Мобилни оператори пак правят проблеми с подновени договори

Търговци спекулират с разпоредбите за сроковете
Обновена: 6 мар 2012 19:45 | 6 мар 2012 19:44, Миглена Иванова
76
Мобилни оператори пак правят проблеми с подновени договори
Снимка: архив, Reuters

Мобилни оператори отказват да прекратят без неустойка автоматично подновени договори въпреки промените в закона за електронните съобщения, които влязоха в сила в края на миналата година, съобщи bTV.

Поправките предвиждат автоматично подновените договори да се прекратяват с едномесечно предизвестие.

Ако след изтичане на срока на договора потребителят не се е съгласил писмено да го продължи, то тогава документът се счита за безсрочен и може да бъде прекратен само срещу едномесечно предизвестие без да се дължат неустойки.

Мобилни оператори у нас обаче твърдят, че за завареното положение това правило не важи. Според тълкуванията на търговците договори, подновени автоматично преди 29 декември, откогато законът влезе в сила, могат да се прекратят без плащане на неустойки месец преди изтичането им.

Още по темата

От Комисията за регулиране на съобщенията обаче са категорични, че правилото за прекратяването важи за всички сключени с операторите договори.

“Комисията счита, че българският потребител е в правото си с едномесечно предизвестие да развали автоматично подновен договор”, обясни председателят на ведомството Веселин Божков.

Само за първите два месеца на годината в регулаторния орган са постъпили над 70 жалби заради казуси с автоматично подновени договори.

Очаква се до месец-два да излязат първите санкции за мобилни оператори по казуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: мобилни оператори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 11 години
оправете си парво старите проблеми с клиентите които са си платили всики сметки и след това си разграждаите нови не6та срамно е просто некви си ка6ти да се сменят всяка година заради безхаберието на служителите в мтел които пак и допускат ван6ни лица под4ертавам ван6ни лица да гледат кои какво има аз сам ли4но потарпев6 от такива малоумия.Как поради спрян договор и платено вси4ко 6те ми иска отново пари срамота е гаси нахалството и то след година ми ако сам умрял
64
0
 
4
 
! Отговори
Мтел преди 12 години
Как да прекратим автоматично подновен договор към мобилен оператор:До "Мобил-тел"ЕАДОт .............., ЕГН Телефон: ..... ... Адрес: ..Относно: прекратяване на договорЗАЯВЛЕНИЕЖелая да бъде прекратен договор (описвате номер на договор и/или номер на телефон и т.н.)Съгласно ЗАКОН за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения от 29.12.2011 г., ч.л. 229а. (1), а именно : Срочен договор може да бъде продължен само при изрично писмено съгласие на абоната
63
0
 
2
 
! Отговори
gabi преди 12 години
az v momenta imam sushtiq problem. tursqt me ot tezi novite agenciq deto sabirat plashtaniqta. i chak sega razbrah che vsushnost dogovora mi koito trqbva da e iztekal avgust mesec 2011 godina e podnoven. i do momenta dalju 100lv na ViV. za internet koito e bil sprqn poradi neplashtane oshte septemvri mesec minalata godina. obqsniha mi che e trqbvalo da podam molba za prekratqvane i da im vurna rutera koito ush togava poluchik bezplatno ot VIV.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е в договорите им оПЕРАТОРА има права, дори без да уведомява Клиента, а Клиента постоянно се задължава. Е кви са тия договори бе, а кОМИСИЯТА?
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са едни от кръвопийците на народа. Особено М-тел.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви *** туря в а..алната уста *** долни
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Законът е пределно ясен, няма място за тълкуване! Не е нужно да си юрист за да го разбереш. Цитирам: " Глава четиринадесета.ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА КРАЙНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ - Чл. 229а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2011 г., в сила от 29.12.2011 г.) (1) Срочен договор може да бъде продължен само при изрично писмено съгласие на абоната относно условията за продължаване. При липса на такова съгласие след изтичане срока на договора той се преобразува в безсрочен при същите условия. Абонатът има право да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойки за това.(2) Нищожни са всички уговорки, които противоречат на ал. 1." и "Преходни и Заключителни разпоредбиКЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ(ОБН. - ДВ, БР. 105 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 29.12.2011 Г.) 212. За сключените към деня на влизане в сила на този закон договори по реда на глава четиринадесета се прилагат разпоредбите на чл. 229а."
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ги йeбa в мобилните разбойници ниедни
57
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
обадих се в Грабиком да ги питам защо дължа пари за такса, след като ТЕ са ми спрели телефона и какво всъщност ми поддържат ? и те казаха да се оплача на арменския поп
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСИЧКИ ДОГОВОРИ НА МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ У НАС СА НЕЗАКОННИ
55
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
след като мобилните оператори са нарушили закона в 70 договори, трябва да им се отнеме лицензатова е закона, а другото е корупция
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
купих си едно ай-пад-че и вече ползвам мобилния телефон като будилник
53
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
я да питам колко от абонатите на Грабиком са имали неприятни разговори с един събирач на дългове, наречен Свети Георги ?
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долни кожодери са и Мтел и Глобул и Виваком!
51
1
 
13
 
! Отговори
Кокича преди 12 години
Да го обясня по следния начин пичове,всеки един служител от операторите има по един доста завишен таргет за месеца,за доста пера,нерядко му се и обяснява,че ще бъде уволнен,ако редовно не си изпълнява месечните цели,гледат го с лошо око и ако спира карти,пише обяснения понякога,затова не очаквайте искреност от служителите,ако въпроса е поставен така-Ти или Те,какво ще изберете вие?Затова добри хора,четете си буква по буква договорите,общите условия,питайте каквото не ви е ясно,но не търговците!
50
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ве толкоз ли сте прости ве.Кво като имаш подадено заявление.Я се позамисли малко ....! Ти само заявяваш за намеренията си .И като не отидеш на точния ден много ясно че ще ти го набият.Не са виновни операторите а малоумността на хората.Като подадът заявление и очават този договор от самосебеси да се спре.Мислете малко *** !
49
0
 
20
 
! Отговори
От личен опит преди 12 години
Миналата година Глобул ми подновиха договора, макар че имах подадено заявление за прекратяване. Няма да изпадам в подробности, но в крайна сметка реших да не си губя времето, защото имах и други приоритети. След като отново си пуснах (2 месеца преди да изтече срока) собственоръчно написано предизвестие със съдържание консултирано от адвокат, с любопитство установявам, че макар срока на договора да ми е изтекъл преди 3 месеца, все още не са спрени картите?!!?? Дори и не ги плащам??!!?
48
1
 
11
 
! Отговори
palechka преди 12 години
От личен опит давам съвет. Мобилният оператор ми поднови едностранно договора за една година, въпреки едномесечното предупреждание, че сменям оператора. Спрях да плащам - на втория месец ми изключиха телефона. След месец платих таксите за двата месеца и една допълнителна такса , за да си запазя номера и смених оператора.
47
1
 
28
 
! Отговори
м-тел, вива и другит преди 12 години
Ще минеш на по-нисък план преди изтичане на договора ама на кукуво лято - на по-висок можело, но на по-нисък - НЕ !Щом това не са се хоразумели тези, дето тръгнаха да ни защитават правата - и те са в мафията !
46
0
 
10
 
! Отговори
0т 51 преди 12 години
биваком,пиша го пак щото монополите цензурират и трият