25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!

Идеята е популистка, депутатите да кажат не, настояват работодоталите
Обновена: 23 ное 2015 16:01 | 23 ное 2015 13:45,
139
25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!
Снимка: архив Ройтерс

Българската стопанска камара се обяви против идеята за увеличаване на платения годишен отпуск от 20 дни на 25 дни.

Предложението направи независимият депутат Георги Кадиев. Миналата седмица той внесе поправки в Кодекса на труда, с които поиска увеличение на платената почивка. Мотивите за предложението му са, че половината българи страдат от стрес на работното място, а той води до много болести, по които сме на челно място.

Сред аргументите си Кадиев посочи и че 25 дни платен годишен отпуск имат държави с висок стандарт на живот като Дания, Финландия, Австрия, Швеция, ОАЕ и други.

Още по темата

Според работодателите обаче предложението трябва да се подложи на предварителен експертен анализ. От БСК напомнят, че в момента минималният брой почивни дни у нас е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни).

От Камарата напомнят анализ, цитиран от бизнеса, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица държави с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия.

Според работодателите проектът на Кадиев игнорира възможностите по Кодекса на труда за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето. Те са не по-малко от 5 работни дни. 5 работни дни допълнително към отпуската получават и работещите при ненормиран работен ден.

От БСК напомнят и че с действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск - енергетика, добивна индустрия, металургия и др.

Работодателите предупреждават и че ако се увеличи броят на дните платен отпуск ще се влоши БВП и производителността на труда. Предложението е популистко и депутатите трябва да го отхвърлят, убедени са от БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Тук в Германия, минималният платен отпуск е 26 дена. Моята фирма дава повече. Но ако чакаме съгласието на работодателите никога няма да стане.
58
0
 
25
 
! Отговори
Крис преди 8 години
Двама работодатели си говорят:-Абе ти на твоите плащаш ли им заплати?"-Не, ама още идват на работа, а ти ?-И аз не им плащам, ама и моите идват-Абе вземем и вход да им сложим, а ?Сложили им, и пак се срещат след седмица-Абе кво става, твоите работят ли още-Оооо, работят, ама се изхитриха, идват в понеделник и си тръгват в събота...
57
0
 
40
 
! Отговори
Крис преди 8 години
Към глупаците, подкрепящи робовладелците в България! *** , преди 100г. са се водили революции за нормално работно време, 8 часа , 5 дни в седмицата, за да може 8 да спиш и 8 да видиш семейството си, за да можеш събота и неделя да починеш и да започнеш свеж. Повече работно време не означава повече работоспособност, означава повече стрес, умора и нежелание за работа. Починалият човек е повече работоспособен,ето това е социализъм, другото си е чиста проба робство и див капитализъм, *** !
56
0
 
23
 
! Отговори
още инфо преди 8 години
сравняват показателите с други страни, но пропущат да отбележат, че обикновено при тях в случай на официален празник през събота и неделя, почивният ден не се губи, а се ползва на първия работен ден....
55
4
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 8 години
Много е просто да - пазарната икономика е нали за нея всички вдигат вой ... Този който е по-приспособим остава от останалите остават само спомените....
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А нейната колежка вместо да се оплаква и да работи по 8 часа, ранотела по 12, по 14 часа дори и взимала извънредни смени без отпуска."Аз не бих се доверил на работник, който работи по 7 дни в седмицата, по 12-14 часа на ден, освен ако не е машина или робот. Защо ли? Защото няма човек, който да може да бъде съсредоточен повече от 5-6 часа на ден. Така че да плащам на някой на 12 часа, а той реално да е работил 5-6 часа. Не, благодаря.
53
0
 
15
 
! Отговори
hopa преди 8 години
докато ни управляват мутрите така ще е !
52
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските "работодатели" само търсят начин да им работят без пари, без почивка, даже ако има начин да им плащаш, че ходиш на работа! В момента разчитат на последно поколение кадри от соца, щото всичко младо и читаво търси начин да се изнесе от тук и голяма част го и намира. След още 10-20 години няма да има кой да работи, дори и да дават заплати и отпуски като на хора. И спрете да сравнявате с Дания и Германия, щото там се плаща на час, а не работиш 10, получаваш за 8.
51
0
 
20
 
! Отговори
dada преди 8 години
голям среден пръст за бизнеса ! то си личи кой е с по силно лоби и колко са купени синдикатите. почасовото заплащане ще остане просто един мираж
50
0
 
15
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Бягайте
49
1
 
16
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Икономисте ти туй с еврото как го смяташВ Австрия бензинът ти колко струваЕвро и нещо В България два и нещоПри 600 Евро в Чужбина и 600 лева в БългарияХората който харчат са БългаритеВ България има Доста стоки по скъпи от Чужбина а Средната работна в България не може дори да Стигне Минималната в Чужбина
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз,питам работодателя ,когато е бил работник ,каква отпуска са му отпускали?Предполагам,че не се е родил с "златна лъжичка в устата"?НЕ ИМ ИДВА НА УМА,че има неписани правила МОЖЕ ДА ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ФАЛИРА И ДА БЪДЕ ПАК РАБОТНИК ,КАКЪВТО СИ Е БИЛ И ПРЕДИ!!! НЕ Е ВАЖНО ДА СЕ ИЗЯВИШ ,ВАЖНОТО Е КАК ШЕ СЕ ИЗЯВИШ И КАКВО ЩЕ ОСТАВИШ СЛЕД СЕБЕ СИ ЗА ХОРАТА,ЗАТОВА ПИШИ КРАСИВО РОМАНА НА ЖИВОТА,ОСТАВИ КРАСИВ И УСТРОЕН СВЯТ АКО НЕ МОЖЕШ ОСТАВИ ДРУГИ ДА ГО СЪТВОРЯТ!!!
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До "бизнсмените" и до икономиста който сравнява дружествата. Когато една фирма не работи добре, не произвежда правилните стоки, няма добър мениджмънт и така нататък то фирмата според законите на пазара -- Фалира и на нейно - понеже пазара не търпи празни места се появява фирма която е по-добра или поне се опитва. Западните фирми са големи защото не печелят от спестени заплати на работниците си а от това да продават това което произвеждат по-добре ...
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Всеки един работодател иска работниците си свежи и усмихнати. Не знам кой ще е този работодател, които ще държи работниците си по 10-12 часа на работа. Та това е супер неефективно - аз ще му плащам за 12 часа работа, а той де факто няма да е работил съсредоточено повече от 5-6 часа, през останалото време ще дреме или ще е разсеян, защото е уморен. Какъв е смисълът от това?"Леле, този коментар има повече минуси, отколкото плюсове?! Няма да се оправим скоро, докато не започнем да мисмим.
45
0
 
12
 
! Отговори
До jen преди 8 години
"В момента трябва да се чудим как да работим повече, за да имаме икономика и добри доходи, а не да се чудим как да почиваме повече."Не, по-добре е да работиш малко, но качествено, а не работиш по 12 часа и накрая да си направил пълен ***. Качеството на работата е от съществено значение, другото са глупости.И в България има още един съществен проблем - че много хора ходят на работа, по цял ден работа за една стотинка не свършват. Ако от тези се отървем, икономиката ни ще цъфне и върже.
44
0
 
2
 
! Отговори
ftr преди 8 години
Е тоааа Божидарчо винаги мааа кефил. ГоЛЕм бетон. Прилича леко на най-долния експлоататор дет съм виждал. Е тоаа ако напраят министер ще е голямо шоу. БОЖИДАР-министър.
43
10
 
0
 
! Отговори
jen преди 8 години
В момента трябва да се чудим как да работим повече, за да имаме икономика и добри доходи, а не да се чудим как да почиваме повече. Не че нещо, ама да се сравняваме с Германия, чиято икономика е меко казано на светлинни години от нашата, е смешно. В момента трябва да се замислим как да генерираме продукт, как да инвестираме в родни продукти и услуги, как да сме полезни, за да може евентуално да излезем от тая дупка. Обаче явно да мрънкаме е по-лесно от колкото да седнем и да бачкаме.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че в България "бизнес" като такъв не съществува, изключая разните еднилични напъни и магазинчетата, които така или иначе са на ръба.Нашите т.нар. "бизнесмени" са основно мутри, бандити и червени протежета, на които акъла им за инвестиция стига до там, как да си купят по-голяма къща или кола. Е как да стане да тръгне нещо в тая "държава". Да има чалъм и 365 дни да им бачкат - резултата ще е същия.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къв бизнес бе??
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък казавам не на алчните работодатели. В Германия платената отпуска е 30 дена. Дават се 5 дена за 5 години прослужено време във фирмата. И за това че са 35 часова седмица. а работят по 40 се дават още 5 дена. Така имат 40 дена!!! Тука пишман мутрите не дават 25. Аре!