбрани, вписани искови молби!!!!!
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който има излишни пари за даване да си търси брокер. Аз на паразитиращи личности пари не давам. Завъртях няколко дяла от имоти, окрупних ги и всичко това без брокери. Нотариусът има в ръцете си всички инструменти и независимо какви документи са извадени предварително, той ги проверява по време на сделката, т.е. са ненужни голяма част от тях.
7
1
 
20
 
! Отговори
Моряк и половина преди 3 години
И аз мисля, че цените са много надути в София! В квартал "Гоце Делчев" панелка тотал щета с мухъл в банята и повдигнат паркет - а бе с две думи за тотален ремонт - 1100 евро квадрата?!
6
0
 
17
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
А върха на сладоледа беше, че четири дена преди сделката пред нотариус продължаваха да ми искат нови и нови документи, а аз тичах по държавните учреждения и плащах като луд такси за експресно издаване на необходимите документи. Ако някой каже, че може би не са имали време, само ще поясня че апартамента беше капариран декември месец, а сделката се извърш края началото на февруари, тъй като новият собственик беше в чужбина....
5
0
 
29
 
! Отговори
Бръм преди 3 години
Брокерите взимат едни 3% без нищо да свършат. Преди 2 години продавах апартамент и направо не мога да разбера закакво трябва да ги има на пазара. Работих с две от големите агенции в София, изпилиха ми нервите. Брокерите им не познаваха въобще в коя стъпка какво се прави, не бяха научили нищо за апартамента и какво включва направеният основен ремонт. Не си бяха направили труда дори да запомнят, че към апартамента има мазе.
4
0
 
21
 
! Отговори
Косю преди 3 години
не вярвайте на брокерите, те искат да ви продадат имот, за да вземат комисионна. ако не продадат, няма комисионна.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изидша нали? То се пукна, от тук само надолу. Досега си мислех, че поради демографската картина, несигунрата ни икономика, слабите доходи, 25 порцента празни жилища в София и нералну надутите цени (за София споцеиално) и огромния брой празни къщи в провинацията са достатъчно основателни да считаме, че цените на жилищата могат да вървят само надолу. Но вижте предната статия след 30 години ни сменят с роботи, социалния министъ го мисли, знчаи ще сме с дълг към бянаката все още но без работа.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имотната мафия веднага ще ви го надъни до гърлото ако ви надуши че продавате...
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да ми покажете договор с брокер, където той носи отговорност! Аз такова чудо не съм виждал!