Приятелска Сърбия: Капан за бягащите руснаци, противници на Путин

Опитват се да избягат от катастрофалните последици у дома
27 мар 2022 20:02, Нели Христова
196
Приятелска Сърбия: Капан за бягащите руснаци, противници на Путин
Снимка: БГНЕС

Когато свободата на словото става ограничена, а приятелите ѝ са вкарани в затвора и руската икономика се срива в дните, след като Владимир Путин нарежда нахлуването в Украйна, Марина си събира багажа и бяга от Москва. Но на повече от хиляда мили оттук, в новия си дом в Сърбия, 41-годишната бивша туристическа агентка се оказва неспособна да избяга от дългата ръка на руската пропаганда в Белград, където войната на Кремъл се радва на широка подкрепа.

"Някои местни жители ми казват, че подкрепят Русия, когато научат, че съм от Русия. Казват го, за да изразят подкрепата си, но се оказва, че тази подкрепа се простира до подкрепа на Путин, неговите действия и войната", разказва пред АФП Марина, която моли да не се съобщава фамилията ѝ.

В седмиците след инвазията Сърбия се превърна в убежище за много руснаци, които се надяват да избягат в чужбина, като страната осигурява един от малкото редовни маршрути за полети към Европа след масовите забрани на целия континент.

В продължение на векове Сърбия и Русия са обединени от дълбоки братски връзки благодарение на славянското и православното си наследство. И макар че сърбите посрещат руснаците с отворени обятия, това не минава без противоречия.

Като цяло руснаците, които се преселват в Сърбия, се опитват да избягат от катастрофалните последици у дома, предизвикани от нахлуването на Путин в Украйна.

Сърбия обаче остава отклонение в Европа, където голяма част от населението ѝ продължава да подкрепя самоопределящата се като „война на Путин срещу Запада“ в Украйна. Голяма част от подкрепата за Путин се корени в колективната омраза към НАТО, като спомените за бомбардировките на Алианса над страната през 90-те години на миналия век са все още свежи в съзнанието на много хора в Сърбия.

Гняв и отчаяние

В Белград по улиците излязоха стотици демонстранти, които приветстваха Путин и осъждаха НАТО, докато правителството се колебаеше между осъждането на войната в ООН и отказа да санкционира Москва у дома.

Според Марина, която казва, че разговорите със сръбски привърженици на Путин често предизвикват чувства, вариращи между ярост, отчаяние и срам, това води до случайни конфронтации.

"Изправяш се пред един човек, който е бомбардиран от руската пропаганда и всъщност вярва, че снимките на разрушените градове и мъртвите хора в Украйна са фалшиви", казва Марина. "И тази нагласа е толкова силна, че не вярвам, че мога да направя нещо, затова се отказвам и прекратявам разговора".

Няма официална справка за броя на руснаците, които са се отклонили към Сърбия - те могат да останат без виза за 30 дни - но групата в Telegram за новопристигналите вече наброява стотици. Сред темите за разговор в групата са съвети как да се справят с афекта от страна на сърбите, подкрепящи Путин.

ИТ специалистът Яков Боревич казва, че е избрал Белград заради "близостта на културата" с Русия и "манталитета", но се е сблъскал с някои прокремълски настроения на улицата, включително стенопис на Путин близо до новия му апартамент, на който на кирилица пише "Брат". Но Боревич казва, че донякъде е съпричастен с изблика на емоции в Сърбия, в който са оплетени и много от неговите съграждани руснаци, които често смесват патриотизма с подкрепата за Путин.

"Може би за населението на страната, за Сърбия, лицето на страната е лидерът и това се проявява като положителни чувства към Русия", казва Боревич.

"Не съм патриот"

За мнозина напускането на Русия е трудно решение - взето за няколко часа, докато опаковат малко вещи и оставят зад себе си приятели и близки.

"Баща ми каза, че вече не съм патриот и че трябва да остана и да допринеса за икономиката", казва Кирил, 31-годишен строителен инженер, който наскоро се премества в Белград. "Но аз напълно разбирах, че ако остана, всички данъци, които ще плащам, ще бъдат пряк принос към войната".

Дори и сега той остава несигурен дали ще остане в Сърбия или ще се върне у дома в Санкт Петербург.

Други се опасяват, че никога няма да се върнат на фона на продължаващите репресии на Путин срещу инакомислещите, докато новата желязна завеса затваря Русия от голяма част от света.

"Веднага щом дойдох тук, почувствах, че от раменете ми падна голяма тежест", казва Марина. "Сега съм ужасена от това, което се случва в Русия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
4
 
! Отговори
Донев преди 2 години
Не слушайте русофилите ако им предложил работа в германия или САЩ ,или русия,ще изберат запада не и Русия в която никой българин пък и други не желае да работи или живее,това са хора неграмотници,и.***
163
2
 
1
 
! Отговори
ok преди 2 години
До БългаринКакво се кахъриш за американците, ти нали получаваш заплатата си в рубли?
162
7
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Нека всеки нахъсан американолюбец, да си бръкне в джоба и да извади банкнота от примерно сто долара или от един долар - все тая ( говоря за долари, за да не ме обвинят, че съм проруски настроен ) - та, разгледайте, дами и господа, тази банкнота ! Еднаква ли е от двете страни ? Ако не е - коя страна е истинската - нали истината била само една ? Ако пък са еднакви - тази банкнота дали не е фалшива ... А ако е фалшива, защо слугите на народа ( на американския народ ) твърдят, че тя е истинска...
161
2
 
3
 
! Отговори
Заки преди 2 години
Да праща хората си да ги пуцат
160
3
 
3
 
! Отговори
Гудериан преди 2 години
До немецПускам една малка сълза за тези руснаци.
159
13
 
24
 
! Отговори
СЪРБИТЕ СА.... преди 2 години
РУСКИ МЕКЕРЕТА. 1000%.....
158
9
 
34
 
! Отговори
Греда преди 2 години
Намерили къде да избягат от Путин - при сръбския Путин!
157
27
 
36
 
! Отговори
Киров преди 2 години
Манипулативна, фейкова, антируска публикация!
156
11
 
32
 
! Отговори
немец преди 2 години
Живея в Хамбург от над 20 години. За хората с руски произход става страшно... Който заговори на руски рискува телесни повреди. За който се знае че е руснак е подложен на тормоз... уволнения, дори диркетно насилие. Чувам че и в цяла Германия е така. Предполагам че и в цяла Европа е така. НЕ Е логично ама кога хората са били логични.(руснаците които са тук - са избягали от глупостите там - за какво тия хора да "наказваш"? ТЕ са гласували ПРОТИВ с краката си - и са се махнали от там)
155
10
 
35
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 години
Не са за Путин, а са против САЩ.
154
29
 
49
 
! Отговори
български гражданин преди 2 години
Държавите нямат приятели, а само интереси. Въпреки това Русия и Сърбия винаги са били много ама много против България. Отдавна е време всички тия гаври да ги оценим и приемем за това което са. Разбирам сантименталните чувства, сходни езици, култура и т.н. Но факт е че руснаците (и сърбите) никога не са направили нещо в полза на България, време е русофилите да си вземат куфарчетата и да си ходят в Москва
153
7
 
28
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 години
Липсата на логика е във вас, пишещите, защото четете само заглавието на статията. А там се обяснява, защо руснаците бягат в Сърбия-има безвизов режим 30 дни! Четете преди да определяте руснаците в Сърбия с ниско IQ Не съм им защитник, щото за мен са лигльoвци, но и я кажете, как според вас да избягат на Запад и тия санкции спрямо всичко руско, както и отношението спрямо всеки руснак!?
152
30
 
27
 
! Отговори
Б. М. преди 2 години
Продължение.Защо обаче нашите русофили "любят" Русия, ей това някой да ми обЯсни?
151
12
 
42
 
! Отговори
Б. М. преди 2 години
1829 г. Одринският мирен договор "създава" Сърбия. Във войната (1828 - 1829) участват български опълченци и НИТО ЕДИН сърбин.Обаче, България няма в договора.За сметка на това, Сърбия е създадена, като голяма част от територията и е със земи, с преобладаващо българско население.Повече от 2/3 от територията на днешна Сърбия е върху земи, които са били населени с българи.Русия ги дава на сърбите за управление и ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕ! Как да не "любят" сърбите Русия? Как да не са и вечно благодарни?
150
39
 
40
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 години
Има един простичък въпрос. Добре, подкрепяли Русия. А кого да подкрепят, ако смея да попитам? Пронацистки формирования в Украйна? Проамериканска Украйна? Та тя за подкрепа ли е, след всички нейни действия от 2014-та година насам? Да, може да я съжаляваме Украйна заради кофти пътя, който бе поела. Но само толкова. Да не забравяме, че операцията на Путин не е срещу жителите на Украйна. А продажници има навсякъде по света, не само в Русия.
149
30
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са си село, което винаги подкрепя Москва. Там са кухи глави.
148
14
 
30
 
! Отговори
Morski преди 2 години
ДО Нарродее!!!- Човек, много издишаш с логиката! То и Сталин много руски народ го е подкрепял - нали, ама след смъртта му е станало друго! НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА!
147
50
 
34
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 2 години
Лесно е да се говори срещу Русия.Тук правителството подкрепя всичко казано срещу Путин дори и лъжите най вече.Гледайте колко руснаци подкрепят Путин а също обърнете внимание и тук колко българи го подкрепят .Много са нали?Лесно е да подкрепяте и се съгласявате с всичко фалшиво спуснато от правителството ни когато са завладели и телевизии и медии и радио.Блокирване на всичко различно от тяхната гледна точка!Това ако е демокрация пълна пропаганда и затъмнение на истината!
146
19
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия руснаци са без акъл,ако в Русия 70%подкрепятПутин, то в Сърбия са 85%, минимум.Джуджи, ако реши да ликвидира избягалите, няма да му е нужно да праща КГБейци, тази работа ще я свършат "малите руси" както обичат да се определят отявлените русофили в Сърбия.
145
31
 
30
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Някакъв абсолютен фейк е това, изсмукан от пръстите от днес.бг