Ресторант в "Слънчев бряг" заработвал 19 лева на ден!?

Електронната връзка с данъчните е "осветила" 2 хиляди съмнителни търговци
Обновена: 6 юли 2012 16:56 | 6 юли 2012 16:19, Бойчо Попов
49
Ресторант в "Слънчев бряг" заработвал 19 лева на ден!?
Снимка: Ройтерс

След дистанционното свързване на касовите апарати на търговците с Националната агенция по приходите (НАП) данъчните са посочили като рискови в отчитането на оборотите на близо 2 хиляди търговски обекти в цялата страна, съобщиха от ведомството.

Софтуерът анализира данните за оборотите по браншове и засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС, дали има случаи, при които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп, както и други нередности, локализирани по 20 рискови критерия.

Сред най-фрапиращите случаи на нарушения е обявяването на дневени обороти под 20 лева за капанчето по морето. Така например ресторант в курорта "Слънчев бряг" с персонал от 12 души е заработил едва 19 лв. оборот. Заведение на крайбрежната алея във Варна пък е декларирало дневен оборот от 16 лв.

За трите месеца от въвеждането на системата данъчните отчитат ръст на облагаемата ДДС основа с 4,3 милиарда лева, което според тях осезателно подобрява данъчната дисциплина.

Във всяка от териториалните дирекции на НАП вече работи специализирано звено, което всеки ден анализира софтуерните данни и определя кои фирми да бъдат проверявани.

"Системата позволява много по-добър анализ на риска. Така насочваме контролния си ресурс именно към онези, които укриват оборот, като резултите се установяват само след 3 месеца. Софтуерът освен това спестява ненужни проверки на коректните търговци", коментира директорът на дирекция „Контрол” в НАП Васил Панов.

От агенцията припомнят, че за работа без електронно свързан с НАП касов апарат санкциите за фирмите са до 10 хиляди лева, като обектът може да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.

Още новини за българската икономка четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и аз заработвам по толкова. За какво ми е да отварям ресторант?
25
22
 
51
 
! Отговори
хасан преди 11 години
Само това е начина държавата да стъпи на краката си, като започне да си събира данъците, защо педерастите комунисти досега не го направиха :), а? Аз знам за кого да гласувам следващия път, а вие?
24
21
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Персонал се държи, ако се очаква оборот, а не - ако има!
23
11
 
48
 
! Отговори
да бе преди 11 години
на морето сега им е уражаят да жънат със НАТОЧЕНИТЕ СЪРПОВЕ дошлите със грамаж надписване на долнокачествена стока която я продават за Качественна и тем подобни хитринки включително и да чакаш една цаца един час докато поръчаш още няколко бири ..........селска държава сме ама сме *** те за това тука идват само отрепаните бедняци и алкохолни ***
22
16
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако няма оборот ще държи ли 12 души персонал? Я първо помисли малко и после драскай глупости.
21
36
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо да не е имал 1 лев оборот? Ти имал ли си магазин някога? Знаеш ли, че има дни, когато и един клиент не влиза?
20
13
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това показва само колко *** собственици има. На 12 души персонал заплати по 440+ осигуровки ти прави по 6500/7000 лв разход на месец. Като сложиш и разходите за продукти ток и наем излиза че може да си щрака на апарата спокойно по 10 000лв .Ама не повечето са като този абсолютни тапири който си нямат и най малка представа как се води бизнес , да се пита човек от къде са им парите?.....
19
11
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дискотека "Мания" на Слънчев бряг едвам крета с 30 лв оборот. Живи да ги оплачеш
18
14
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахаха преди години един павилиион в центъра на Сл. бряг срещу хотел Кубан, беше отчел оборот 1 лв. - като иам кой да го позволява , така ще е и после що нямало било пари за пенсии, социални, болници и др.
17
16
 
35
 
! Отговори
топ новина преди 11 години
Гръмнали на Цветелина соларния парк с РПГ
16
8
 
48
 
! Отговори
16, преди 11 години
Борисов подгони една група мошеници и веднага на тяхно място не появиха други.
15
24
 
47
 
! Отговори
Браво преди 11 години
Браво Бойко! Ще ги вкараш най-после мошениците,които крадат народа и държавата в правия път.Нали за щяло и не нещяло все Бойко е в коментарите.Нека и тук да го споменем.Много е кадърен и пак ще гласувам за него.
14
18
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма нищо чудно. Къщата на Борисов в Банкя харчи 2 лв ток на месец и връща ресто 200.
13
25
 
52
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Ами толкова е оборотът на морето. Няма оборот. Има отделни ресторанти, дискотеки и хотели, които печебят. Ама има и на загуба. В момента например, само в Сънито се продават от банки 11 хотела. Щот не са имали оборот.
12
16
 
39
 
! Отговори
ТАТО преди 11 години
КАЗВАХ ВИ АЗ, АМА ВИЕ - НЕ...В ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ САМО ХОРА ДОКАЗАЛИ КАЧЕСТВАТА СИ И МОРАЛНО И С ДЕЙСТВИЯ. НИКАКЪВ ГЕРБ. НИКАКВА КУНЕВА И С- ИЕ. ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ И СОЦИАЛ-ДЕМОКРАТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ НАЧЕЛО С ЕКСПЕРТИ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
11
10
 
44
 
! Отговори
ЪЪъъ преди 11 години
На мен пък новия апарат не може да направи връзка с клетката на мобилния.Аз си знам защо, ама що пък да се навирам между шамарите :)
10
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може бе 19 лв на ден!
9
10
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако тръгнат да проверяват и тези магазинчета, които дават на вересия, най-потърпевши ще са пенсионерите и най-бедните (тези които пазаруват на вересия). А собствениците на такива магазинчета не мога да станат милионери от такъв обект и няма място да ги сравняваме със заведенията по морето.
8
14
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На бас,че ресторантът е собственост на някоя мазна комунистическа мутра?
7
14
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
А кварталните магазинчета които продават на верисия при издължаването на сумите/средно по100-200 лева/ да не би да издават постфактум касови бележки за покупките. Повод за размисъл на проверяващите!