Трудно се доказва картел в сектора на горивата

Фирмите се договарят на 4 очи, отбеляза Марио Гаврилов
11 мар 2016 12:07,
18
Трудно се доказва картел в сектора на горивата
Снимка: bgonair.bg

Натискът върху Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше колосален, докато изготвяше секторния анализ на пазара на горива. Това отговори говорителят на КЗК Марио Гаврилов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на въпрос кога ще приключи проверката на регулаторния орган.

Изключително трудно се доказва картелно споразумение, посочи Гаврилов, но и вярва, че комисията ще си свърши работата.

Фирмите така напреднаха и са много внимателни спрямо КЗК. Те се договарят на 4 очи, отбеляза той.

Пътят за доказването на картел не е много кратък, настоя Гаврилов.

"КЗК трябва да докаже информацията за картел на база събраните данни и информация", обобщи той и отказа да разкрие повече информация за процедурите, с които се доказва картелно споразумение, защото в момента тече разследване.

Животновъдите излизат на протест

Към момента в КЗК не е получено нищо от млекопроизводителите, заяви експертът. Той ги призова да отидат и да подадат сигнал.

КЗК още не е получила и писмо от МЗХ, добави Гаврилов. Той отчете, че през 2010 г. Комисията е направила секторен анализ, който е показал, че този пазар е изключително деформиран.

Когато суровината поскъпва, тогава и магазините следват тенденцията, отбеляза той. По думите му обаче обратната тенденция не се спазва.

КЗК отхвърли жалбите по спрения търг за "Хемус"

КЗК отхвърли и трите жалби срещу решението за прекратяване на търга за изграждане на 60 км от магистрала "Хемус". Жалбите на ПСТ Хемус 2", "Ташяпъ Иншаат" и Обединение "АМ ХЕМУС ЛОТ 1" са неоснователни, коментира Марио Гаврилов.

"Още в обявлението на поръчката е било казано, че финансирането се осигурява от европейски програми и че в случай на настъпване на форсмажорни обстоятелства и неосигуряване на това финансиране, поръчката може да бъде прекратена и точно това се случва", обясни той.

На 15 февруари възложителят на тази поръчка Национална компания Стратегическа инфраструктура получава едно писмо от управляващия орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", че поради изчерпване на финансовия ресурс, който е насочен към други проекти, точно тази поръчка няма да може да бъде финансирана, добави Гаврилов.

За КЗК това е достатъчно основание да не уважим жалбите срещу прекратяването на процедурата.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 8 години
Глупости, и слепецът в България вижда, че има картел - на горивата, на лекарствата, на млечните продукти, и къде ли още не? Бля, бля, че не може да се докаже!!! Ще ми кажеш ли г-н Гавраилов, какво се нарича това- в Струмица /Македония/ бензиностанция на Лукойл дизела е с 50 ст. по-евтин от Петрич същата верига...!!!!??????
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много лесно де доказва: Не е все тая да продаваш нафта пред входа на Нефтохима и на КПП Кулата, примерно. До Кулата има транспортни разходи и би трябвало там да стрева повече. А не е. Навсякъде в България (с изключение Варна) литър нафта е 1,77 във всички вериги бензиностанции. Това е все едно хранителните стоки да са на една и съща цена във всички магазини- е няма как да стане това !
14
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки преди 8 години
абе с цсичко е у нас така бе приятели .....къде няма монпол и картел ??!?!? в теоефоните ли , в Електрразпределението ли ?!?! в парното ли ...във водата ли ..... в банките ли ?!?!?! не знма тоя ннарод е много *** че г итърпи тия *** в ПАРЛА-МЕНТА !!!! И тоя Гаврилов кви ги блещи - картела на горивата си личи от далече и биез да си иконмист ......цената на петрола пада на 30 $ от 90 $ демек 60-70 % у нас пада с 10-12 % или си седи същото .....ама *** народ !!!
13
0
 
1
 
! Отговори
математика преди 8 години
Що бе ,това да не е теорема?
12
0
 
8
 
! Отговори
Пич преди 8 години
Пич като ти е трудно - оди да да продаваш банички или да копаш в некое ТКЗС (ако са останали).Па на колко от хората в БГ им е лесна работата ама не реват като вас, ама га ядохте кифтетата ни ривахти ... ся като трябва да доказвате картел вие трудно! Като дойде време да си вземаш заплата - кажи трудно ми е не я заслужавам - дайте я на някой който може и знае да върши работа - и беж да вършиш нещо по-лесно.
11
8
 
1
 
! Отговори
555 преди 8 години
Абе какъв картел ги гони тия. Цени около 1,70-1,80 си е направо без пари, пука ми дали има или няма картел. На който не му харесва да не зарежда и толкова
10
0
 
2
 
! Отговори
рррррррррр преди 8 години
До ОнчоДа не си сбъркал нещо, не е бил юрист, а говорител и прилича на този мишок от снимката.
9
1
 
7
 
! Отговори
акуд преди 8 години
трудно е. или угодно е
8
0
 
19
 
! Отговори
апо преди 8 години
У нас е не само трудно , а невъжможно постигането на каквато ида било спрведливост !!!Надявам се , че рано или късно този народ ще се осъзнае и ще вземе съдбините си в свои ръце.
7
0
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
Естествено че е трудно - щом се стигне до политическа отговорност за рекет на народа всичко е трудно ?Но да глобите човек за не представена касова бележка за ВИНЕТКА - ох мале първи сте !
6
1
 
22
 
! Отговори
тл преди 8 години
Като не може да доказват да я закриват ,за какво зимат заплати
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-трудно е да се докаже особено ако Партията е заръчала да се тупа топката до безкрайност
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Марио беше редактор на новините в БНТ ако си спомняте. Беше сгафил и го изгониха. Гледам, че са му изписали вежди с тази нова работа, която е почнал.
3
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Трудно се доказва картел в сектора на горивата ". Особенно когато неискаш!
2
1
 
15
 
! Отговори
Ончо преди 8 години
Преди не много време случайно поподнах "на маса" с един младеж. Носеше "Ролекс". Току що си беше купил нова кола за около 80 хил.лв., даже почерпи по случая. Разказваше увлекателно за екзотичните почивки на които е бил, за луксозното обзавеждане на мезонета си в "Лозенец". Накрая не издържах и го поритах: - Пич, какъв ти е бизнеса ? А, нямам бизнес - отвърна разсеяно младежа. Юристконсулт съм в КЗК по линия на гориватаПадна ми чейнето !
1
1
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
ТРУДНО Е ЗА ВДАС ! ЗА ТОВА ТРЯБВА ЧОВЕК С НУЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И С ПОНЕ МАЛКО АКЪЛ! КАКВО МУ Е ТРУДНОТО?!? ТО Е ПРОСТО ОЧЕВАДНО!