25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!

Идеята е популистка, депутатите да кажат не, настояват работодоталите
Обновена: 23 ное 2015 16:01 | 23 ное 2015 13:45,
139
25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!
Снимка: архив Ройтерс

Българската стопанска камара се обяви против идеята за увеличаване на платения годишен отпуск от 20 дни на 25 дни.

Предложението направи независимият депутат Георги Кадиев. Миналата седмица той внесе поправки в Кодекса на труда, с които поиска увеличение на платената почивка. Мотивите за предложението му са, че половината българи страдат от стрес на работното място, а той води до много болести, по които сме на челно място.

Сред аргументите си Кадиев посочи и че 25 дни платен годишен отпуск имат държави с висок стандарт на живот като Дания, Финландия, Австрия, Швеция, ОАЕ и други.

Още по темата

Според работодателите обаче предложението трябва да се подложи на предварителен експертен анализ. От БСК напомнят, че в момента минималният брой почивни дни у нас е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни).

От Камарата напомнят анализ, цитиран от бизнеса, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица държави с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия.

Според работодателите проектът на Кадиев игнорира възможностите по Кодекса на труда за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето. Те са не по-малко от 5 работни дни. 5 работни дни допълнително към отпуската получават и работещите при ненормиран работен ден.

От БСК напомнят и че с действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск - енергетика, добивна индустрия, металургия и др.

Работодателите предупреждават и че ако се увеличи броят на дните платен отпуск ще се влоши БВП и производителността на труда. Предложението е популистко и депутатите трябва да го отхвърлят, убедени са от БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
9
 
! Отговори
none преди 8 години
"Не, отсече бизнесът!" Звучите като читалищни деятели.
78
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ако ги питаш робовладелците и 5 са ти много, а и работното време трябва да е поне 20 часа 7 дни в седмицата, а 4 часа да дремеш пред вратата на офиса, за да е сигурно, че ще започнеш работа на време и няма да ощетиш големия бизнесмен! Какво реват за 25-те дни, като и без това я ти дадат 10, я не?
77
11
 
2
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Нека народа да каже не на популизъма. Ние вървим по пътя на прехода и реформите, и не трябва да се позволява увеличаването на отпуска, защото много работа има още за вършене. Ясно е, че отпуска при нас е най-малко, но така и трябва, трябва да работим повече, за да изградим новата Балгария, да правим реформи и още реформи, докато приключим с прехода. После може да мислим и за повече социални придобивки, но дотогава трябва работа и пак работа.
76
3
 
19
 
! Отговори
до Работодател преди 8 години
Аз съм заминал за Европа преди 8 години. Слава Богу, тук няма такива диви работодатели като тебе. Имам 25 дни платен отпуск, от следващата година - 30.
75
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в Германия и от Януари ще имам 30 дни годишен платен отпуск. Сигурно е популизъм?
74
3
 
13
 
! Отговори
1492 преди 8 години
Няма страшно, 20 дни отпуск + 5 дена болнични, а защо не и 10, даже по скъпо ще им излезе.
73
1
 
19
 
! Отговори
Истината преди 8 години
20 дни отпуск и още максимум 8 неработни дни заради празниците, а в някои години по-малко. Това много ли е? Заради малкият размер на отпуските, когато се натрупат повече почивни дни, стават огромните задръствания по пътищата. Всеки се опитва да ги използва, защото иначе отпуската не му стига за нищо. Производителността на труда по принцип не зависи пряко от размерът на отпуската, но един по-добре отпочинал работник, работи по-добре.
72
4
 
4
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Ах, българино. Чупи пръсти по клавиатурата и лек пот и кръв по работните места.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РаботодателАми ако случайно увеличат отпуските-ти ще закриеш ли фирмата или ще подскачаш, че си против...Много елементарно...
70
1
 
9
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Националните празници не се плащат. Почива се като все едно е неделя.
69
2
 
10
 
! Отговори
кони преди 8 години
До ssТова е най-тъпият отговор, но и най-лесният, когато няма как да се обосновеш...Ако хората имаха алтернатива-естествено, че ще напуснат, но въпросът е принципен. Същото е и към работодателите: ако не им харесва-да закриват фирмите...
68
1
 
15
 
! Отговори
пълен М пакет преди 8 години
Ми как да е съгласен "бизнесмена", нали вноските за новата Х5-ца трябва да вървят - иначе хората ще си я приберат...
67
1
 
0
 
! Отговори
do MEN преди 8 години
malko poslagvas ili imas ne mnogo tochna infomacia. :)
66
1
 
15
 
! Отговори
бойкот преди 8 години
Бойкот на долните работодатели-те това заслужават ,да няма кой да наемат на работа за смешните им пари.Не се залъгвайте да работите за такива смешници.
65
1
 
16
 
! Отговори
Австралия преди 8 години
В Австралия годишния платен отпуск е 6 седмици, ако работиш през уикенда и на смени още една седмица, а на всеки 10 год работещи в една компания е допълнителен платен отпуск 3 месеца, болничните са 10 дни на година, които се натрупват за следващата година ако не са ползвани.
64
2
 
22
 
! Отговори
кони преди 8 години
Всеки, който е излизал в западна Европа, пък и в Гърция е забелязъл вероятно, че след 5 часа нищо не работи. Сега да видим как е у нас- супермаркети до 21-220 часа вкл. събота и неделя, Молове-същото, някпи банкови клонове-също. В събота освен магазини, много и компании в сферата на услугите работят. Защо на запад е така-защото работника има лимит за работни часове през седмицата,защото ако е съгласен да работи повече, работодателят му няма да е съгласен и т.н. Просто тук е робия...
63
0
 
21
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Испания - 30 дена отпуск, 14 празнични дни, 40 часова работна седмица, 15 заплати в годината. Осигуровка на работника се плаща 100% от работодателя която е 450?....а и няма винетки
62
22
 
2
 
! Отговори
ss преди 8 години
Като не ви харесва напускайте !
61
0
 
22
 
! Отговори
Алек преди 8 години
Те и без това не го дават и тоя отпуск който се полага.Изобщо тоя кодекс на труда спазва ли се от някой.
60
1
 
16
 
! Отговори
работодател преди 8 години
До Крис"Повече работно време не означава повече работоспособност, означава повече стрес, умора и нежелание за работа. Починалият човек е повече работоспособен..."Естествено, че е така. Точно същото нещо бях написал в един от коментарите си по-долу, ама на мен ми натряскаха яко минуси. Ама нормално - в България обичаме да плюем и да мрънкаме, да обвиняваме все другите за нашите несгоди.