Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония

Да уважаваме българската позиция, да не внасяме проблеми в ЕС, призова Ана Паула Закариаш
29 юни 2021 07:00, Анисия Иванова
289
Португалия призна: Върху България е упражняван натиск за Македония
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Министър Закариаш, чиято страна ще предаде ротационното председателство на Словения на 1 юли, очаква, че като страна от същия регион тя ще помогне за намирането на решение на проблема, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС. Министърката разговаря с журналисти в Лисабон, съобщи БНР.

"Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат".

Още по темата

Министър Закариаш определи като "важен момент" да не се внасят в ЕС разногласия между две страни:

"Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция".
Министър Закариаш каза, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис:

"Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем  съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници".

На въпрос дали е реалистично тези избори да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус, както и на репликата, че България не е против европейската перспектива на Северна Македония, а просто иска да спре с антибългарската реторика и съвместната историческа комисия да поднови заседанията си, министър Закариаш отговори:

"Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори, или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна. И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили.  Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Упражнява се то е ясно... но няма да направи нищо тоя натиск. Трябв да е ясно,че Македония, ще изпълни всипки наши искания , както изпълни на Гърция. Това е сделката .... иначе бутона НЕ .... ще остане вечен. Т3 си решават.
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЕЧНИЯ ЛъВ ЕДИНИди се прегледай! Първо няма англоамериканци, защото америкаците са хора от различни държави от цяла Европа, от Африка, индианци,евреи и други, това, че някога САЩ са били колония на Англия, нищо не значи, вече не са колония, то и самия Ню Йорк(Ню Амстердам) е съдаден от холандци, а не от англичани. Да не говорим,че евреите са управлявали и Англия,Франция,те създават и комунизма в Германия,Англия,по-късно и в Русия и цяла Европа.
98
13
 
5
 
! Отговори
Самуил преди 2 години
До Анонимен106 ......... В грешка си баце, Македония е била и дори в момента Е ГРЪЦКА ПРОВИНЦИЯ. Александър Македонски е роден на 100 км. от Солун а баща му е бил гръцкия наместник по тези земи събирал за гърците полагаемия им се данък. Какъв език е говорил малкия Сашко? Ами ГРЪЦКИ, КАКЪВ ДРУГ? УЧИТЕЛ МУ Е БИЛ АРИСТОТЕЛ. А държавата за която говориш не е само в Турция ами цяла мала азия и части от Пакистан и дори Индия . А СТОЛИЦАТА Е БИЛА ВАВИЛОН .Където Александър умира от много ядене и пиене.
97
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия 95% от колегите ми северномакедонци са с български паспорт. Сами казват че Каракачанов им го е дал срещу 500-600 лева. Намирали са някакви вратички ( някакви български корени, роднини) което няма лошо само ако се чустваха българи. Само че те не се чустват, толкова са фанатизирани и много антибългарски настроени, нопък ние българите във фирмата ги приземяваме бързо, фактите немогат да се оборят. Една изкуствено създадена 30 годишна държава срещу една държава на 1300 години.
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 101:Абе необразован илитерат,я се запознай с историята на Древна Македония,за да разбереш,че тя няма нищо общо и в политическо и в езиково отношение с елинистичния свят (гърци тогава въобще не е имало,нито държава Гърция),от градове-държави.А за да бъдеш сигурен,че това е така,запознай се със съдържанието на яростните "филипики" на Демостен(Атински философ),които е изричал срещу Филип,бащата на Александър Македонски в които го наричал груб варварин,НЕ ГОВОРЕЩ езика на елините!Приятно четене!
95
2
 
22
 
! Отговори
Аплодисменти преди 2 години
Това е позицията, която целия ЕС трябва ясно да посочи като единствен и логичен избор! ЕС стои твърдо зад страната членка на общността, а кандидат членовете трябва да се съобразят с реалността, а в случая и с историческата истина!
94
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМного истории са измислени от фанариотите през късното Средновековие с цел гърцизация на населението на Балканите и взимане на данъци от фанариотите, но се вдигат възстания на целия Балкански полуостров срещу тях и не им се получава. Паисий Хилендарски също написва книгата си , заради фанариотството и цитата "Поради что се срамиш да се наречеш българин?" е от там, защото някои от българите са се гърчеели.
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен114Нещо си в грешка ! Пловдив е създаден много преди Филип. Завоевателя не е създател!
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Упражняваха натиск защото очакваха да им се огънем както винаги. Когато обаче става дума за националната сигурност на България няма да мръднем и на сантиметър!
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пловдив е един от най-старите градове в Европа и не е вярно че Филип го е основал
90
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърватия прави териториални отстъпки на Словения преди да влезе в ЕС. Очевидно словенците са използвали своето членство в ЕС за получат нови територии. А ние искаме нормални отношения с РСМ и над над се упражнява натиск.
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Възраждане", Ляв съюз, ГЕРБ, ИТН, ИСМВ, ВМРО и "ВОЛЯ" са заедно, ДПС също е с тях.
88
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 115Александър Македонски е много преди 5-ти век. А баща му е основал Пловдив. Кои са Тея български племена които бълнуваш? Тракийски може, ама български.
87
1
 
14
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
СРБЕ на ВРБЕ не съм го измислил аз.
86
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статуквото БСП,ДПС,ГЕРБ ни харесва, оставете ги тях на власт, на нас ни харесват! Не искаме други партии,защото не знаем какво ще ни донесат и дали няма да стане много по-зле!
85
3
 
26
 
! Отговори
Така преди 2 години
Скъпи братя португалци!Върху българия винагихе упражняван натиск за нейтите територии!Беломорска тракия,Македония,Добруджа и тн.Най големият страх на нашите съседи е да не станем голяма държава!Винаги готови да ни нападнат в гръб!Да няма коридор Бяло море - Черно море и тн.Може и още да изреждам,ама няма смисъл.Благодарим все пак за чесноста!
84
1
 
26
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
В Словения ли беше антибългарския център? Да чакаме подкрепа ит тях на кукуви лято. Връо до дупка
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утрински весник мълчи по този въпрос.
82
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СамуилМакедония НИКОГА не е била под гръцка власт, нито някога там е била Македония, Македония е била в днешна Турция, ако приемем за истина ,че Александър Македонски е съществувал изобщо, защото това е една история измислена през късното Средновековие, а какъв език е говорил,трябва да го питате лично. Македония още от 5 век е населена с български племемена, за кратко е била и сръбска, но винаги са живяли българи там през всичките векове и с български боляри.
81
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Русия този форум нямаше да е dnes.bg, а bugun.tr и щеше да се води знаете на кой език, анадъмно? Чеби, за теб се отнася.