Добив на ток от Черно море - технологията на наши учени

Уникалният проект е на финален етап
Обновена: 11 юни 2016 07:49 | 11 юни 2016 07:45, Петя Славова
53
Добив на ток от Черно море - технологията на наши учени
Снимка: архив, Булфото

Уникалната технология за добив на ток от сероводород в Черно море е на път да пробие на пазара. Проектът е на финален етап, остава ни да направим последната крачка, съобщи за „Труд“ ръководителят му проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН.

Идеята на учения е неизчерпаемият ресурс от сероводород в нашето море, на дълбочина под 150 метра, да снабдява с ток страната ни за поне два века. Екипът му тества пилотна инсталация на експедиция край Варна през 2014 г. Тогава експериментът отчете висок коефициент на полезно действие и че 90% от сероводорода може бъде използван.

Добитата енергия можеше да захрани часовник. Целта на учените обаче е токът от нашето море да се използва за двигатели, а технологията да бъде изцяло екологично чиста.

Сега екипът се бори най-вече с агресивността на сероводорода, който има силно корозионно действие. Проф. Бешков е оптимист, че всички предизвикателства пред проекта могат да бъдат преодолени до края на годината. Вече има и заинтересовани фирми.

Така България ще бъде първата държава с такава технология в света, въпреки че Китай и Южна Корея също разработват подобни проекти.„Те не са съпоставими с нашия, защото работят с малки инсталации и химикали, които биха увредили тежко морската среда“, обясни ученият.

Затова при нашата технология се използват екологично съвместими вещества и апаратура. „Така ще връщаме в морето окислените съединения след получаването на енергията. Те ще служат на бактериите да произвеждат нов сероводород. Това е много елегантно решение, единствено в света“, категоричен е проф. Бешков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До inedИнтересно "колега" . Навремето дянков беше каза " хеодални старчета " за учените ни . Сега четейки тази новина за кой ли път се убеждавам че е бил прав . Повечето хора до момента не харесват коментара ти . а ти си го казал съвсем вярно един часовник не харчи нищо . а на корейците била много по слаба от нашата . леле мале шом ние с мощната захранваме часовник те какво ли са захранили . Бива безхаберие ама това сие направо уникум . разбира се може да е и творение на неразбрали журналисти
32
1
 
0
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До Анонименсбъркана ти е системата , не произвеждаш сероводород от боба а метан .ръгай една тръба и може да гъзифизираш (!) поне 2-3 входа край вас .
31
1
 
1
 
! Отговори
Ислямист преди 7 години
Ха така. Със сероводород и часовник аз праим мазало.
30
1
 
2
 
! Отговори
мъка преди 7 години
а дано , ама надали
29
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Дано наистина е рентабилна таз технология и работи. Отдавна трябваше да има такава защото Черно море е огромен резервоар на сероводород, който си е чисто гориво. Нивото му е както се споменава до около 100 - 150 м под повърхността. Реално до България стои огромен резервоар с гориво и единствено липсваща технология е причината да не се използва.Използването му би имало двоен ефект - постепенно му изчистване от морето ще върне живота там!
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не прочетох нищо РЕАЛИСТИЧНО, само мъгла и ...щяло нещо си...Доказано, до ден днешен от практиката - по евтина енергия от атомната НЯМА! След пембените, зелените, *** и други енергии, от които цъфнахме и вързахме, забогатяхме и станахме енергийно независими, явно е ред и на "синя" енергия. Е, вярно, че забогатя не народа и обществото, а "избранниците", но това са подробности, подробности...
27
0
 
4
 
! Отговори
опетков преди 7 години
По-важно е колко ще струва така произведения ток.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усещате ли, накъде върви правителствената енергийна ефективност? Купете си генератори и газени ламби, че Козлодуй скоро го затварят.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който търси, НАМИРА ! Успех !
24
14
 
1
 
! Отговори
VIC преди 7 години
Това Виц ли е ?Много смешни *учени* .
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До svetnatПоне научи българската азбука.
22
8
 
5
 
! Отговори
ined преди 7 години
Захранили били часовник ?! Че то един часовник харчи съвсем нищожна енергия. Дори от движението на ръката може да се захранва или от промяната на температурата през деня.
21
8
 
18
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Русия е единствената страна в света, за която човешкия живот не струва пукната пара.-Грешиш, дори в уж цивилизовия и демократичен САЩ всяка години се избиват като животни с огнестрелни оръжия поне 200 000 души!!!
20
0
 
20
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
браво - успех желая и дано не ги се потурчат и тези идеи!!!
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО професоре!Добре , че в тази страна все още има хора, които не знаят кои са Николета, Божинов, Анелии , Коковци, Венети, Ивановци и Андреевци... Дано повече такива хора са останали за да има откъде да тръгне ВЪЗРАЖДАНЕТО на нацията. Наслука!
18
6
 
2
 
! Отговори
svetnat преди 7 години
Ot utre - Vsichki s chasovnici i butilka serovodord v torbata.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 21:))) смешен си
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 24100+ години е практически безкрайно време при скоростта на развитие на технологиите.Въобще не ми пречи съседите да ядат домати при положение, че аз имам в двора си достатъчно за мен за дълго време. Ако ще комшиите да произвеждат ток достатъчен да зхрани малко слънце, пак няма значение ако ние имаме евтин собствен източник на енергия и не зависим от скапаната путинска русия.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 22 как какво?!Самите наши учени определят всеме 1-2 века *** сероводорода не е безкраен. България е малка страна турция или Румъния са много по-големи и ще произвеждат много повече.
14
13
 
13
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Не като руснаците, една кола не могат да направят, но ще се мислят за велика технологична нация.-Руснаците са единствената нация в света, която може да изпраща хора в космоса!!!

Спонсорирани публикации