15 000 българи с отказ да живеят и работят във Великобритания

Краят на юни е срокът за получаване на статут на уседналост
10 юни 2021 11:08, Елка Василева
199
 15 000 българи с отказ да живеят и работят във Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 260 000 българи са получили до момента правото да живеят и работят легално във Великобритания. Над 15 000 са обаче сънародниците ни, получили отказ.

По-малко от месец преди крайния срок – 30 юни, хиляди българи все още не знаят дали ще могат да продължат работата си на Острова.

Българите могат да останат във Великобритания 6 месеца в рамките на годината, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят, трябва да имат генериран код, който удостоверява статута им на уседналост или трудова виза, обясни посланик Марин Райков.

В противен случай ще бъдат репатрирани. Тези, които се опитат „да измамят системата“, могат да бъдат санкционирани и не само те, но и фирмите, които ги наемат.

Още по темата

В интервю за bTV посланик Райков обясни още, че се водят разговори с ЕК за предоставяне на консулска защита на гражданите, които подлежат на депортация. Това означава консулството ни във Великобритания да бъде предупреждавано за тези случаи.

Разговори се водят и по друг въпрос, а именно факта, че визите за сезонна работа за българи са по-скъпи от тези, които се издават на други граждани от ЕС.

„Този въпрос е поставен и от ЕК пред британската страна. Нямаме никакво обещание, че това неравно третиране на българските граждани ще бъде преодоляно в скоро време. Но поне ни уверяват, че има разсъждение в добра посока. Това е неравно третиране на нашите граждани и за нас това е неприемливо, защото освен това дава и конкурентни предимства на работници от други страни членки на ЕС“, коментира Марин Райков.

Най-голямото предизвикателство пред организирането на изборите във Великобритания на 11 юли е осигуряването на достатъчно членове на секционните избирателни комисии и съответно помещенията за тях, обясни още посланик Райков.

„Това е нашата работа – сега при 120-130 секции във Великобритания да осигурим членовете са секционните комисии. Ако приемем, че са 120, трябва да има 5 души на комисия. Това са 600 души. Трябват и помещения да се осигурят и с интернет. Не е достатъчно да има 40 заявления, за да станат нещата автоматично“, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
26
 
! Отговори
няма нужда от вас преди 2 години
Повече от 30 години ни убеждаваха как интелигенцията бягала в чужбина и как от България "изтичали мозъци". А то реално по чужбина бягат общаци и гъзомийци. Видяхме го и на изборите.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те отиват в Испания,няма да се връщат,да не са луди?!Тук пари няма!
31
5
 
26
 
! Отговори
гацо преди 2 години
да си идват на село, пускат касетката с хитовете на мастъра на виолата , да бият кючеци на слави и да си го изберат за главен шут на султаната и само концерти и маси ,маси и концерти.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте, благородници! Банана републик пълно с кралски величества, всеки прави на вожд! Чувствате се у дома!
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
иначе БГ го водят 7 млн население, нали? само по книга, 260000 в UK, само в Чикаго има над 200000, а колко други са пръснати по света ... селата и малките градове са пред пълно обезлюдаване, даже и в Пловдив улиците са празни след 21ч (град с ужким 600000, но едва ли има 200000).Загиваме бавно и сигурно.
28
3
 
15
 
! Отговори
wse преди 2 години
връщайте ги, че имаме нужда от нископлатена работна ръка и гласоподаватели на слави
27
3
 
16
 
! Отговори
Япа Я преди 2 години
Тълпи от умни и красиви ще нахлуят у нас със самочувствието"ти знаеш ли кой съм я,"и ще демонстрират култура "андър дъ бридж"!
26
5
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Категорично против съм българският паспорт и лична карта да бъдат употребявани от хора по произход небългарски. Ако малцинствата в Царство България имат претенция да са грди от това,което са,то нека сме толерантни и управляващите политици договорят с представляващите същите малцинства държави-майки издаването на паспорт. Няма как да се съглася,че един ром,евреин,арменец или турчин,без грам българска кръв и българско историческо самосъзнание могат да се ползуват от български документ. Не е логичн
25
15
 
16
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Спокойно, герберски тролчета. Тези 15000 са от боята и ще гласуват за вас. Молете се да ги изгонят до преди изборите. Непрокопсаниците и престъпниците гласуват за ГЕРБ.
24
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да се начудя, при толкоз много държави, що пък там се тъпче да емигрира народа. Ако е само заради езика, език се учи, а и съм сигурен, че на 95% от отиващите там, нивото на езика е така или иначе майка плаче. Обаче пък имаш скапаано време, обратно движение по пътищата, сградите са все едно като след бомбардировка, и се държат с теб като 2ра ръка човек.
23
12
 
19
 
! Отговори
супер преди 2 години
сега тези 15000 ще дойдат в БГ да лежат на помощи.Ако дойдат преди 11.07- ето ти още гласове за Чалга ТВ
22
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не иска чалгагласоподаватели
21
4
 
25
 
! Отговори
:) преди 2 години
Да се чете: "15000 престъпници и лентяи се връщат в Тиквенистан."
20
1
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Умно-красивите са много желани и там явно ;) !!!
19
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни върнат шведите, очаквайте скок на битовата престъпност в БГ.
18
7
 
36
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Баш вие навън се счупихте да гласувате за Славчо. Ние знаем, че е клоун. Вие се сълзливихте по негови концерти, понеже родолюбието ви дотам се простираше.
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно.В България има работа за целия китайски народ.За който не го мързи,де.
16
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бачкаторите по чужбина са от по 15-20 години навън. Айде стига ревахте, че някой ви е виновен. Политици и всяка една партия, която е на власт, няма да ви уредят живота. Това си е ваше лично задължение. И гласувате за Слави, който дори и не ви е обещал нищо.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ли е момент да ги счупят от дела за расизъм?
14
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престижно е а Англия да си общак на строеж, чистачка, а ако си нощен чистач на метрото си за завиждане. Ако пък си бояджия, вече ти завиждат.