"Сградна инсталация" може да намалее, а да падне?

Така било според закон – разходите да се покриват от потребителя
16 мар 2016 13:37,
72
"Сградна инсталация" може да намалее, а да падне?
Снимка: Bulphoto

Таксата за сградна инсталация за топлофицираните сгради може да намалее, но намо след решение на законодателя, коментира пред журанлисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според законодателството разходите за сградната инсталация се покриват от потребителите, но пък процентът не е фиксиран в закона.

Иванов посочи, че по наредба с решение на общото събрание на имота може да бъде намален процентът на сградната инсталация. Той беше категоричен, че на този етап решение за намаляване на сметките за сградна инсталация е преминаването от вертикална към хоризонтална интталация. Това намалява процентът шест пъти и няма да тежи на собствениците, допълни Иванов.

Председателят на КЕВР отказа да коментира дали ще има промяна в цената на парното от 1 април. Общественият доставчик "Булгаргаз" вече поиска намаление на цената на газа с 23 на сто от второто тримесечие.

По закон при съществено намаление на енергоносителите, енергийният регулатор преразглежда цената на парното и електроенергията.

Дали ще има промяна в цената на парното и на таксата "Задължения към обществото", защото по-ниската цена ще повлияе върху разходите за комбинирано производство и съответно - ще намали преференциалната цена на електроенергията, която произвеждат когенарациите.

Иван Иванов посочи още, че изчисленията на "Булгаргаз" са много коректни по отношение на цената на газа, курса на долара и калоричността на суровината. Ако работната група на КЕВР прецени, че има разлики, това ще бъде отразено в ценовото решение, което ще стане ясно в края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
аз на 7 етаж тегля парно през останалите 6 етажа под мене с 2 градуса им е по топлоот това те да не плащат ли само аз да се товаря защото не съм се отказала това сапанелни апарт и така са построени ел инст не издържа на климатиците
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8Е ти, като си могъл да се отопляваш, както си искаш, т.е. и с парно! защо се дошъл от село в града, да продаваш тъnия си сeлтaшки акъл ли, защото работиш в Топлофикация!?
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РеалистТи, като агитатор от страна на Топлофикация, много плитко заблуждаваш. Тръбите през моя апартамент са си моя собственост, а не на блока. Те трафицират топлоенергията доставена от Топлофикация. Значи, на мен или на блока тя трябва да плаща наем, както и за помещението на абонатната станция. И трябва да следи за качеството на услугата, а не да се прави на ударена и за да си пести пари за джакузита, да натоварва неправоспособни граждани от блока, да командват апаратурата без плащане.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До инж.Е,ти явно си от тия, за които ние плащаме техните кражби. Просто няма ткак сметката ти да е такава малка, ако имащш три радиатор, щом имваш три стаи. Значи крадеш и затова най-много викаш срещу искането за плащането на наем за сградната инсталация и абонатната станция. И наистина, ти не си "дребен", а едър, МНОГО ЕДЪР, НО НЕ ТАРИКАТ, А БАНДИТ, ,който се рави и на манипулатор.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 60Около 25 пъти е поскъпнало парното, бе човек! Ти пък съвсем ще дадеш сила на топлофикаторите, като чуят 17000 пъти ще кажат "я да си направим реклама, ще го намалим на 16990 пъти или ще го дигнем на 18000". Не дърпай дявола за опашката, че и без това половината ни доходи отиват за отопление и ток. Не знаеш ли, колко ВаньоТопльовци има в енергетиката. И на тях всички им трябват джакузита с по 4-5 мацки по бански вътре...
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Така било според закон разходите да се покриват от потребителя". Този закон, за съжаление, е антизакон. Той ползва само доставчика-продавач, а ограбва потребителя. Доставчикът ползва за производствени цели, т.е. за формиране на печалба, инсталация, която не е негова, а собственост на потребителя. За нея доставчикът ТРЯБВА ДА ПЛАЩА НАЕМ, както и за помещението на абонатната станция. Как се нарича такъв закон, и какви са тези, които са го предложили, и онези, които са го одобрили и приели?!
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хаскети прифоха в софето не са свикнали да се къпят, честитят си банята и са свикнали да се банят аз 1 май и 9 септемвеи - на тях топла вода и парно им не требе.
58
3
 
4
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Задължения към обществото е данък. В случая скрит данък. Та така с реформите от 1990 г. насам. Скриват данъците, да изглежда че има някакъв напредък. А то няма. Само скрити механизми на преразпределение от обикновените граждани към номенклатурата в парламента, техните роднини и приятели.
57
5
 
4
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До 50Пределно ясно е, че даже и да не живееш някакъв апартамент и всичките измерители там да показват нула, парното се ползва..-----От кого ве, ***? кой го ползва, ако апартамента е празен?! Ей ... ше стане страшно ви казвам ... опичайте си акъла , че времената са "на нож"....
56
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хлябът е поскъпнал да речем 5 оъти от социализма, месото - 3, суровинуте -Х пъти, а парното, то е поскъонало 17 000 пъти. При полижение че пал се дотира услугата - макар че кмаше анализи как 70% от сметките се плащат в рамките на 2 месеца, с което не може да се пихвали нито един частен бизнес, мине не мине и Общината инжектира някое милионче във вечно губещата топлофикация. Това е мистерия като за Монк или доктор Хаус, не знам кой от двамата..
55
6
 
3
 
! Отговори
Оплетена от Топлофик преди 8 години
Всичики съдии водещи делата на топлофикация осъждат невинните клиенти и присъждат вземания в полза на гадната Топлофикация!!!!!!!!!!! Сигурно си облизват пръстите дебели тия гадове.
54
5
 
5
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Още да се въведе европейската директива който не ползва не плаща и тогава монополистите ще свалят цените по икономическа принуда и много хора ще се върнат към услугата.Пише ви го потърпевш от Пловдив който студува от пикнята която ми подават в супермощните ми радиатори и многобройните ми опити да се промени настройката в абонатната не доведоха до резултат.Отказват ми среща(кой съм аз за тях) с техническо лице с което да сподел
53
6
 
6
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
Цялата работа с парното прилича на приказката за Хитър петър и Настрадин ходжа, и филията с хляб, сложена върху пАрата, излизаща от тенджерата.... Пак казвам - НЕзаконно е и не е морално да се иска такса за нещо, което НЕползваш физически!
52
6
 
5
 
! Отговори
Умничката преди 8 години
Цялата мафия Топлофикация трабва да бъдат гръмнати от нас кой с каквото може.Това са мародери, кожодери и гъзосери. Грабвайте пушките и да вървим да ги стреляме.Нито един да не остане жив за да ни тормози.
51
6
 
3
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До Анонимен 50Отиваш в същия този апартамент и там температурата обикновено е между 17 и 19 градуса, защото в сградата, в която се буташ да имаш апартамент, има парно и е топло и без да пускаш радиаторите.---Това не е мой проблем, че има НЕпоискано топло, идващо от парното, което ползва моите тръби, преминавайки през моят апартамент и отдавайки някаква топлина, която аз не съм поискал?И изобщо - плащането на такса за непоискана услуга, по никакви писани и неписани закони не е морално?
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До инж, как за десет години се покачен двойно на необходимото количество енергия за подгряване на 1 кубичен метър вода на едно и също място? Вие физика учили ли сте? Самота! Кражба
49
4
 
4
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Защо се говори само за проблемите на парното само заСофия като батака е на всякъде???До като не се въведат уреди за реално измерване на количеството доставена и използвана топлина монополистите ще работят клиентите.Да не се оправдават цените с кражби.Ами топлофикациите да пломбират радиаторите за да не могат да се сменят така както В К са пломбирали водомерите.Хоризонталната инсталация означава загуба на топлина в неизползвани части-стълбищ
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМай трябва да си внесем и грамотни некорумпирани съдии, може и да са от скандинавските страни например. Щото нашите съдии не искат да сме в Европа, а някъде в Северна Корея или нещо подобно - щом парното казва, че слънцето изгрява от запад, значи никакви други закони не важат.
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абонатното помещение и сградата инсталация не са на топлофикация. Защо не плащат наем за ползването им? Защо не си плащат електричеството което ползват? Защо подават недостатъчна енергия, задачи се налага да ползваме и ток за доотоплявсне?
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пределно ясно е, че даже и да не живееш да някакъв апартамент и всичките измерители там да показват нула, парното се ползва и няма искам-не искам и така е във всички нормални държави. Отиваш в същия този апартамент и там температурата обикновено е между 17 и 19 градуса, защото в сградата, в която се буташ да имаш апартамент, има парно и е топло и без да пускаш радиаторите. Ако сега се приеме това искане за намаляване на процента за сградна инсталация, това ще е в услуга на крадците на парно.