Затворен комплекс или обикновен квартал? Кое е по-добре?

Вижте предимствата на това да живееш в подобен обособен район
29 мар 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
39
Затворен комплекс или обикновен квартал? Кое е по-добре?
Снимка: Pinterest

С повишаването на жизнения стандарт на човек, съвсем естествено той започва да обръща внимание все повече на удобството. Именно затова не е изненада, че търсенето на имоти от по-висок клас в затворени комплекси се увеличава значително през последните години. Кое обаче да изберем: Жилище в такъв комплекс, или пък апартамент в класическите стари квартали? На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор в рамките на проекта Apartmenttherapy, съвместно с нашите партньори от Токуда Банк.

Разбира се, един имот в затворен комплекс има редица предимства. Тези жилища са предпочитани от мнозина, защото често са разположени в спокойни райони, където липсва шума от големия град. Освен това там властва тишина и зеленина и човек може да релаксира максимално. Такива жилища са разположени в нискоетажни сгради, като по този начин си спестявате многото съседи и проблемите на големите блокове.

Освен спокойствието, друг голям плюс на затворените комплекси е сигурността. Всички нови и модерни такива райони разполагат с портиери и жива охрана, а освен това има и видеонаблюдение. Разбира се, пълна сигурност в днешно време няма, но все пак подобни комплекси са доста по-сигурно място за живеене, отколкото обикновените жилищни кооперации.

И макар да е разположен в спокоен район, един добре изграден затворен комплекс винаги се намира до основни пътни артерии, които бързо могат да отведат жителите му до централните градски части, големи магазини и места за забавление и хранене.

Друг основен плюс на подобно жилище е, че обикновено в такива комплекси има достатъчно гаражи и места за паркиране и няма обичайните драми с паркоместата. Така не се налага паркиране в зелените площи на жилищния район. А последните също са част от предимствата на затворения комплекс.

В някои затворени комплекси има допълнителни удобства като басейн, СПА център, фитнес или магазин. Така на практика, ако решите да се отдадете на пълен релакс, съвсем спокойно може да не напускате своето жилище, защото ще имате всичко необходимо на една ръка разстояние.

Когато говорим за минусите, затворените комплекси имат един основен – разходите. Естествено, всяко удобство си има цена, затова не е изненада, че разходите за поддръжка, портиер, охрана и другите екстри са си сериозно перо. Разбира се, цените на имотите в подобни комплекси често са по-високи, но пък при подобна покупка спокойно може да изтеглите ипотечен кредит на много добри условия.

Всичко казано дотук отрежда на апартаментите в комплекси от затворен тип значителни предимства пред жилищата в панелни блокове и кооперации. Но пък в крайна сметка изборът е ваш! Защото една нова кооперация с хубаво строителство по нищо не отстъпва пред тях, нали?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
алфа преди 2 години
Затворен тип комплекси са със скъпа подръжка , все едно си под наем ..... не е за средна класа българин , който зависи от заплата и особено в несигурна икономически лабилна държава ..
29
0
 
12
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Тая банка съвсем е закъсала, та не спряха цяла седмица да я рекламират. И ТЦ! не се лъжат вече селяните, купуват като луди панелки, ама поне метро, дет. градини, поликлиники, училища, паркинги, улици и магазини има там.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пук! Не купуват вече гадовете, нещо много взеха да смятат, толкова било на квадрат, пък толкова била лихвата, пък накрая излиза, че някой е вътре. Взел от банката 100 000, върнал 160 000, така се рекламира самата банка вижте предните реклами. И това се рекламира като изгодно и като сложиш и балона на цените и като видгнат лихвите, ЧСИ -тата доволни.
27
0
 
3
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
информиран
26
0
 
7
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
До Вуйо 10Не спирай да четеш. Трябва да си в час със номерата на всички, които искат да те прекарат. Като им знаеш номерата и като имаш малко ум в главата си е по трудно да се подлъжеш за каквото и да е. Разбира се няма гаранция, но е по - добре да си информирам.
25
1
 
17
 
! Отговори
SSWW преди 6 години
Аз имам панелка в Люлин и голям апартамент в затворен комплекс.Зимата съм в панелката а лятото в комплекса. Двете са несравними но си имат своят чар и предимства. Ако трябва да избирам - удобствата на комплекса са несравними , но затова си плащам и месечна такса от 100 евро, която е до живот!!! Така, че който иска затворен комплекс да го има в прадвид...
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Моряк и половинаАбсолютише, особено по морето е пълно със затворени комплекси с басейни приличащи на блато и вид на джунгла! Подходящи са за калинки да се крият от народната любофф!
23
3
 
35
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ОСВЕН ЕКСТРИТЕ, затворените комплекси имат и един огромен недостатък. На всички жители са събират такси за охраната и за работниците по поддръжката на общите части, за почистването на снега и др. Водата, коята се ползва за поливането на зелените площи и за пълненето на басейна се начислява като "Общи нужди" в сметките на всеки. Често това са стотици куб. м. на тримесечие. Може не ползваш общия басейн, който няколко пъти се пълни с по 100 куб.м. вода, но в сметката ти идва част от тази вода
22
1
 
22
 
! Отговори
Академик преди 6 години
къща на село на 20 км от град и ако е възможно колкото е по-голям толкова и е по-добре ,но извън него ,а има толкова евтини добри къщи ,но по-далеч от София и Варна ,а за какво му е на човек да живее в град след 50 години?
21
1
 
25
 
! Отговори
ктк преди 6 години
Това е като оградените платени паркинги.Плащаш да ти пазят колата,но ако ти я оберат,те не носят отговорност. Сигурност по нашенски.
20
0
 
5
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 6 години
До СатаНАТО: Бягал си часовете по български език в основното училище. Пише се с две Д.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къща!Далеч от всички ***, които на нов апартамент правят ремонт с бургия!
18
5
 
5
 
! Отговори
Ето един отворен.... преди 6 години
https://youtube/watch?v=W2IScU_q_zYАз не искам да живея там, сред атлантическите "ценности".Те вече никому не са нужни.
17
1
 
7
 
! Отговори
Никк преди 6 години
До Nik и други живеещи в затворен комплекс.Моля, разкажете за плюсовете и минусите да се живее в затворен комплекс
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тази експанзия на *** ще станем един ден като ЮАР. Затворени комплекси с ток и бодлива тел, извън тях по десетки убийства на ден без въобще да се отчитат, извънградското пътуване ще бъде опасно, градовете ще се охраняват с КПП-та, и т.н.
15
4
 
49
 
! Отговори
Край преди 6 години
Абсолютно не ме разбра - правото да си жив и да не си обран е право и на този в панелката и на този в палата. Затворените комплекси го осигуряват за "богоизбраните" а другите да се оправят как знаят. Това трябва да се ЗАБРАНИ ако искаме да сме бяла държава. Това че едни ще са по-богати от други не означава че само те трябва да получават сигурност. Особено вредно е политици да заживяват в такива комплекси - изкривява им се представата за реалността.
14
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е в типа строителство, а в качеството на хората, които го обитават. В затворения комплекс по-трудно ще срещнеш оскотели индивиди, както примерно в който и да е квартал. А оскотяването дойде заедно с обедняването. Подобрението на живота като цяло, у нас не се случи.
13
15
 
7
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До 3M 7 Край казва че всички трябва да сме бедни и да живеем в панелки.Като при соца.
12
4
 
31
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Мен 4 Тези дето живеят в затворен комплекс , трябва да са в затворнически комплекс.
11
1
 
37
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
На мен ми намирисва на поредната банкова измама! Подлъгват хората с ниски лихви в момента, обаче след 3-4-5 години могат да си ги вдигнат, когато и както си решат и после айдее... И без друго поведението на банките е като на зяаложните къщи. Само те дебнат да не си платиш 2 вноски и чао!