"Нетера" сезира КЗК заради господстващо положение на bTV

Бизнес моделът на "Нетера ТВ" може да фалира, опасяват се от компанията
Обновена: 29 апр 2013 11:28 | 26 апр 2013 18:36,
38
"Нетера" сезира КЗК заради господстващо положение на bTV
Снимка: архив Reuters

Телекомуникационният оператор „Нетера“ е внесъл жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу най-голямата частна телевизия у нас bTV Media Group, обвинявайки я в злоупотреба с монополно положение на пазара на телевизионни медийни услуги. Жалбата е подадена на 12 април т.г., научи Investor.bg след направена справка на сайта на антитръстовия орган.

Преди две седмици „Нетера“ изпрати писмо до медиите, чрез което съобщи, че частната телевизия преустановява договора си с оператора. Така излъчването на съдържанието на bTV Media Group бе спряно от онлайн платформата "Нетера тв".

Тихомир Вълков, продуктовият мениджър на платформата „Нетера тв“, коментира пред Investor.bg, че прекратяването на съвместния договор от страна на медията възпрепятства нормалната работа на оператора и пречи на развитието на конкурентна среда на пазара. Това е и конкретната причина за сезирането на КЗК.

“bTV е обществено значима медия с висок рейтинг и има господстващо положение на пазара на предоставяне на права за разпространение на телевизионни програми на едро. Ние смятаме, че с прекратяването на договора между „Нетера“ и bTV за разпространение на част от програмата на bTV извън пределите на България посредством уеб сайта www.neterra.tv, частната телевизия злоупотребява с господстващото си положение. Така не ни позволява да работим като всички останали конкуренти на този пазар. Отказът да се предостави услуга на "Нетера", чрез което се възпрепятства осъществяваната от нас стопанска дейност, е опасен пример, който може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите”, аргументира се подробно Вълков в отговор на въпрос на Investor.bg.

Той разказа подробно как са се развили търговските взаимоотношение между двете страни през последните седмици.

„На 08.03.2013 г. получихме от bTV едномесечно предизвестие, с което едностранно заявяват желанието си за прекратяване на договора между двете компании за разпространение на част от програмата на bTV извън България чрез услугата ни Нетера ТВ. С писмо от 12.03.2013г. "Нетера" изрази готовност и желание търговските взаимоотношения между страните да се обсъдят с цел продължаване действието на Договора.

Оттогава до момента сме изпратили 3 официални писмени молби за оферта, с които изразяваме желанието си за продължаване на сътрудничеството си с бТВ. Опитвали сме се многократно да проведем телефонни разговори с тях и да уредим среща, но много често изобщо не са си вдигали телефоните. На търговска среща на 22.04.2013 г., bTV отново отказаха да ни предложат оферта сходна с пазарните условия, които предлагат на конкурентите ни и ни накараха ние от своя страна да предложим оферта. След като изпратихме нашата официална писмена оферта, към днешна дата нямаме отговор от bTV”, раказа подробно целия казус Вълков.

Същевременно от пресцентъра на bTV Media Group защитиха позицията на телевизията като заявиха пред Investor.bg, че решението на медията да прекрати контракта си с „Нетера“ е с цел „да подобри услугата към зрителите си в чужбина и да гарантира, че те ще получават българската програма на bTV по най-добрия, най-коректния и най-удобния начин“.

Към този момент от bTV са категорични, че няма никакво основание за жалба към тях по възникналия казус. „Ако при бъдещи разговори с "Нетера" намерим допирни точки, ще информираме специално потребителите“, допълват от медията.

От пресцентъра на антитръстовия орган отказаха да дадат повече информация по развитието на жалбата, като уточниха, че КЗК няма право да предоставя каквато и да е било информация по повод открити производства. Единствено уточниха, че когато производствата са по член 21 от Закона за защита на конкуренцията (случаи, в които се прави проверка за злоупотреба с монополно или господстващо положение) е вероятно казусът да бъде разглеждан минимум 3-4 месеца.

„Тези производства са доста тежки като казуси и за тях е нужно много повече време, за да могат експертите на комисията да реагират и да проверят конкретния случай“, коментираха от КЗК.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: КЗКНетера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 11 години
De (33)И къде точно "ще му излезе краят" ако държавата защитава крайния потребител и най-слабите си граждани от монополите? Хайде вече да престанем с тези папагалски антидържавнически съждения, от които именно я докарахме дотук в последните 23 години."Ако Нетера иска да излъчва БТВ ще си плати колкото им искат."В бизнеса няма "искам"/"не искам", а се гледа от кое какви ползи имаш. А защо въобще bTV трябва да иска пари за продукт, който е претъпкан с реклама?!
28
1
 
1
 
! Отговори
De преди 11 години
Ако всеки път като нещо не става както ни харесва се оплакваме и искаме Държавата да ни регулира, къде ще му се види края. По природа всички искаме с по-малко да постигнем повече, но реално това е непостижимо. Ако Нетера иска да излъчва БТВ ще си плати колкото им искат. Това не извинява БТВ, че сигурно се държат като простаци. Нека обаче не забравяме и двете са часни компании.
27
1
 
17
 
! Отговори
Л. преди 11 години
БТВ Медия Груп използва странни търговски практики за да наложи voyo.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия що се притесняват , че нямат бтв , на мен колко ми бе добре , когато в Булсатком , нямаше бтв , та даже после въобще не ми се искаше да се появява бтв, бтв има висока гледаемост , само там където нямат кабелна или сателитна телевизия , който има избор , рядко гледа бтв
25
0
 
17
 
! Отговори
Могул преди 11 години
Ха, ха... смях в залата...Услугата на нетера е в пъти по-добра от бтварската версия. Бтв верно са си варвари.
24
1
 
15
 
! Отговори
запознат преди 11 години
До velofanДруго си е да се изказваш без да имаш никаква информация по въпроса, ей така на ангро...аман от ***. Защитаваш БТВ, заради които може да останат 3-4 ТВ оператори и познай какво ще се случи на цените тогава
23
1
 
4
 
! Отговори
gost преди 11 години
4удя се близо кога 6те благоволи да си оправи снежинките и раенцата в някои градове нее ли срамота втори пат пи6а по тая тема отговора е никакав
22
3
 
15
 
! Отговори
Уважаван зрител преди 11 години
Уважаеми зрители,във връзка с прекратено излъчване на програмата bTV Action към абонатите на blizoo Ви молим да ползвате услугите на Булсатком!
21
3
 
40
 
! Отговори
crus преди 11 години
Тия БТВ всеки договор със скандал ще подновяват ?Някак си вече не са ми интересни ...Босфор ТВ
20
2
 
14
 
! Отговори
уго чавес преди 11 години
В момента по телевизия АЛФА апокрифният документален филм "Психовойна"
19
1
 
20
 
! Отговори
до Андрей Райчев преди 11 години
Да знаеш, че телевизия АЛФА стана по-интересна от Босфортв. Точно в момента върви интересен документален филм за корените на мръсния преход. А ти имаш ли сметка на кайманите?
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимка преди 11 години
Така че, хора, внимавайте с тези некадърни обирджии и си търсете правата, ако забележите нещо нередно по сметките си. Това са едни абсолютни крадци. На всички други канали се гледат предавания и сериали безплатно, само БТВ се правят на интересни и си мислят че с монопола си, могат да смучат пари от хората по света и в БГ. Това е една много погрешна маркетингова стратегия за бедна страна като БГ и мога само да им пожелая да се наслаждават на абонатите си от 5 човека на кръст.
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На босфора им гледам само Шампионската лига. Нищо друго.
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимка преди 11 години
БТВ и *** им Voyo са една пирамида за кражби и пране на пари. Мои приятели от чужбина се бяха абонирали за Voyo с надеждата да гледат единствено някой и друг сериал. Само дни след като се регистрираха, някакви тарикати се опитаха 2 пъти да теглят пари от сметката им за някакви мобилни услуги като Itunes и апликации. При което приятелите ни се оплакаха в полицията и се оказа, че в системата на Voyo има слаба защита и от там тарикатите имат достъп до кредитни карти на хората и крадат пари!!!
15
0
 
33
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Всички тези резки движения на btv са заради онова недоносче VOYO, не могат да му избият парите, въпреки промоцията гледай 7 дена безплатно, ми то там няма какво да се гледа! Аз например след малко ще гледам Iron Man 3, техният платен сайт, ще ми го пусне след 2 години евентуално! Но пък кой им гледа глупостите на btv, дори и онлайн сайтовете не са им подредени, така че не е голяма загуба!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо се оплакват вместо да запретнат ръкави и да организират торрент ТВ - модерна платформа и не толкова скъпа с един огромен плюс (във всеки момент се знае колко гледат дадена тв) А стотиците милиони за ефирна тв са пари хвърлени на вятъра - вместо това прахосничество да бяха помогнали 4G мрежата за безплатен достъп до тв сайтовете (и други по усмотрение на доставчика i-магазини ...) ВИЖТЕ torrent-tv.ru/channels.php
13
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БТВ- ТЕЛЕВИЗИА И МЕДИА НА ТУРЦИТЕ
12
5
 
36
 
! Отговори
Митко,тинормаленлиси преди 11 години
Да си направя и аз един "гласоводител" като соросоидчето Г.Ганев:Бтв рекламира папата - аз съм православенБтв ми набива, че Русия е лоша, а Америка е добра - аз мисля обратнотоБтв ми набива турски сериали - прадядо ми е клан от туууууурцитеСпоред мен трябва да гласувам за АТАКА
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зора е за тяхната платформа Voyo да лапат от там пари за онлайн телевизия.И сега вече не им трябва конкурент като Нетера. Ако се появи платформа дето да дава всички канали като другите доставчици доста хора с бърз интернет биха се възползвали.
10
2
 
44
 
! Отговори
& преди 11 години
Най- долната телевизия е БТВ,нека й отнемат лиценза.