Пендаровски: Няма дебългаризация в РС Македония

Не било необходимо да се бърза в преговорите с България
22 дек 2021 15:28, Елка Василева
123
Пендаровски: Няма дебългаризация в РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Нашите граждани могат да бъдат спокойни, дори блокадата /на евроинтеграционния процес/ да продължи, няма никаква опасност за сигурността, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в новогодишното си обръщение пред парламента, съобщават македонските медии.

Още по темата

"Възможно е нещо друго, връщане на демокрацията назад и форми на авторитарно управление на отделна личност или партия, но отговорността за това няма да е на гражданите, а на нас, политиците", каза президентът.

За преговорите с България за разблокиране на началото на преговорите за присъединяване с ЕС той каза, че няма нужда от бързане.

"В актуалния контекст, с нашите червени линии не трябва да бъдем прекалено заети с това колко време ще им трябва на другите да се изправят пред истината за нас. Ние трябва да се посветим на подобряване на качеството на живот на нашите граждани. Бързането не винаги е най-добрият съюзник. От нашата източна съседка чухме и реторика, която надминава всички досегашни твърдения във връзка с нашия език и идентичност, споменава се и уж дебългаризация. Невъзможно е посланиците на 30 страни в Скопие, 16 от които на страни членки на ЕС, да не съобщят за дебългаризация, нещо, което би било равно на геноцид", казва президентът Стево Пендаровски, цитиран от сайта Сакам да кажам.

За оставката на премиера Зоран Заев той каза, че това е акт за поздравление, какъвто рядко се среща и в модерните демокрации.

Пендаровски се спря и на реформите в сферата на върховенството на закона, за които каза, че и сега, и в идните години ще са най-важни за държавата.

Той каза, че голямата трагедия с автобусната катастрофа в България, както и някои други случаи трябва да приключат в съда в разумен срок, защото в противен случай гражданите ще загубят вяра в правосъдието. Пендаровски напомни, че всички значими проучвания на общественото мнение показват, че гражданите са убедени, че в страната има култура на безнаказаност. Миграцията според него до голяма степен е предизвикана не само от екзистенциални причини, а и от качеството на живот и гражданите заминават в страни, в които има правосъдие, където отговарят и най-богатите.

Президентът предупреди да се внимава с привличането на чуждестранни инвестиции и поиска всички готвени големи чуждестранни инвестиции да бъдат проверявани от аспекта на сигурността, колкото и примамливи да изглеждат в първия момент.

Обръщението на Пендаровски започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите през изминаващата година - при пожара в модулната болница в Тетово, автобусната катастрофа в България и всички, починали от ковид.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бул гур Македонците в Македония, българите в България. Необходима си е изселническа спогодба. И никакво двойно гражданство повече и за двете страни.
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е човека. Не трябва да се бърза с преговорите, най-добре изобщо да се прекъснат. Утре ще дойде на власт Мицкоки, или ще се върне Груюс и ще ликвидират договорите. Трябва ясно да се каже, че не искаме нищо общо с националистическо-фашистка страна, каквато е РСМ.
98
1
 
5
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 2 години
Тоя льольо е изпаднал в остър цайтнот и затова вие като македонски койот. Хахаха. Нека си вие срешу Луната, тая стара македонска земя.
97
6
 
2
 
! Отговори
Бул гур преди 2 години
Незнам защо си мислим,че завърши асимилацията на македонците в България. Неможе да се пишат насила толкова много хора такива каквито не са се чувствали,както и да се извърши толкова бързо асимилация. Родовата памет е жива все още.Крадеца вика дръжте крадеца.Ние искаме от Македониа,точно обратното на това което ние правим срещу македонците в България.
96
3
 
7
 
! Отговори
Мистър Пропър преди 2 години
Темата с Македония и техния вой срещу България смърди като настъпено кучешко Л...о Или ще сменят речника или ЕС само ще го сънуват . Не знам защо такова внимание им се отделя на тия . Дори темата за ваксините е по интересна от воя на някакви *** дето казвали на българския диалект македонски език и го раздават големи тарикати . Като Китай кандидатства за ЕС и Македония да се обади
95
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е човекот, никогаш не е имало *** за да има дебугаризациа... ама толку ви собират тиквите на вас гагага
94
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо са ни промити мозъци в ЕС? Нито ми трябват промитите им мозъци, нито селянията, нито Шиптерите, нито скапаната им земя, да не говорим за "великите" им учени. НЕ НА ФИРОМ РСМ и западнали от нас антибългари!
93
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ни крадете историята , да не спазвате правата на българите и да пробутвате измислици, вместо реалната история, която е българска!
92
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние можем да те затрупаме с купища документи, че българите са били местното население в Македония и са се борили за свободата си и са асимилирани насилствено, сърби там изобщо не е имало, нито измислената от Коминтерна нация "македонци" е съществувала някога! Нито "антични македонци" са съществували някога, по простата причина, че това е една фанариотска измишльотина от 16-17-18 век!
91
2
 
23
 
! Отговори
Лъжецоооо преди 2 години
Ей, промити мозъци, сърбите от 1903 година започват убийствата, терора и асимилацията на българите, но тъй като не успяват да ги превърнат в сърби , решават да ги превърнат в измислената нация "македонци" и от македонски българи, изтриват българското и стават "македонци" и в концлагери са ги пращали, а извращенията при асимилирането на българите е документирано, не само от местни българи, но дори от чужденци, от очевдци и хора присъствали по време на терора там!
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... кражби трябва да бъдат спрени и истината възстановена -- при това положение вече не могат да лъжат и ни обвиняват в незачитане на международно-правни положения и вече не бързат толкова, трябва да мислят. И през това време ще работят за материалното положение на народа, защото идват избори и могат да ги загубят, окопават се дълбоко.
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е разумно и много хитро изказване. Те, управляващите македонисти, в момента са като в шах и имат нужда от мислене. Защото доскоро България, по времето на недоразумението герб, искаше да признаят, че не са македонци и македонски език няма,което по международните стандарти е неприемливо и смешно, и в ес бяхме уязвими. Но сега ние искаме друго -- българите с или без наши паспорти, да бъдат записани в конституцията и да спре дискриминацията, която е доказуема + историческите фалшификации и ...
88
1
 
3
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Да се обединяваме тогава
87
3
 
17
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Заради тези селяци, Албания не може да върви напред. България трябва да лобира тя да бъде отделена от извънземната държавица, за да си оправи сметките със Сърбия. Макар, че те няма да видят ЕС, докато не признаят Косово. Трябва да се помогне на Албания.
86
4
 
18
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Прекратявайте всякакви преговори с титовистите. Не разбрахте ли, че преговаряте със Сърбия, Русия и хората на Милошевич а не с РСМ. Ултиматум и когато са готови да заповядат. И закривайте веднага оная безполезна комисия... Ако трябва затворете и границата и сведете контактите с тези до санитарния минимум. Започнете да давате БГ паспорти за граждани на РСМ, Албания и Сърбия само срещу заявление за български произход. И вижте какво ще стане, вой на умрело от цялата антибългарска ***.
85
3
 
31
 
! Отговори
Иван Т. преди 2 години
Тези т.нар. Северни Македонци едно положително нещо не казаха за България. Само брутална простащина и елементарни интриги. След като не уважават България в ЕС, къде са се запътили към ЕС? С техния арогантен манталитет са за Индокитай
84
6
 
30
 
! Отговори
Гочо преди 2 години
Каква...дебългаризация в страна населена с българи...Там няма българско малцинство..а има български народ.
83
5
 
0
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
а на луната живеели хора, но на обратната страна и затова не ги виждаме
82
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 88Само да ти напомня че вече няма "македонци ", вече сте северномакедонци! Ако искате може да се наричате както искате, но не можете да наричате вече починали хора,които са се изяснили като българи да ги правите несъществуващи "македонци "!От 1944г може да се наричате каквито си искате, но до тогава всички са българи и са говорили български язик!Това е истината, а истината е само една!
81
4
 
26
 
! Отговори
до стево преди 2 години
Абе стево, дедо ти ако стане от гроба, ке те утепа.