Каква ще е съдбата на Лондонското сити след Brexit?

Анализатори изразяват притеснения за търговията с акции с ЕС
11 яну 2021 15:33, Елка Василева
19
Каква ще е съдбата на Лондонското сити след Brexit?
Снимка: Bloomberg

Седмица след началото на новата година Лондонското сити започва наистина да осъзнава бъдещето си след Brexit: споразумението за финансови услуги с Европейския съюз може да е твърде ограничено, за да защити господстващото положение на финансовия център на Великобритания, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Преговорите за определяне на регулаторното сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС трябва да започнат скоро, след като индустрията беше до голяма степен пренебрегната в търговската сделка, която беляза разделянето на Великобритания от ЕС на 31 декември. Досега подробностите, включително това кой ще оглави дискусиите, са оскъдни, което увеличава притеснението сред финансовите ръководители относно шансовете за споразумение за достъп до пазара, предава Bloomberg.

Тези разговори - съсредоточени около принцип, наречен „еквивалентност“, са с отворен край без крайния срок, който подсигури търговската сделка. Европейските служители имат слаб стимул да сключат споразумение, тъй като финансовите центрове от Париж до Амстердам печелят нови клиенти за сметка на Лондон.

Още по темата
Първите дни на Brexit оголиха залозите: Лондон загуби 6,3 милиарда евро (7,7 милиарда долара) при ежедневни търговия с акции до борсите в ЕС на 4 януари - първият работен ден след преходния период. Загубата увеличи призивите на финансовите компании и фондовата борса в Лондон (LSE) към политиците да облекчат правилата и да помогнат на Ситито да получи конкурентно предимство пред европейските си колеги.

"Търговията с акции в ЕС изчезна и няма да се върне", каза Дейвид Хоусън, президент на Cboe Europe, най-голямото място за акции на ЕС в Лондон.

Макар и драматично, промяната едва ли ще има осезаемо въздействие върху данъка, генериран от търговията с акции в Обединеното кралство, който беше над 3 милиарда паунда миналата година.

Банкерите и мениджърите на активи заявиха, че седмицата до голяма степен е без прекъсвания. Това се дължи на години на подготовка от фирми, някои от които включваха преместване на бизнес - макар и по-малко, отколкото във Великобритания първоначално се опасяваха.

Фирми като JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group вече са преместили десетки работни места и стотици милиарди долари активи, докато мениджърите на активи, включително Janus Henderson Group Plc и Standard Life Aberdeen Plc, използват средства в Люксембург и Ирландия за клиенти вътре в блока.

И все пак това натоварва фирмите за неопределено време с добавената сложност и разходи за подкрепа на операциите както в Лондон, така и в ЕС. Други като Hargreaves Lansdown Plc са решили да спрат да продават на европейските клиенти.

Връщането на безпроблемния трансграничен бизнес с блока зависи от решенията за еквивалентност на властите, както във Великобритания, така и в ЕС. Всеобхватно споразумение би помогнало за запазването на Лондон като център за европейските финанси, но това може да не е приоритет на блока, който отдавна се стреми към изграждане на финансовата инфраструктура.

Неприемливите разходи: Лондон губи способността си свободно да определя свои собствени правила, което се разглежда като жизненоважен инструмент за привличане на нов бизнес.

Министерството на финансите на Обединеното кралство преразглежда правилата за листване на фондовите пазари, като LSE е сред онези, които се застъпват за по-лесни начини компаниите да продават акции. Джонатан Хил, някога комисар на ЕС за финансови услуги, обмисля промени, за да позволи на Великобритания да се конкурира по-добре със САЩ, Хонконг и европейските градове, които се стремят към повече продажби на акции.

Органът за финансово поведение облекчава препятствията, за да насърчи инвеститорите да търгуват с големи поръчки, и преразглежда правилата за търговия с деривати. Финансовият министър Риши Сунак предложи реформи, за да привлече по-голяма част от зараждащата се зелена финансова индустрия. И въпреки търговията с акции на ЕС може да се е дистанцирала от Лондон, Великобритания планира да отмени забраната за търговия с швейцарски акции.

"Не мисля, че това е нещо като смъртна присъда за значението на Лондон на световните капиталови пазари", каза Филип Хамптън, бивш председател на NatWest Group Plc.

"Някои от тези предимства на Лондон - история, право, език - не могат лесно да бъдат конкурирани от други центрове. Лондон все още има за какво да се бори и с какво да се бори", добави той.

И все пак тези нови възможности може да не заменят загубения бизнес с ЕС. И без споразумение между Великобритания и ЕС, през следващите години финансовият център на Лондон може да стане свидетел на още трансфери на бизнес.

"Цялата ни стратегия за преговори беше доста пренебрежителна към Ситито и ще съжаляваме за това. Мисля, че промяната през следващите 10 години може да бъде доста дълбока", каза в интервю Пол Майнерс, бивш министър на града и член на Камарата на лордовете.
 


19
Още от София
Заради кризата: 5-звездни хотели в София с по-евтини стаи от 4-звездни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Оня преди 5 дни
Така да ми е на шмайзерО за Лондон , за Ситото , и англичаните , та нЕма накъде!
17
11
 
13
 
! Отговори
Бб преди 5 дни
В Лондон съм от 3 години , с мизерна работа изкарвам повече пари от депутатите ни ,ама нека да се гърчат хангличаните с брекзита си.
16
8
 
13
 
! Отговори
Гост преди 5 дни
Като гледам какви тъпи разсъждения- плаче ми се за вас.
Вие ли берете дерта на Великобритания бе нещастници?
15
4
 
19
 
! Отговори
11 преди 6 дни
Боли ма Швепса за лондонското сити.
14
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
На 4 януари падна, но на 7ми се качи...
днес, не публикувайте стари новини...
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Англичаните пак ще влязат в мините за въглища и ще изнасят въглища за Европейския съюз.

Пак трябва да работят.
12
1
 
5
 
! Отговори
Алф преди 6 дни
Че да минат на биткойни! Много било печелившо..:-)
11
3
 
14
 
! Отговори
Хехе преди 6 дни
Умниците само за ден са инкасирали загуба на клиенти за няколко млрд?!
Бравос, а остават само още 350-ина такива "урожайни" дни!
Ум патки пасе край Темза....
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пуснете фиш енд чипс в София и няма да има никакъв смисъл да се ходи в мъгливата, дъждовна, облачна и влажна Англия.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да хапват финанси.
8
9
 
5
 
! Отговори
V преди 6 дни
Напротив Лондон е един от най независимите от САЩ пазари ;) Според мен обаче акциите ще имат все по малка доходност затова предполагам търговия с ресурси злато и валути ще е по голяма и цялото това нещо ще мине онлайн
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
нищо де, поне за всички ще има fish&chips на корем
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Толкова широка улица, а къде са дърветата? София може да е ***, кална, с гадни хора, но дървета по улиците в центъра има!
5
10
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 6 дни
Аз пък наблюдавам нещо различно, като това че прекупвачите на плодове и зеленчуци станаха много богати у демокрацията. А за мен не бери грижа. Бери ягоди !
4
1
 
17
 
! Отговори
К преди 6 дни
Ще е като на Софийското сити.
3
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До №1 - милия русофил. Каквото и да се случи ти все ще си беден и недоволен, защото си пр.ост, а про.стите хора винаги са зле.
2
3
 
30
 
! Отговори
Англюси преди 6 дни
Разликата между Лондонистан и България е, че Лондонистан гледа да лъже другите държави, а чужденците ги третира като кал - а България мами собствения си народ и чужденецът е цар.
Лондонистанците ще спечелят, защото действат типично по западняшки. Лъжат, но много прикрито. Пандемията няма да ги удари така, както удря ЕС и особено бедните държави. А сега след Brexit ще могат да си теглят разни висшисти за там, а пурпурните и мързеливите ще си се множат при нас. Зле, много зле.
1
26
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 6 дни
Не само ситито, ами целия гнил капитализъм на простолюдието ще бъде смазан от Поднебесната. Добри времена очакват човечеството ако Китай - Русия продължат сътрудничеството си !