Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите

Целта е пресичане на фиктивните проверки на техническото състояние
26 апр 2019 13:46, Елка Василева
193
Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите
Снимка: СБА

Готвят революционни промени за периодичните технически прегледи на автомобилите. Всички данни от измерванията с газоанализатор, димомер, стенд за измерване на спирачните сили и др. ще бъдат въвеждани в реално време автоматично в информационна система за електронно регистриране на извършените технически прегледи, предвижда проект за изменение на Наредбата за периодичните прегледи. Счита се, че по този начин ще бъдат пресечени фиктивните проверки за техническото състояние на автомобилите, съобщават от Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Същевременно с това ще отпадне изискването за издаване на удостоверение за техническа изправност част I и част II. Вместо това ще се въведе т.нар. електронно персонализиране на знака за периодичен преглед за проверка. Стикерът ще има чип, информацията от които ще може да се чете чрез специални уреди от разстояние.

В този идентификатор ще бъдат въвеждани всички технически данни за ППС и за резултатите от извършения преглед, екологичната група на автомобила, номерът на разрешението за контролно-техническия пункт, в който е извършен прегледът, датата на прегледа, валидността му и др. Той трябва да удостоверява, че превозното средство се допуска за движение.

Данните от периодичните прегледи за автомобилите ще се обменят в реално време между Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и МВР, поради което отпада необходимостта от носенето и  издаването на удостоверение за техническа изправност част I и част II.

Моторните превозни средства от категории М1 и N1 ще се категоризират в пет екологични групи. Това ще зависи от това кога са произведени, от съдържанието на въглероден оксид (СО) в отработилите газове и др. Моторните превозни средства, на които задвижването е само с електродвигатели (без двигател с вътрешно горене) и МПС с водородна горивна клетка се категоризират в пета екологична група. А автомобилите с двутактови двигатели, които не подлежат на измервания, се категоризират към първа екологична група.

При персонализацията на удостоверенията за определяне на екологична група на МПС освен вписване на идентификационния номер (VIN, рама) на возилото, неговата регистрация и др. технически данни, ще се отразява и показанието на километропоказателя.

Отчитайки Стратегията на Европа за „чисти горива“, предвид която към алтернативните горива спадат и втечнен-нефтен газ (ВНГ) или сгъстен природен газ (СПГ) с проекта на наредбата е предложено моторните превозни средства, които са оборудвани с уредба, която позволява работата на двигателя с ВНГ или СПГ да се категоризират към екологична група, като проверките за определянето й бъдат извършени при работа на двигателя с ВНГ или СПГ.

В мотивите към наредбата е уточнено, че се предвиждат два подхода при определянето на екологичните групи. В случаите, когато определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед на моторните превозни средства, се предвижда издаване на Удостоверение за определяне на екологична група на МПС, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група. Както вече стана ясно, в знака за периодичния преглед на ППС (стикера) ще има вграден идентификатор, позволяващ четене и запис на информация от голяма дистанция, като там ще има и информация за екологичната група на МПС.

 В случаите, когато техническият преглед на моторното превозно средство е извършен в пунктовете за регистрация или в друга държава, определянето на екологичната група се извършва в съответната категория контролно-технически пункт, по искане на собственика на превозното средство. Предвиденият краен документ е Удостоверение за определяне на екологична група на моторно превозно средство, върху което се поставя стикер с номера на знака за екологичната група.
 


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен125
И аз да дам един пример. Едно време Кунева-Мунева ни принуди да сменим СПЕШНО регистрационните табели на колите, щото това било МНОГО ВАЖНО за да ни приемат в ЕС. Е, хубаво, за три месеца три милиона автомобила НАСИЛА си смениха номерата. По пет лв печалба да е имало на кола, това са си поне 15 милиона лв., и част от тях са отишли при Куневица. Питам аз, като гърците са в ЕС отпреди нас, защо още доста от тях си карат със старите си номера? Куневица що ни прецака, а?
128
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има решение.
Измитане на милиционерите от властта. Проверка на законността на действията им и всеки да си носи кръста.
Иска се обаче да си вдигнем големият седалищен мускул и да отидем да гласуваме.
127
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 108

Така е, като заредиш стурко гориво- колата” хвърчи”!
А а като заредиш смръдлив руски бъркоч, за 2,60 - започва ка киха, кашля и се чупи!
PS
На всички комунисти от догодина ще им сменят чипа, за да не би случайно да объркат партийната линия.
126
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да може недоразумението крадливо мухобоико да крадне още
125
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пенсионер 123

ЕЙ, червен ***, има достатъчно теми в които да ръсиш прогнилият си мозък, тук не е местото!
Ако не е ЕС, щеше още да си тътрим смрадливия задник на допотопен Москвич, а не някой хубав западен автомобил.
124
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-хааааа! Как майсторски мафиотският режим у нас дере любителите на придвижване с автомобил.Автомобилът е буржоазна отживелица, смятат ръководните ДРОГАри и са приготвили изисквания като за световно. Нашите законодатели лягат и стават с мисълта за автомобилите-как да одерта по-яко собствениците...Предлагам им нови рег. табили на колите, щото от 3/три/месеца не са ги сменяли,кво чакат. Чип в главътъ на всеки шофьор и тн.
123
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и ново да въведат, в едно съм сигурен: Ние ще ще се бъркаме още по-дълбоко, а някой ще си прехвърли новите милиони в офшорната сметка. Давам пример: от тази година вдигнаха между 50 и 500% данъка на колите, заради мъглявите Еврокатегории. Трябвало да ги има вписани в големия талон. Ама в КАТ са проспали това вписване, и ако искаш - вносителят ти издава писмо срещу 135лв, а в КАТ губиш половин ден и н'ам колко си лева да си смениш талоните! А можеше КАТ електронно да се свърже с данъчните
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
na koi ecran, flip chart ili pinwand gi pakazvate tea umnosti?
121
11
 
48
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Кой и защо измисля все повече БЮРОКРАЦИЯ, която ние обикновените граждани трябва да понасяме и плащаме ? Ако идва от ЕС, да се махаме час по-скоро от този ДИКТАТОРСКИ, НЕДЕМОКРАТИЧНО СЪЗДАДЕН, НАЛОЖЕН НА ГРАЖДАНИТЕ СЪЮЗ-ЯРЕМ !!!
120
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
То от 2020 ще има чип подкожно всеки българин вместо лична карта
119
4
 
25
 
! Отговори
BEDN ROM преди 1 година
NE GLASUVAI ZA GERB I BORISOV OBIRDGIITE NA BALGARSKIAT NAROD.
118
4
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Не мом да ги мислим българете.
117
6
 
42
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
Ох, Бойко готви поредното голямо дране на електората. И без това подръжките на колите и сега е много скъпо, понеже Бойхо, яко е обложил движимото имущество с какво ли не, като с коледна елха го е обкичил, мръсотняка мръсян. Но така е, държавата Бойко има Бойкономика - данъци, такси, плътно стригане на оскотелият електорат!
116
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние им готвим революционни промени на гербажиите, започват след месец някъде!
115
1
 
24
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
Да няма изненади с емисиите на новите коли?
114
2
 
28
 
! Отговори
petarziz преди 1 година
тия управлявъщи се изкараха по големи светци от папата далавера след далавера за милиони защо не измислите някои дрянов чип и за тях а сте се хванали за наи лесното да убирате и без това изтънялата кесия на обикновенният българин еи много сте мъдри в начина да измисляте такива простотии
113
1
 
53
 
! Отговори
St. Anger преди 1 година
Твърде дълга статия. Можеше просто да обясните, че една фирма, на едни наши и много точни момчета, ще закупи чипове от AliBaba по 0,11 лв/ бр и ще ги продаде прмерно по 7 лв/ бр. Така ще изкара няколко десетки милиона. Аз си мислех, че всяко МПС има рег. номер, но явно супер-хипер-мега модерните технологии не позволяват инфото за ГТП, застраховка и т.н. да се проверява по номера. Чипове си трябват и стикери
112
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е и като слагат чипове,бандюгите с по 30 актове и нито един не санкциониран реално,пердашат с 300км/ч и въобще не им пука.А трябва,на определени места по пътищата и особено ,магистралите,да поставят еди снайперит с уреди за регистриране на скросстта и изпълнение на санкцията в реално време!!!

Да видите,как всички тези "джигити" ще изчезнат от пътищата!Няма друг начин за процедиране в Територията!!Ако щете по 100 чипа да им монтирате и поставите ограничения от 10 км/ч,все тая.
111
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Готвят се: Революционни промени за техническите прегледи на колите"
---
Какви "Революционни промени" , бе!
Революционна промяна ще е отпадането на техническите прегледи на колите.
ИМА страни, където ИЗОБЩО НЯМА такова нещо като "годишен технически преглед". Като Съединените Щати, например.
110
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дето ще правят революция,да не забравят че всяка революция "изяжда"своите деца.Май че е време и нашата да си "изяде"децата,още повече че тя станана на тридесет години,но още не е узряла за нормален граждански живот а още по-малко пък да е заприличала на Държавно управление.Има и една стара поговорка"-Лакому
д. у .п .е кръв с.е.р.е."И още една"Един път кратуна за вода,втори път кратуна,трети път,счупена кратуна."Както се казва и"видов"ден има.И бай Симо дрънкаше за чипа,ама де го сега?