Uber се оказа отличник на родния пазар

Според потребителите най-зле се представя Такси-C-Експрес
31 авг 2015 16:10,
21
Uber се оказа отличник на родния пазар
Снимка: Reuters, архив

Платформата за споделено пътуване Uber предоставя най-евтините и качествени услуги в София. Това показват резултатите от проучване на Асоциация "Активни потребители", проведено през август.

Организацията е проверила чрез тайни клиенти услугите на 5-те най-големи таксиметрови компании, обслужващи столицата (О Кей Супертранс, Такси-C-Експрес, За Едно Евро, Yellow Taxi 333, Радио СВ Такси) и Uber.

Превозвачите са оценявани по критерии, сред които начинът на плащане, издаване на документ за пътуването без поискване от пътника, връщане на ресто (също без поискване), както и комфорт на пътуването – температурата в автомобила, използва ли се климатик, чистота, музика, пушене на водача, идентификация на водача, питане на клиента за маршрут и любезност.

Основният извод е, че като цяло качеството на транспортните услуги в София изостава в сравнение с Европа, а във всяко четвърто такси в столицата се пуши.

При проучването са регистрирани осем случая от общо 60 пътувания, в които шофьорите са пушели по време на пътуването. В други 7 случая в таксито се е усещала миризма на цигари.

Разочароваща се оказва и чистотата в автомобилите като цяло. Много от такситата просто не са добре поддържани или са твърде износени, за да поддържат адекватна чистота.

Издаването на платежен документ за пътуването също е проблемен момент, установяват от асоциацията. Само в два случая тайните клиенти на организацията не са получили никакъв документ, а при половината от случаите такъв се е предоставил само при поискване.

Uber – отличникът

Платформата за споделено пътуване постига най-високи резултати по всички изследвани показатели, като получава максимална оценка за платежни документи, чистота и идентификация на водача. Тъй като плащането е по банков път (чрез кредитна карта), няма случаи на неиздаден документ за превоза. Температурата в автомобилите, чистотата и музиката също са оценени високо. Не са регистрирани случаи на пушене на водачите, не е имало проблеми с идентификацията им, както и с любезността. Така платформата излиза с най-висока обща оценка от 91,5 точки от 100 възможни.

Според асоциацията високите оценки се дължат на системата за обратна връзка с клиентите. Всеки ползвател на тази услуга има възможността да оцени всяко едно пътуване, което несъмнено стимулира водачите да се представят добре. Именно това липсва изначално в българския бизнес, заключават от асоциацията.

Проблемно обаче е присъединяването към услугата - платформата за споделено пътуване може да се използва само след инсталиране на софтуер и регистриране в системата. За приложението обаче е необходимо доста свободно място на смартфона, а за доста от тайните клиенти, участвали в проучването, това е било проблем. Другата спънка е кредитната карта.

От петте таксиметрови компании най-високи оценки за издаден документ за пътуването – по 6,5 точки от 10 възможни, получават Yellow Taxi 333 и За Едно Евро, а най-ниска – 4,5 точки - Такси-С-Експрес.

По отношение на рестото без поискване на клиента най-висока оценка получава Радио СВ Такси (7 точки), а най-ниска – О Кей Супертранс (4 точки). Тайните клиенти са поставили високи оценки за температурата в автомобила при пътуването и за музиката на всички компании.

Що се отнася до чистотата, най-високо от петте фирми е оценена Yellow Taxi 333 (с 18 точки), а най-ниско – Такси-С-Експрес (9 точки).

При всички таксиметрови фирми е регистриран проблем с пушенето. Съгласно методологията на асоциацията за всеки случай, в който водачът пуши, се дава по -1 точка, а за миризма на цигари – по -0,5 точки. При спиране на пушене по молба на клиента се дават 0,5 точки. С най-лоша оценка е Радио СВ Такси - -3,5 точки, като само един водач е спрял да пуши по молба на клиента. Най-висока е оценката за Yellow Taxi 333 - -0,5 точки, т.е. е имало случай на миризма на цигари в автомобила.

Що се отнася до идентификацията на водачите, най-високи са оценките за Yellow Taxi 333 и Радио СВ Такси, а най-ниски – за За Едно Евро и Такси-С-Експрес. Най-висока оценка за любезност получава О Кей Супертранс, а най-ниска – За Едно Евро.

От таксиметровите фирми най-висока обща оценка получава Yellow Taxi 333 – 76 точки, следвана от Радио СВ Такси – 65, О Кей Супертранс – 64, За Едно Евро – 60,5, и Такси-С-Експрес – 55.

От асоциацията са проверили и цената на пътуване по фиксиран маршрут от центъра на София до кв. „Люлин“ през деня и от центъра на града до Студентски град през нощта. И в двата случай най-ниска е крайната цена на Uber. При таксиметровите компании разликите се обясняват с различното време за престой по светофарите.

От таксиметровите фирми най-скъпо е излязло дневното пътуване при О Кей Супертранс – малко над 9 лева, а най-евтино – при Радио СВ Такси – 7,78 лева. При нощното пътуване отново най-скъп е излязъл превозът с О Кей Супертранс – малко над 8 лева, а най-евтин – с Радио СВ Такси – 7,88 лева.

Още икономически новини и анализи четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕТО ГО ПЛАТЕНИЯ!!!!
15
1
 
2
 
! Отговори
аааа преди 8 години
Аз пътувам от години с Yellow Taxi, ограничил съм шофьорите, които не харесвам по този начин пътувам винаги комфортно та дори и с приятна компания... Такситата винаги са чисти, шофьорите в повечето случеи са изключително любезни !
14
2
 
9
 
! Отговори
д-р Търбухиян преди 8 години
Нема-нема и някоя копърка останала без бакшиш тръгне да мрънкя че Убер видите ли не плащали данъци. Умрем да рАзберем как може да не се плащат данъци на приходи от кредитни карти.
13
7
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Някой си е поръчал рекламна статия.
12
2
 
2
 
! Отговори
Мария преди 8 години
До МомоТолкова, колкото и Лукойл
11
7
 
3
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
(продължение)3. миналта година тук рафинираха закона точно заради този случай с катастрофата и глобата е огромна за нелегални бизнеси от този сорт4. Данъчни почнаха да поръчват таксита и имаше първите арести. Има дори записи от скритите камери на данъчните още миналата годиния ги пуснаха по новините. Жени мъже всякви, викат ги на адреса в сидни и след 10 мин айде... до тука си. Отнемане на книжката + глоба дето години ще работят да я изплатят.Дори имаше хора без книжки хаха
10
13
 
4
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
Убер си плаща за подобни статии и "проучвания"Обаче:1. в USA има дело което се влачи от миналата година срещу Убер и още 1 подобен "тарикат"2. ТУК В АВ$ТРАЛИЯ миналата година момиче стана ИНВАЛИД и цялата данъчна машина се опитва да осъди тия тарикатиСтана катастрофа, застрахователя анулира застраховката защото колата е нелегално такси без никакви документи и лицензи. Полицата е била като за лична кола за лични пътуванияНа шофьора МУ СЕ РАЗКАТА ИГРАТА и догодина делото ще го вкара в затвора
9
1
 
20
 
! Отговори
Боян преди 8 години
А в Несебър през лятото официалната тарифа от точка до точка,ще рече около км,е 10лв!Що за общински власти има този град?!
8
1
 
13
 
! Отговори
До Момо преди 8 години
Сигурно много малко, но не съм сигурен дали има смисъл въобще да се плащат! Вчера бяхме на Витоша до Черни връх и се оказа, че в неделя лифта работи до 17:30, а не до 18:30, а автобуса от х-л Морените е в 16:40. Много яко - добче че един познат ни прибра. Та въпросът беше, защо в неделя (когато хората могат да се качат на Витоша) лифтът трябва да работи до толкова рано? И защо автобусите са пак до толкова рано? Как се прави туризум без транспорт?
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ползвам много често таксита и винаги се спирам на Yellowz и ако няма - ОК. Ако съм с пари и на Green се хвърлям. Предпочитам да ми е чисто и ново за лев, два отгоре. Наскоро започнах да ползвам и Убер, там няма конкуренция, лошото е, че трябва да почакаш за кола, не е толкова масово
6
11
 
11
 
! Отговори
Момо преди 8 години
А колко данъци е платил първенецът?
5
14
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 8 години
Не съм против Uber, но малко намирисва на платена публикация. За да са представителни тези изследвания е много важно да са направени както трябва. Иначе са на принципа " ... една съседка ми каза ...".
4
6
 
11
 
! Отговори
IFB преди 8 години
Uber F4Ever, umrete julti selqni
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Използвам Uber от много години, включително Uber Black по цял свят. Разбира се, използвам и таксита, но само по бизнес пътувания по света. У нас на такси не се качвам, изключая Green Taxi София и, разбира се, Uber. Всички останали могат да се учат от обноските на шофьорите на тези 2 компании.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AZ SASHTO PLZVAM SAMO UBER--PREPORACVAM VI--UBER.
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ползвам само Uber.

Спонсорирани публикации