НЕК е на загуба от 311 млн. лева за деветмесечието

ЕРП-тата съобщават за масово излизане на небитови потребители на пазара
Обновена: 26 окт 2015 12:55 | 26 окт 2015 12:25,
17
НЕК е на загуба от 311 млн. лева за деветмесечието
Снимка: Архив Ройтерс

Националната електрическа компания (НЕК) е на загуба от 311 млн. лева за първите девет месеца на годината. Това съобщи директорът на финансовата дирекция на дружеството Румяна Кръстева по време на откритото заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, на което беше разгледано решението за промяната на цената на електроенергията от 1 ноември.

Припомняме, че в края на миналата седмица регулаторът свали стойността на таксата "Задължения към обществото" с 1 лев, заради по-ниската цена на природния газ в последните месеци на годината.

Към края на септември загубите от регулираната дейност на дружеството са в размер на 400 млн. лева, уточни още Кръстева.

Задълженията на НЕК към края на август са 3,6 млрд. лева, от които 1,5 млрд. лева са към производители на електрическа енергия, каза още тя. На т.нар. "американски" централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал, НЕК дължи 968 млн. лева.

Прогнозата на Кръстева е, че до края на годината загубите на НЕК ще нарастнат до 400 млн. лева.

Тя посочи още, че няма изготвена наредба за разпределението на приходите във фонда за спасяването на електроенергетиката, в който всеки месец производителите на електроенергия и търговци трябва да внасят 5% от приходите си от продажби. Кръстева посочи, че приходите във фонда са 24,5 млн. лева месечно.

От държавната компания коменитраха още и че приходите й намаляват - през август и септември с по около 10 млн. лева. Изчисленията сочат още, че това няма да бъде компенсирано с намалените разходи за изкупуване на енергията от топлофикациите, което ще бъде в размер на 40,5 млн. лева. Ако влязат в сила новите предложения на КЕВР, приходите за дружеството до края на регулаторния период – ще бъдат 35 млн. лева.

От електроразпределителните дрежества пък съобщиха за масовото напускане на небитови потребители от ниско напрежение на свободния пазар. Само в периода август - октомври 6 хил. обекта са излезнали на свободния пазар, обясни Зорница Генова от ЧЕЗ България. EVN България също посочиха, че има увеличение на броя на потребителите, излизащи от регулиран към свободен пазар. До края на регулаторния период (юни 2016 година) прогнозите са, че 52% от небитовите потребители на регулирания пазар (основно малки и средни фирми) ще излязат на свободния пазар.

Разпределителните дружества посочиха още, че в доклада на работната група без промяна остават технологичните разходи - в размер на 8%, което не е реалистично. От ЧЕЗ България посочиха още, че признатите оперативни разходи са с 14% по-ниски от реално извършените.

Промяната в таксата "Задължения към обществото" ще стане ясна след заседание на енергийния регулатор на 1 ноември.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: НЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това,че НЕК е на загуба да не е вица на деня.Като назначава секретарки за по 3-4 бона заплата и постоянно си раздава премии,как да излезе сметката?Но дори и с тези бомбастични заплащания,пак трябва да е на печалба,на загуба сме само ние-българският народ.Сметката ми за ток за летен месец,без да сме пускали климатик е 100лв,през следващия месец сме били в къщи само две седмици - сметката отново е 100лв.Какво да си говорим,за зимата не ми се мисли!
10
0
 
6
 
! Отговори
Долна държава преди 8 години
Живея в чужбина. Миналата година си купих една гарсониера в България за да не притеснявам роднините когато си идвам в отпуските. При плащане на електроенергия се оказа че ЕVN и начисляват промишлен ток. Никога, никъде в живота си не съм имал никаква промишлена, търговска нито творческа дейност. Оказа се че регионалното министерство със закон позволило на енергийната мафия да начислява промишлен ток на всики живеещи които нямат гаражи и паркоместа ,Този рекет над населението го има само в Българ
9
0
 
6
 
! Отговори
вуте преди 8 години
Е,нали ВЕИ-тата и американските Марици са на печалба.
8
0
 
8
 
! Отговори
1111 преди 8 години
Екстра,перфектна е за приватизация!малки са ни сметките за ток.малко са кърлежите които паразитират на нея.Чакаме някой чиновник гордо да се изправи и да ни обясни как ще спечелим страшната печалба от 1 долар,защото някой ще плати загубите(кражбите)отишли за жакузита,изборни подаръци,и т.н.
7
1
 
5
 
! Отговори
... преди 8 години
Ако някой направи Одит на енергийните компании ще се окаже, че имат укрити печалби за 311млн.
6
1
 
9
 
! Отговори
много тъп и прост преди 8 години
НЕК е за Гинес. Има ли на света губеща електрическа компания? Има ли на света губеща рафинерия? Да в България има и от двете, като тя имаше 2 рафинерии и двете ГУБЕЩИ! Така че за да спечелим нещо от загубите, кандидатствайте за Гинес.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре избран момент за рекет на овчедушният материал на който му е все едно дали ще го въртят на чеверме или на гол х.й.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дигай смело цената - мит'ряла ще плаща инак ще стои на студено!
3
4
 
16
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Костов подписа едни договори с американците, които са в основата на тези загуби. Борисов сам си каза, че работи за американските фирми, не чакайте той да ги прекрати. Народа ще си плаща, да е мислил като е избирал кой да го управлява.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега какво? Трябва да вдигнем цената на тока ли?
1
3
 
3
 
! Отговори
сепуко преди 8 години
да фалира тогава