UniCredito в напреднала фаза на преговори за закупуването на HVB

Според анализатори сливането на дейността на двете банки би било изключително ползотворно
27 май 2005 10:20,

Италианската банка UniCredito, собственик на българската Булбанк, е в напреднали преговори за закупуване на немската HVB Group в сделка на стойност около 16 млрд. долара, съобщи днес Wall Street Journal (WSJ).

Подобна информация бе разпространена във финансовите среди вчера, като слуховете са за предложение от 22 евро за акция на германската банка. След информацията книжата на HVB се повишиха със 7% и затвориха вчерашната борсова сесия на ниво от 20.17 евро за акция.

Според WSJ двете банки не са се договорили още за точните параметри и цената на сделката, но в случай, че сделката стане реалност това ще бъде и най-голямото по стойност поглъщане на банка в Европа.

От двете финансови институции отказаха коментар на информацията, като заявиха, че не коментират пазарни слухове.

Според анализатори сливането на дейността на двете банки би било изключително ползотворно поради силните им позиции на бързо развиващия се банков пазар в Източна Европа.

HVB присъства в България от 1986 г. През 2002 г. BA-CA (част от HVB Group) купи тогава държавната банка Биохим. Тази година към портфолиото на групата се прибави и Хеброс Банк и “ХипоФерайнс Имобилиен“.

През 2000 г. Unicredito пък стана собственик на Булбанк срещу 360 млн. евро. В момента основните акционери в Булбанк са УниКредито Италиано с 85.2% от капитала, Международната финансова корпорация - 5.3%, Алианц- 5.0% и Симест с 2.5% от капитала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации