Турция забранява честването на Първи май на "Таксим"

Площадът е емблематичен за синдикатите в страната
19 апр 2016 09:52, Елка Василева
25
Турция забранява честването на Първи май на "Таксим"
Снимка: архив, Reuters

Турското правителство за поредна година ще забрани честванията на Международния празник на труда Първи май на централния площад "Таксим" в Истанбул. Това заяви говорителят на правителството Нуман Куртулмуш след заседание на правителството, съобщи БТА.

По думите на Куртулмуш на заседанието е било разгледано искането на синдикатите да се чества Първи май на "Таксим".

Площадът е емблематичен за синдикатите. Там се намира лобното място на група работници, които бяха разстреляни по време на първомайските чествания през 1977 г., и поклонението на лобното място е знаков ритуал. Но властите дълги години не разрешаваха тържества на "Таксим" заради опасения от безредици. Или винаги на този ден ставаха сблъсъци с полицията на работници, дръзнали да излязат на площада.

Турското правителство едва през 2008 г. обяви Първи май за почивен ден. От 2010 г. до 2013 г. правителството разреши тържества на "Таксим", но под силен полицейски контрол. След протестите на парка "Гези" правителството отново забрани честванията на площада.

Вместо на площада разпраща синдикатите на различни далечни места в мегаполиса. Говорителят Нуман Куртулмуш посочи още, че Турция не приема доклада на Европейския съюз за напредъка си.

"Ние имаме три червени линии. Първата е, че не допускаме по никакъв начин отпратка към събитията от 1915 г. и доклад, в който се съдържат подобни отпратки е абсолютно неприемлив от наша гледна точка. На второ място е препоръката да извадим ПКК от списъка на терористичните организации. Това също е категорично неприемливо за нас. И третата черта е, че не приемаме каквото и да е действие за прекратяването на преговорите. Този доклад няма никаква юридическа стойност за нас, затова ще го върнем", каза правителственият говорител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Турцияпърви майТаксим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
осман преди 7 години
Учете се българи как трябва да се възпитават *** на първи май.яко бой.ако ги бяхте слушали турците.нямаше да има виденов.орешарски и ктб.жалко че не слушате агата....
9
1
 
2
 
! Отговори
ss преди 7 години
До един Българинne znam dali celiqt svqt 6te praznuva 6toto primerno horata ot obidenenoto kralstvo ne znaqt kakvo e balgariya.i za da znae6 go kazvam Balgariya ne se e osvobodila ot Tursko s aprilskoto vastanie.
8
2
 
10
 
! Отговори
един Българин преди 7 години
Турция забранява честването на Първи май на "Таксим"Да си го забраняват турците колкото си искат. Тук в България ще се празнува. И като Великден и като годишнина от Априлското Въстание. Нека им е кофти на турците, че Великден, които празнува целият свят съвпада с денят на Априлското Въстание, което е против Турция и целият свят ще празнува празник на освобождението ни от турско иго.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тука и без забрани едва ли някой ще го отпразнува. Най-много на разпивка няколко беззъби пенсионери да си спомнят какви манифестации имаше навремето.
6
1
 
2
 
! Отговори
bros преди 7 години
До 1:Ердо вечно извърта стария номер с нахъсаните special polis или evik Kuvvet, събирани като еничари главно от Анадола и общините към сирийската граница. Тия са яко надъхани - няма жена, няма очила... Чупят крайници, фърлят газ се едно са в томатина, пускат псетата гладни... Рядко им се търси съдебна отговорност. Миналата година окървавиха 8-и Март, та работниците чок гюзел ше им дойдат да си почешат комплексите в тях... Макар че, който е виждал Турска демонстрация би се замислил за изхода.
5
2
 
10
 
! Отговори
bros преди 7 години
На Ердо му се клати трона вече... Сега остава да забрани и заветите на Ататюрк и ще го видим увиснал на същия тоя площад. Интересно за коя телесна част ще го виснат (Константинопол познава подобни прояви ;)...
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СВЕТСКАТА ДЪРЖАВА КОЯТО СЪЗДАДЕ АТАТЮРК СЕ РАЗПАДНА ТОТАЛНО. АКО НЕ БЕШЕ АТАТЮРК ОЩЕ ЩЯХА ДА СИ ХОДЯТ С ШАЛВАРИТЕ И ФЕРЕДЖЕТАТА И ЩЯХА ДА ПИШАТ НА АРАБСКИ. ЧОВЕКА ИМ ПОКАЗА СВЕТСКИЯТ ЖИВОТ А ЕДИН С КУЧЕШКИ МУСТАК ГИ ВЪРНА С 200 ГОДИНИ НАЗАД!
3
2
 
17
 
! Отговори
1111 преди 7 години
Пътувам често до Истанбул. До сега нито веднъж не видях и чух по новините да занимават турците с България, с вътрешно държавни български новини, гледат си техните проблеми. И не мога да разбера защо ние ежедневно сме заливани с инфо къде, какво, що станало в Турция, айде, да е някакво събитие разбирам, ама тези ежедневни сводки ??! Даже тук се съобщава за новини на първа страница за Турция, които там са маловажни събития, не ги и съобщават по новините даже!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция забранява честването на Първи май на "Таксим" Да питам има ли право чужда държава да определя политиката на България. Нямат право турците да плюят по първи май. Още повече че тогава (тази година) празнуваме Великден и Априлското въстание на първи май. Колкото си искат да го забраняват в тяхната си държава. Ние истинските българи въпреки забраната ще си празнуваме 1-ви май, Великден и годишнина от Априлското Въстание в едно. Да си гледат площада в ЦАРИГРАД и да не се занимават с нас.
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е... и... , що ни замимавате с анадолската история .