2 248 лв. нужни на четирима за нормален живот

Парите стигат за храна, жилище и здравеопазване, твърдят от КНСБ
28 юли 2015 16:40, Надежда Бочева
46
2 248 лв. нужни на четирима за нормален живот
Снимка: Ройтерс

За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в България в края на юни са били необходими 2 248 лева, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България - юни 2015 г.

Данните бяха представени днес на пресконференция от лидера на КНСБ Пламен Димитров и представители на Института, предаде БТА.

Парите са необходими семейството да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти.

Издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е достигнала 561,90 лева.

На тримесечна база продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота, като през второто тримесечие намалението е от 0,2 на сто спрямо предходното тримесечие. От КНСБ посочват, че е обичайно през второто тримесечие да се отчита задържане или намаление на стойността на издръжката на живот, като основната причина е сезонният спад в цените на хранителните стоки и особено на пресните зеленчуци.

Осезаемо влияние оказва и намалението на цените на топлоенергията средно с около 6,2 на сто от 1 април тази година, след като предходната година отчитат ръст от 4,5%.

На годишна база издръжката на живот отчита слаб спад от 0,3 на сто, след като близо година и половина се наблюдава тенденция на устойчиво намаление.

Издръжката на живот на човек от домакинство на бедни е достигнала 294,52 лева, което показва намаление с 0,9 на сто спрямо март тази година и увеличение с 1,9 на сто спрямо същия период на 2014 година.

Независимо от факта, че при нискодоходните групи е регистрирано намаление в абсолютно изражение, техният дял е почти два пъти по-голям от високодоходните групи. Движението е по-скоро от нискодоходните групи към среднодоходните домакинства, което е положителна индикация, но като се има предвид, че за около половината от домакинствата доходите им гравитират между издръжката на бедните и необходимите средства на издръжка, голяма е вероятността да попаднат в групата на бедните отново, отбелязват от КНСБ.

От КНСБ отчетоха също, че все още 80,9% от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот.

34% са с общ доход на човек от домакинството под издръжката за бедните домакинства - или 2,46 млн. българи живеят с доход на човек от домакинството до 295 лева, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров, което по думите му е тревожна тенденция.

Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живот са около 19,2 на сто (около 577 хиляди). С общ доход на човек от домакинството от 295 лева до 562 лева са 46,7%. Тази група бележи нарастване с 9,1 на сто спрямо същия период на предходната година, което се обуславя от динамиката на минималната работна заплата, анализират от КНСБ.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: минимална заплатакнсб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
9
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Открих кой изяде фискалния резерв. Това е Емил Николаев номер 12.Емиле веднага си признай, виж заради тебе изтеглихме 16 милиарда.
6
4
 
21
 
! Отговори
Емил Николаев преди 8 години
Моята пенсия е 50лв. За това проклинам партии и политици,полит-организации,масонски ложи и всякакви *** били на власт от 1990г.та до днес...
5
0
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
Тия подиграват ли се??? Май на това прилича. с 2500 лева едно 4 членно семейство си мизерства в София стой та гледай!
4
1
 
12
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Какво да каже партийният секретар от БКП - Плевен който замезва по малко от няколко пикантни манджи и плаща 1500 лева сметка? Имам предвид господин Цецко Цачев. Как ще живее този човек?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като ги знаем как правят тези статистики, значи реалната сума е към 5000лв!
2
1
 
21
 
! Отговори
Професор преди 8 години
За нормален живот 100 лева са достатъчни на месец. За хляб (бял хляб) все пак сме европейци и питейна вода. 4 души могат спокойно да си изкарат цял месец със сто лева. За това съветвам Премиера Г-н Борисов поне мин.заплата да бъде около 80 лева. Ако двама работят ето ти 160 лева на месец. Трябва да бъдем стабилни все пак.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това добре, а защо не помислим колко точно хора в България имат такъв доход? И със заплата в рамките на 500-600 лева (в малките населени места и по-малко) как точно се получава, че не ми е ясно? А може би и 4-мата работят? Пишете, че над 80% от хората не разполагат с такъв доход. Е, тогава какво си говорим празни приказки?!