Напълно готов е заводът на Литекс Моторс

Започва серийното производство на автомобили Great Wall
Обновена: 14 фев 2012 16:03 | 14 фев 2012 16:00, Бойчо Попов
127
Напълно готов е заводът на Литекс Моторс
Voleex e един от моделите, които ще се произвеждат край Ловеч. Снимка: Литекс Моторс

Точно след една седмица "Литекс моторс" ще открие официално завода за автомобили Great Wall край ловешкото село Баховица, съобщиха от компанията.

Специално за събитието в страната ще пристигне Ван Фън Йн, президент и изпълнителен директор на автомобилния гигант Great Wall Motor (GWM) – партньор на българската компания.

Веднага след откриването започва и серийното производство на първите няколко модела български автомобили за пазарите в страната и чужбина.

Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между "Литекс моторс" и китайската автомобилна компания Great Wall Motor през есента на 2009 г., като основната инвестиция е предимно на българската компания.

Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първият автомобил от тестовата серия. 

В съоръжението край Ловеч екип от млади и квалифицирани българи ще произвежда автомобили с марката Great Wall, покриващи всички изисквания на ЕС.

Продукцията на „Литекс Моторс“ ще бъде предназначена за националния и европейските пазари. Това е първият завод за автомобили с марката Great Wall в рамките на Европейския съюз.

В завода към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството и продажбите на водещи световни автомобилни марки.

При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 души.

GWM е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна. Компанията оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: Литекс МоторсGreat Wall Motor
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
29
 
! Отговори
ее преди 12 години
В далечната 1969 г. започнах млад инженер в Булгаррено.- Пловдив . Бяхме бедни и глупави. Пожелавам на Г. Ганчев успех защото не е беден и глупав като Вас ????? Ако искате да знаете всички БМВ Х6 пройзведени в Америка са на стойност 50000 евро а не 100000 евро както в Германия и същите се внасят в България защото електрониката и оборудването даже не е Китайско а още по зле. и след застраховката се крадат защото са застраховани като немски за 100000 евро.???? Помислете ако искате далавера.
67
5
 
16
 
! Отговори
bibi_33 преди 12 години
Пожелавам успех на завода. Дано вече повече хора да могат да си позволят да си купят нов автомобил за какъвто са си мечтали. Не са толкова скъпи, за разлика от много други и със сигурност бих се възползвала :)
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В кръга на шегата, предлагам когато станат изцяло български да ги кръстят: Covered Bridge или Varosha
65
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам този завод да успее и да докажем, че и ние можем да правим качествени автомобили.
64
9
 
13
 
! Отговори
Чайна майна преди 12 години
Говори се че след 10-тина години щели да ги вербуват направо от детската градина работниците.... А който навършел 30г. аут от завода поради пределна възраст...
63
2
 
12
 
! Отговори
Жив Зян- Китай преди 12 години
Поредните глупости написахте! Средна възраст 19г.???? Пък за японците разправяха че колите им ги сглобявали учениците по трудово обучение.
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За българите дали ще има намаления на цените на тези возила,ако бях на мястото на Гришата,за 2 закупени коли ще се подарява 3-та безплатна.:)
61
18
 
23
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
На 19 години се завършва 11 -ти клас т.е. средно образование. Ще заваряват и окабеляват току що излезли от училище... Това е абсурд. 25 годишни инжинери надали имат и една година трядов стаж. Вероятно годините са грешка в статията. Моите съболезнования на фирмата ако са верни!
60
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 50ти какво делиш на провинция и столица бе селянин, в провинцията няма ли хора и къде има средна заплата 800 лева, ако не си *** герберист пък на...
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някой купил ли е някаква кола на литекс
58
7
 
4
 
! Отговори
dd преди 12 години
ВАНКО ти ли си бе брат+??? добре ,че ГРИШКАТА ни раздаде по един джиП да караме на аванта !!!браво браво на гришката
57
8
 
42
 
! Отговори
Ванко преди 12 години
Чест и почитание господин Ганчев, доказахте че сте един от малко наистина кадърни български бизнесмени, които не спират да преследват мечтите си и да дават хляб на толкова много хора! А за всички миризливи бедняци, които псуват по "мутрата" Ганчев да се радват, че има такива бизнесмени да хранят мързеливият български народ и да инвестират в нашата държава, вместо да се крият из Франция,Сингапур и да се правят на интересни, умеейки само да крадат и да фалират приватизирани нелегално предприятия.
56
2
 
28
 
! Отговори
до 62 от 55 преди 12 години
Бил съм във Франция и знам какви са цените, да, не съм ходил до Карфур, просто не съм го търсил, но ако твърдиш, че Франция е евтина страна, значи не си бил другаде в Европа. Франция е една от най-скъпите страни. А за мен не се притеснявай, аз си изкарвам достатъчно, но се радвам, когато в един беден район се прави нещо за неговото развитие, а явно ти и такива като теб, умеете само да плюете и мразите.
55
4
 
7
 
! Отговори
СЕРГЕЙ преди 12 години
Искам една бройка за партията
54
1
 
5
 
! Отговори
дан преди 12 години
браво!!!
53
8
 
4
 
! Отговори
волекс преди 12 години
също си купете -ТУБА ЛЕПИЛО и ЛАК !!ще разберете за какво
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 55 - като не си бил във Франция недей да говориш много - цените в Карфур са същите като в *** София, да не говорим за постоянните ИСТИНСКИ намаления и промоции, евтините качествени вина и средния доход 4000 евра....абе стой си на село и яж компоти..
51
12
 
7
 
! Отговори
КЪЩИЧКА ЗА ПТИЦИ преди 12 години
сети се де--кило наденица казваш 35 лв там ,тука е 12 лв ама айде дай относително колко се отнася 35ЛВ КЪМ 6000 ЛВ И 12 ЛВ КЪМ 800 ЛВ????:))ще ти кажа нещо--ВСИЧКИ ГОЛЕМИ КОМПАНИИ СЕ ИЗНЕСОХА В РУМЪНИЯ -ТАМ СА!!Сърбия продаде с изгода ЗАСТАВА НА ФИАТ, така ,че недей да се напъвате че там гришо помака ще ви дари с БОЖИЯТА БЛАГОДАТ:)))просто прави сглобки на коли от КОРАБИТЕ както в доброто старо време!!
50
2
 
19
 
! Отговори
Kosta преди 12 години
Честно казано много искам да си купя такава БЪЛГАРСКА кола, независимо с чия чуждестранно участие е! :) Един хубав повод да се зарадваме, че най-накрая в България се прави някакъв добър бизнес и имаме производство! Не се знае това колко плюсове може да ни донесе! А и така като гледам, цените са доста добри за чисто нови автомобили!
49
3
 
39
 
! Отговори
Косьо преди 12 години
В началото заводът ще сглабя заготовки от Китай. Перосналът вече така или иначе е обучен, а със заготовките ще добие финален опит преди затварянето на производствения цикъл на по-късен етап. +Това не виждам проблем в инженери на 25 години, тук говорим за работа с компютъризирани системи, не за изграждане на нещо или стругарство, например... А пък 18-19 си е напълно зряла възраст за хора, които ще заваряват, окабеляват и завиват гайки. Това е модерен авто-завод, не е руска атомна централа...