Инженери, учители... Глад за половин милион работници идните 5 г.

Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, посочи Васил Велев
Обновена: 21 окт 2018 17:14 | 21 окт 2018 17:08, Василия Пейчева
395
Инженери, учители... Глад за половин милион работници идните 5 г.
Снимка: pixabay.com

"Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата." Това каза в предаването "Неделя 150" по БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж, подчерта той.

Бизнесът откроява като главен задържащ фактор липсата на човешки ресурси.

"В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката", уточни Велев.

Сред дефицитните кадри той посочи сериозната липса на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, на работещи в туризма и селското стопанство.

"Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента", заяви Васил Велев.

Според него у нас "много повече се говори за това как трябва справедливо да се разпредели произведеното, и почти не се говори за това, че може да се произвежда много повече и как да се направи така че да се създава много повече". Това за Велев е по-скоро стратегически разговор, отколкото конкретно свързан с бюджета за следващата година.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обърна внимание върху факта, че съотношението между минималния и максималния осигурителен доход, каквото е било замислено в началото и е било прокламирано, е 1:10.

"Днес трябваше максималният осигурителен доход да бъде 5600 лева, а сега големият въпрос е, че от 2600 щял да стане 3000. Тоест, той продължава драматично да изостава от нивото, на което трябва да се намира", каза той.

"Не разбирам каква е тази фиксация върху размера на максималните пенсии", отбеляза още Манолов, според когото "от друга страна съществува странното усещане, че ако се увеличат максималните пенсии, то пенсиите ще се увеличат, което е точно обратното". Синдикалистът поясни, че тъй като средствата за пенсии са крайна маса, когато се увеличат едни, няма да могат да се увеличат други.

Относно нарушения диалог на правителството с работодателите Васил Велев посочи, че той може би се дължи "на ширещия се популизъм и на състезанието кой да бъде повече обичан, кой да бъде по-голям омбудсман в България". В това състезание, според Велев, участват "както управляващите, така и опозицията, така и омбудсманът, така и синдикатите".


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
3
 
2
 
! Отговори
До 358 преди 5 месеца
Глобалният БВП ще расте докато има природен ресурс за това. Населението на света ще се увеличава,храната,водата,енергиини източници и др.блага ще намаляват. Преди да се наситят пазарите голяма война ще разруши световната икономика.
348
0
 
7
 
! Отговори
Друг икономист преди 5 месеца
Отговарям на въпроса на икономиста по-долу. Глобалният БВП ще расте докато се насити пазара в развиващите се страни. След това няма да има нови пазари и ще настъпи застой и рецесия. Логично е да се случи за затворена икономическа система, каквато се явява нашата планета. С други думи: Няма безкраен икономически разтеж в крайна затворена система.
347
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
356: А с какво да се отгледат тези деца? Да ги направиш и да ги хвърлиш за смет, така ли? Тук семействата правят по едно дете, "да не странят от хората". Изключително трудно се живее в страната. Преди ненавиждах деленето "провинция" и "София". Отскоро започнах да държа на него. За мен София не е България! И не желая да ме асоцират с нея, по какъвто и да е повод. Не ме интересуват Бронзовата къща, станциите на метрото, концертите, институциите, юпитата, наркоманите. България я няма вече,свикнахме
346
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен от Димитровград

А опитахте ли с деца? Не с мрънкане, а с правене на деца? Имате детски градини, имате градини, къщи, дворове, училища, имате градинки, междублокови пространства, всичко ви е на ръка разстояние. Кое е страшното? И кое от това го има в София? Синът ми е от 6.30 до 20.30 по програма, защото няма кой да го прибере
345
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато направите минималната заплата 1500 лв., като с такава назначават начинаещи чистачки и подобен персонал, а не учители и инженери, тогава отваряйте темата! Всичко друго е бля, бля и винаги ще има "глад" за какво ли не..... А тоя велеффф накрая да се скрие някъде и въобще не му давайте думата!
344
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ГЕРБ имаха шанс да направят някои неотложни реформи, но нали властта е сладка, та тежко и на България.
343
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами те ромите ще ги народят, след няколко години, а тия дето ги изгонихте, няма да се върнат.
342
0
 
2
 
! Отговори
345 преди 5 месеца
До Кучкар347: Коментирах към точно определен събеседник - Анон235, коментирал мен по отношение едно "специално място". Ако го бях прочел нощес, можеше да не лягам... А ти, бъди здрав!
341
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз съм от Димитровград.Преди 10 години беше 45 000, а сега е 34 000 души.Кво да говорим,страшно е.
340
0
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 месеца
На мен ми е по-интересно, как така глобалния БВП продължава да расте, и то с не лоши темпове. Къде се потребява този продукт? При положение, че населението на европейските държави остава почти неизменено през последните 20 години?
Ясно е, че голяма част от това производство, отива за потребление в развиващите се пазари на Азия, както и в държавите от третия свят. Тава обаче няма как да продължава вечно, защото недостигът на продукти в тези държави все някога ще бъде покрит от местно производств
339
0
 
17
 
! Отговори
Кучкар преди 5 месеца
Ами аз още не съм напуснал, но напълно разбирам хората, които отидоха в чужбина да търсят по-добър живот. В крайна сметка всеки се бори за хляба, а и като знам какви са бг работодателите картина съвсем се изяснява.
338
2
 
3
 
! Отговори
добрее преди 5 месеца
До 235: Напуснал съм, да. Ама ако видиш как "чукат по мозайката", и ти ще напуснеш! То веднъж ще "се обади"... Големите свещи, дето ги палите, едва ли ще ви пазят вечно.
337
0
 
8
 
! Отговори
стига бе... преди 5 месеца
До 333, П.Петров: "Инвестиции в технологии и оборудване няма, заради корупцията и липсата на законност, които увеличават рисковете" - странна връзка правите. По-скоро оправдание за бездействие. Не купувате "пакетираща машина" примерно, и се работи ръчно с китайски лепачки по 24лв./бр, заради "корупцията и липсата на законност"??? Ама Голям риск, вярно!
336
0
 
15
 
! Отговори
Хитлер преди 5 месеца
Да фалират - да умрат от глад - това е толкоз просто и логично 😁
335
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо няма хора? Ами защото уважаеми бизнесмени и политици не се плаща!!! Не може човек със заплата от 650-750 лв. да плаща сметки, (които са една трета от заплатата), да подсигурява храната за семейството и т.н. Ето сега вие сте на зор. Ще дойде момента, в който ще давате по 2000-3000 лв. заплата, но няма да има кой да работи!!! Ще останат само ***, които са удобни на власта, и които власта така ревностно пази и защитава!!!
334
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
бг жалки бизнесменчета не мерси всичко се изнася навън
333
0
 
25
 
! Отговори
... преди 5 месеца
На всички е ясно, че всичко де що може ще избяга от кочината. Но някой от тези "бинзесменчета" отчита ли раждаемоста в България? Около 55-60000 на година. Да кажем, че половина са от тъмнозелите. Остават едни 30000. О тази бройка трябва да станат инженери, програмисти, меринджей, спортисти и т.н С две думи ....няма достатъчно материал.
332
0
 
13
 
! Отговори
Пример за бизнес преди 5 месеца
Частните клиники и всякакви други такива аномалии, дето са частни, тоест разчитат свободния частен пазар и потребление за да се финансират!

Всичките са увиснали на директни плащания от държавата и постоянно натискат държавата за нови закони за нови такси или правила, които налагат гражданите да плащат за нещо си, а тези събрани милиони чрез лобистките закони, да влизат директно в техните бизнеси, без значение дали ползваш услугите им, задължават те да им плащаш!
331
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Точно реформите правени под натиска на бизнеса- пълна липса на контрол от страна на държава, доведоха до това, че бизнеса стигна дъното!

БВП се повишава номинално, цените се увеличават- индустриални на доставчици и потребителски! 1 стока произведена преди за 10 лв, тази година е 12 лв( увеличение на ток, " екотакси" и т.н.),на хартия БВП расте!

Няма реформи в България за работещите в бизнеса- социална сигурност и съответно заплащане, колко социални придобивки бяха махнати под натиск от бизнеса
330
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Естественият ход на нещата, имаш възможност и желание съществуваш, останало отича в канала. Всичко друго е бля, бля, бля!