Заев: Различията между София и Скопие не са толкова големи

Възможно е до края на годината да се намери решение на проблема
7 окт 2021 22:10, Нели Христова
55
Заев: Различията между София и Скопие не са толкова големи
Снимка: БГНЕС

Различията между София и Скопие не са толкова големи и е напълно възможно до края на декември да се намери решение с България, тъй като имаме отговорност към бъдещето, а не да оставаме в миналото. Това заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев по повод проведената вчера в Словения среща ЕС-Западни Балкани.

„Никога не съм виждал толкова настойчиви канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, толкова конкретни и ясни по време на разговорите с мен и с президента Радев за следващата стъпка в тази посока“, каза Заев.

Според него, приетата декларация е прецизна и споменава всички детайли на разширяването. Той благодари за всички приети до момента декларации в София, Загреб и по време на останалите срещи на върха през изминалия 18-годишен период.

Тя, обаче, остава само лист хартия, затова трябва да има реални действия, смята македонският премиер.

„Напомням, че нашата основна стратегическа цел е пълноправно членство в ЕС, а стратегическата цел на външната политика на ЕС са Западните Балкани, защото сме свързани, икономиките ни са свързани и зависим един от друг“, подчерта Заев по време на днешната съвместна пресконференция с министъра на правосъдието Боян Маричич.

По повод изказването на външния министър Буяр Османи, че включването на българите в Конституцията на РС Македония не е проблем, но не можем да търсим реципрочност, Заев заяви, че не е било и сега не може да бъде в Конституцията да бъдат вписани македонски граждани, които се самоопределят етнически като българи.

„Нашата Конституция признава етническото разнообразие и изброява македонци и албанци и сърби и турци и роми, власи, бошняци и други. Държавите от регион, които се присъединяват, през последните години имат практиката преди пълноправното членство да добавят други етнически общности освен тази на мнозинството.И нашата Конституция е структурирана точно на този принцип. Вече няколко пъти и аз, и други представители на институциите заявихме, ние нямаме проблем да добавим хървати, черногорци, българи и други, ако смятат, че трябва да бъдат добавени. Това, разбира се, не трябва да означава, че в момента ще променяме Конституцията заради тези въпроси. Вярвам, че за България това ще бъде достатъчно, ако настоява за подобно нещо по отношение на преговорния процес. Те са наясно и е много важно всички да разберат, че РС Македония няма проблем да посочи и други етнически общности, които биха били неразделна част от Конституцията“, каза премиерът Зоран Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
ами ..! преди 2 години
Аз като ревностен българин смятам, че столицата на всички българи е в Охрид, а официалния език на славяните да бъде македонски. Вие къщи, в София говорим и си пишем на македонски, никакви други варианти. Основния език на филологическия факултет в СУ трябва да е македонски и никакъв друг, било и български, сръбски, руски, полски, чешски, словенски, словашки, украински, беларуски .... Ние искаме Държавата Македония да пребъдва във времена идващи ..!
36
0
 
1
 
! Отговори
Бул гур преди 2 години
Та ,кой е написал Българската история??? Византия. Ясно. Значи ,това е било самата истина. Ганйо...*** ле.
35
1
 
0
 
! Отговори
гръцки митничари преди 2 години
Напълно вярно е ! Някакви 260-270 километра са....на практика по-малко различия ,отколко с Ямбол...или с Шумен ...
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еничap не е обида а историческа истина, редакторе! И макетата са превърнати в ени4ари!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Зайо, разликата между македонци и българи е нищожна, както е редно да бъде между Майка България и отрочето й превърнато в *** - Македония!
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е вЕрно, Зайо. Различията са нищожни. Цар Македон с неговата многомилионна Македонска армия разбива малката държава България преди 2 милиона години и от тогава България съществува като придатък на Великата Македонска Империя, която се простира до Луната и Марс.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките югозападни българчета, какво ли не си приписват, само да е на тяхната гайда. Вкопчили са се за неща от историята и се държат като котка за клон, зер за историята трябват факти, а не художествени измислици. А фактите, както знаем, не са на тяхна страна. За България има сведения и факти от 7-ми век, а за област македония, едва от 30 години.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо Баевски с тази усмивка 24 карата да продава лед на ескимосите и чорапи на арабите. Техните македонски чалъми и мурафети край нямат. Хубаво ги излекуваха византийците за името. Сега е наш ред да ги излекуваме от кражба на история, те от друго не разбират.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мазникът да подава оставка ... Така ще запази поне малко достойнство ... ..Оставка ... ????
28
0
 
8
 
! Отговори
Завършек преди 2 години
Като изключим някой друг бесен византиец, няма автор съвременник на събитията, който да описва българите като чужди или нашественици на Балканите, дори обратното неколкократно биват отъждествявани с местните тракийски племена. Ясно е, че има фалшификации в историята ни и затова е добре да се анализира кой, кога и защо е писал за българите, защото руските, немски, английски и гръцки интереси са силно ангажирани с нашата история и нейното изкривяване и присвояване.
27
2
 
3
 
! Отговори
Продължение 2 преди 2 години
Българите са преки потомци на тракийските племена и няма сведения да са имали бог Тангра или ханове и тем подобни комунистически измишльотини. В изворите ясно пише, че нашите владетели са князе, което е българска титла. Славяните, не са нищо друго освен гетите с ново им име, славени, което римляните и гърците предават като sclaveni, sclavi и т.н., поради нетипичност на съчетанието sl в техните езици.
26
2
 
1
 
! Отговори
Продължение 1 преди 2 години
През 9 в. на българите им е наложено гръцкото Православие, което е и причината за действията в защита на нашето християнство (арианство) на княз Владимир. Факт е, че българите по това време не са езичници, а християни, за което свидетелстват множеството църкви, датирани преди 9 в., и сведенията за епископи по цялата територия на България. Може ли да има епископ, ако населението не е християнско? Факт е и, че си имаме собствена архиепископия с център Юстиниана Прима.
25
2
 
1
 
! Отговори
До 32 и 34 преди 2 години
Пишеш неверни неща! Съмнявам се да е нарочно, въпреки че винаги има такава вероятност щом се отнася за българската история. Истината е, че към девети век мнозинството от българите вече са били християни, само че са били ариани, или някаква форма близка до арианството. Ние попадаме в борбата между Рим и Константинопол и понеже арианството е обявено за ерес, ромеите започват да гледат на нас като на еретици и понеже не ни обичат много в техните писания вместо еретици са написали езичници.
24
2
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос до 34 преди 2 години
Както ще да се е случило християнството, цивилизацията и хубавите бели хора са християни по културен код и начин на живот. Сравни с башибозука- все черни, грозни, примитивни, незачитащи живота и никой нормален не ги иска край себе си.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да слагаш и да не слагаш минуси тва е положението , Насилственото Похристиянизиране на Българите е Факт а не копиран FAKE NEWS от google
22
1
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До ББ...Не ние мразим "македонците",или сърбите,те ни мразят.Ние трябва да държим на онова,което все още ни е останало,а не да правим мили очи на всички,защото така бавно,но сигурно се затриваме.
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Езика ни е близък с другите съседни Държавибпоради причината че Българския Народ е насилствено похристиянизиран и слаеянизиран от Византия през 866 г. и не срамно или нещо друго да се говори открито за това , въпреки че голяма част от хората не знаят
20
1
 
11
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До ЩирлицБългария е част от Глобален Свят,да мразиш не е ценност,българите единствени спасихме еврейте си...факт с които трябва да се гордеем...те ни наричат фашисти...сърбомането купени от белград с парите на путин,учат децата си да мразят нашите,ние ги посочихме като евентуални членове и манипулират ЕС и Света...през лобисти мафиоти..."лошата България",с нас ще чакат 38 г...могат да бъдат сигурни!!!
19
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Повредени българи,наричащи се македонци,не трябва да получават никаква подкрепа от България.Другари управници,не повтаряйте грешката на Желю,не предавайте повторно България!
18
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До БЪЛГАРИН"доброто момче"не е българин...сърбоман-*** обслужващ руски интереси...разделай и владей...ама едни умрели...ощетени...малко им е,доброто момче насажда омраза в 21 в....учат децата си да мразят нашите...крадат Историята ни,плащат на лобисти мафиоти да оказват натиск...тотален фашизъм...ЕС се превръща в...посмешище...срам...позор,Справедлива,Солидарна...забравиха ги ценностите...имат си офшорни...Бог да пази САЩ!САЩ са последните пазители на Света ни!На Свободата ни!...