Съветник на Ердоган към Гърция: Ще чупим ръце, крака...

Поводът – напрежение за спорен остров в Егейско море
Обновена: 1 фев 2018 16:11 | 1 фев 2018 16:10,
403
Съветник на Ердоган към Гърция: Ще чупим ръце, крака...
Снимка: архив, Reuters

Съветник на турския президент Реджеп Тайп Ердоган отправи директна заплаха към гръцкия премиер Алексис Ципрас и правителството му да не посягат на остров Имия/Кардак, чиито суверенитет Анкара оспорва.

Турция и Гърция си оспорват правото за острова отдавна, а през 1996 г. почти стигнаха до война, припомня гръцкия "Катимерини".

В коментар пред турска телевизия Югит Булут заяви, че Атина ще "усети гневът на Турция, по-силен от този в Африн", наблягайки на операцията в кюрдския енклав в Сирия, където турските войски нахлуха.

"Ще счупим ръцете и краката на всички войници, на министър-председателят и на всеки министър, който посмее да стъпи на Имия в Егейско море", казва Булут, използвайки необичайно остър език.

Коментарите му идват в период на обтегнати отношения между Анкара и Атина, след като Турция наруши въздушното пространство на Гърция в Егейско море и размяна на остри реплики, особено от турска страна, по повод спортни територии.

По-рано тази седмица американския посланик в Атин Джефри Пят изрази притеснение за възможност от "инцидент" между Турция и Гърция в Егейско море.

В интервю за телевизия "Скай" американският посланик припомни случай, при които гръцки и турски мореплавателни съдове на бреговата охрана се приближиха прекалено много един до друг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сулюка:Хапченцата оли!!!!
24
2
 
35
 
! Отговори
Булгар преди 6 години
Няма какво да ни изненадва, замираща Европа е в демографска бездна, белите в Европа се топим като масло на горещ тиган! Няма нация в Европа с положителен приръст, ако премахнем миграцията на млади хора в западна Европа, те са същите като нас, раждаемост на минус! Това важи и за държавите извън ЕУ, като Молдова, Беларус, Русия, Сърбия и останалите без Косово и Албания, тъй като там религията ги учи да раждат много и да искат много от Европа. Ако не вземем да правим деца,обречена сме ние и Европа
23
10
 
33
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До ЕминИ какво ви попречи 137 години да дойдете до "булгаристана" гледам още седите в уахабитската си дупка.причината е, че тези 80 млн струват колкото 8 хиляди.А ние не сме 7 милиона а над 15 мил българи има по целите Балкани. Затова треперите от страх от България, разбра ли?
22
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко са виновни великите сили, които преди 100г. оставиха целия анадол, барабар с Константинопол, на Турция. 100 години по-късно отново мълчат като п... за издевателствата на башибозука над кюрди, гърци, а съвсем скоро и българи! Запада се клати, утре ако се разпадне нато оставаме на милостта на ислямиста-Султан (не че сега е различно)! Жалко... нико добро не ни чака с такъв съсед! Запомнете го!
21
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че е крайно време Туркистан да изчезе от НАТО, Европа и лицето на земята.
20
7
 
21
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Няма нужда да се карат и да се плашат един друг. Ердоган ще го напълни с представители на мирната религия и въпросът се решава от самосебе си.
19
1
 
23
 
! Отговори
неграмотник преди 6 години
"на министър-председателят и на всеки министър" - министър председателЯ --------------------"По-рано тази седмица американския посланик" - американскиЯТ
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега Гърция е в Нато и външна граница ама и Турция се води в Нато. Кауза пердута
17
54
 
23
 
! Отговори
Емин преди 6 години
Скоро и вие ште паднете ште доидем за булгарисстана и янистан чак до унгаристан !! Балканите са нашто наследство а европа нашето бъдеште гавурии! Днес минахме 80 милиона а вие имате ли вече 7 ? *** и братята турци и поматси са 2 милиона и пенсионерите ви са 2 милиона вие сте само земя без народ гавурии .
16
7
 
35
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Регресът на туркия назад към отоманската империя сякаш вече не подлежи на спиране. Тъй като и двете държави са членки на нато, какво би следвало при покачване на напрежението? САЩ ще бомбардират ли Анкара и стратегически икономически предприятия както в Сърбия през 1999г? Или ще ги оставят да се оправят сами? А след Сирия и островите какво следва? Родопите, амджик?
15
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престъпна глупост беше хрантутенето на тия джипситa от запада в продължение на десетилетия. Наливането на милярди там и вкарването им в нато. Те никога няма да превъзмогнат манталитета си на пещерен башибозук.
14
6
 
32
 
! Отговори
Becker преди 6 години
Трябва да бъдем много внимателни с Турция. В момента няма кой да се застъпи за нас, а Ердоган е решил да остане в историята.
13
15
 
29
 
! Отговори
Ватенка и ушанка преди 6 години
Лондон и Берлин са винаги на страната на Турция, Гърците са лоши! Трябва си руски ботуш!
12
12
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуйката пак почна да надува гуша.ама Гърция не е Сирия пуяк такъв .Кому се репчиш бе потурко !
11
4
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
и трьбите с газта да минават през турция с кои акьл ви идват такива идеисултаньт да дьржи крана с газта
10
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната,Голямата,Третата Световна наближава,*** на вратата и никой не може да я предотварти!Първа Световна започва заради Босна,Австро-Унгария напада Сърбия!Втора Световна 1938г.Италия окупира Албания ,и следващата напада Гърция!Третата отново ще започне от Балканите!
9
6
 
38
 
! Отговори
Експертно становище преди 6 години
Всички читави генерали на Ердоган са вкарани в затвора! Сега армията му е добре въоръжена но се управлява от ислямисти с малко мозък- факт!Ако ядосат малякийте ще бягат от източната страна на Босфора!
8
11
 
32
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Спешна покупка на ц 400 и балкански военен съоюз извън нато България Гърция Сърбия Румъния и Македония, заедни с четворката
7
14
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До българинаИ имаме още от С - 300, спокойно. Както и силни съюзници.
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви спорТни територии, Моме? Ако се карат за стадиони, даваме им Баце веднага, той знае как се строят. Ще им направи и на Търция, и на Гърция минeти, опа, стадиони. И всички ще са доволни!