Без автоматично подновяване на договорите с GSM операторите

Всеки ще може да се откаже от абонамента си в рамките на 7 дни
20 дек 2011 17:16, Бойчо Попов
41
Без автоматично подновяване на договорите с GSM операторите
Снимка: Reuters

Срочните договори с мобилен оператор може да бъдат продължавани вече само при изрично писмено съгласие на абоната, решиха окончателно депутатите с приетите промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

Народните представители приеха и при изменение на общите условия, но не по-късно от 30 дни преди тяхното влизане в сила, мобилният оператор да уведомява абоната по подходящ начин за направените промени.

Още по темата

В бъдеще при изменение на общите условия в договора по инициатива на мобилния оператор всеки абонат ще може да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането им в сила.

Осъществяването на електронните съобщения, повиквания, електронна поща без човешка намеса за търговски цели и реклама обаче и след новите промени ще се прекратяват единствено с предварително съгласие на потребителя.

Мнозинството не прие предложенията на депутатите от Синята коалиция в промените на ЗЕС да бъде изрично определено автоматичното отстраняване от мобилния оператор на търговските съобщения, с което отговорността се прехвърляше от потребителя върху мобилните оператори.

Доводите на мнозинството бяха, че в сегашния вариант на закона има достатъчно възможности за защита и отказ от получаването на търговски съобщения и реклами.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: мобилни оператори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ментел пак имат нов начин за скубане, сметките са със срок на плащане до 15дни след фактура, след това нова 1,90лв такса /преди 3 месеца 0,60ст/А лятото когато се о*ираха, сроковете за плащане са средно 30дни
37
0
 
2
 
! Отговори
L.petkovv преди 12 години
i wylkyt sit i/ako moge /agneto cialo!na men mi e interesno dali mooga po wsiako wrme da prekratia dogowora s operatora bez neusroiki!sega za sega -kakto wigdam -NE !moia dogowor s M-TEL izticha 2-2013.prosto propusnah da gi uwedomia che ne iskam awtomatichno da se preprepodpiswa w nachaloto na 2011 kogato izteche predishnia dogoqwor.....i se "nasadih" za oshte 2 godini!
36
0
 
2
 
! Отговори
до Митко преди 12 години
Закона се отнася и за старите договори. След като техния срок изтече, те не се подновяват нито се прекратяват автоматично, а стават безсрочни и могат да се прекратяват по всяко време с 30-дневно писмено предизвестие от страна на абоната. Всичко това се очаква да влезе в сила около средата на януари 2012г.
35
0
 
5
 
! Отговори
Митко преди 12 години
1.Закона отнася ли се за старите договори заварено положение, или е само за новоподписаните сега или новоподписаните след Нова година?2.Как се процедира с неприсъствените договори - обаждане за договор по телефона, реклама с договор по подразбиране?....
34
0
 
3
 
! Отговори
От Германия преди 12 години
20-й е прав, колкото и да му ръгате минуси. Въпреки това смятам пазара на мобилни услуги в Германия като най-раздвижен в света. И ще кажа защо. Наистина от 3-4 години вече няма "безплатни" скъпи устройства на символични цени (които всъщност пак се плащаха от абонаменти по 20-25 евро месечно, при преподписване) - просто акцента се премести върху драстично падане на самите месечни такси, и доста е по-изгодно да купиш апарат изцяло с кеш на цените пак са-по низки от България, или с кредит от банка.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евала! Първото правителство и парламент дето правят нещо положително по въпроса!Иначе само едно: всички мобилни оператори и стилът им на работа е УЛТРА ПРОТИВЕН!Преставям си какъви *** са в мениджърските им екипи за да насадят такива отблъскващи начини на работа, но за това е виновна единствено държавата и нашето овчедушие!!Трябваше ли да минат толкова години да ни щавят за да се научиме да ритаме?!
32
0
 
10
 
! Отговори
hahaha преди 12 години
........КАТО ПЪРВИТЕ 5 Е БЕЗПЛАТНО И ДО МОБИЛЕН!!!!!!!!А В *** Е 0.30 ЕВРО/МИН ........ ХА ХА 0.30 ЕВРО ААА МАЛЕЕЕЕ ХА ХА ХА ТЕЗИ 0.30 ЕВРО ВИ ГИ ЗИМАТ ТЕЛЕКОМИТЕ ЗА ТОВА ЧЕ ВИ СВЪРЗВАТ ОТ ИНТЕРНЕТ КЪМ МОБИЛНАТА СИ МРЕЖА......... АААА ХА ХА ХА ХА ХА
31
0
 
8
 
! Отговори
галина преди 12 години
ако искате да си купите телефон на изплащане или смяна на тарифен план,непременно ще ви накарат да подпишете добраволно договор за още 1 или 2 години.пак ще си вържат гащите!
30
0
 
12
 
! Отговори
koki преди 12 години
каде видя тая отстъпка ... в операторите има най-много 2 телефона който да са изгодни а другото си е измама... пример смартфон който отвсякъде може да се купи примернона 600 лв при оператор е толкова с 2 год абонамент и такса 50-60 лв !?!?!?! какво се говорим !!! Може би такава отстъпка е за най-обикновен телефон модел 1-2 год назад и си го чистят щото му сложили цена 10 лв и дядовците опа изгоряха с договора :))))
29
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този закон ще доведе само до по скъпи телефони! Вече никой оператор няма да дотира апаратите и да ги продава със 70-80или 99% отстъпка, а ще им иска пълната цена!
28
0
 
13
 
! Отговори
demon преди 12 години
Тези са за разстрел! Но, нали са едни от най-големите рекламодатели /а, то е за наша сметка / плюс безплатни услуги на парламента - суровакването върху нас е безпощадно!!Нагли, безкруполни, безпардонни и ненаказани , те ще продължават да ни крадат! *** и се оплаквай - къде? Да водиш дела..друг път! Ако има колективно обвинение - може!Тези промени са за БЪДЕЩИ клиенти ! Внимавайте- ако си пуснете молба за прекратяване на договора , същата остава невалидна , ако не приложите ЗАЯВЛЕНИЕ!!!
27
0
 
25
 
! Отговори
тома не верни преди 12 години
Защо ли не им вярвам . Пак ще измислят някой капан и тъпите депутати докато измислят как да го елиминират ще минат 10 години .
26
2
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
с Мобилтел....................никога повече, само да се откача, и при другите може да не е цвете, ама с Мтел НЕ ИСКАМ.
25
1
 
38
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Вместо да благодарят на клиентите си, че ги хранят, те ги ползват като банкомати от които точат пари всеки месец. За тарифите им да не говорим. После всичкото това ще го вкарат в рекламите си като нещо, което едва ли не те са го измислили в услуга на клиента, не че някой ги е задължил.
24
0
 
49
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Въпроса е принципен. Това е все едно да си купиш кило домати от магазина и при следващото ти посещение да ти връчат нова торба със сметката за плащане. Става въпрос за договор, който ще ти коства пари, а наглярите го подновяват автоматично без да са те питали искаш ли да продължиш да ползваш услугите им. Мълчат като риби и се скатават по въпроса, но иначе ни заливат с помия от крещящи реклами и услуги за клиента.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Депутатите забраниха есемес игрите. Това стана с приемането на текстове в Закона за електронните съобщения.Новите правила въвеждат изрично съгласие на абонатите за съобщения с цел маркетинг и реклама. Съгласието трябва да е предварително.Ако такова съгласие няма, операторът не може да изпраща съобщения или да осъществява повиквания за игри, реклама или маркетинг"
22
2
 
13
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Абе ти не знам дали си Ваню, ама 100% си ( Бай) ***. Даже и той не е правил простотиите ви. Не се ли замисляте, че излагате страната си и българите, като цяло. А после защо не ни искали тук и там... Дано това да е плоскоумна измислица, което пишеш, дано!
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Статията не казва нищо ново, това за автоматичното подновяване на договорите отпадна от началото на април тази година. Сигурно сега е прието нещо ново и различно, но статията е една боза и не става ясно какво е променено.
20
1
 
18
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Уважаеми,разходи се до прекрасна Виена.*** на Donau Center/такъв мол у нас няма /и виж!Пак вуи уверявам-няма цена освен нула за конвенционалните GSM!Има случай когато дават и по два!
19
1
 
9
 
! Отговори
До Ваню 9 преди 12 години
Това си го писал и друг път повтаряш се разкрих те хахахахахахааааааааааа