Хиляди могат да загубят правото си да останат на Острова

Те не са могли да се върнат навреме през пандемията
21
Хиляди могат да загубят правото си да останат на Острова
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, установили се да живеят в Обединеното кралство, могат да загубят правото си на престой, след като са пътували до родните си страни по време на пандемията от коронавирус, но са били възпрепятствани по една или друга причина да се върнат навреме, показва доклад, цитиран от вестник "Индипендънт".

След като около 1,3 милиона чуждестранни работници напуснаха Острова миналата година - най-големият отлив на хората след Втората световна война - правозащитниците се опасяват, че мнозина с намерение да се завърнат в домовете и работата си във Великобритания са загубили това си право, защото не са били в състояние да се върнат обратно в рамките на 6 месеца по времето, когато Европа бе обхваната от строги здравни ограничения и пътуванията между страните почти замря, съобщава БНР.

В разпоредбите на Министерството на вътрешните работи е записано, че отсъствие повече от 6 месеца от страната в резултат на пандемията "не би трябвало" да се отрази върху молбата за временен статут на уседналост, но гаранции се дават само на онези, чието завръщане е било забавено, защото са се разболели от COVID-19, били са в карантина или са били изследвани.

Отсъствие над 12 месеца означава, че всяко предишно пребиваване вече не може да се използва при подаване на заявление за такъв статут. Докладът, който е изготвен от групата Right to Stay (Право да останеш) предупреждава, че тези хора са жертва на постБрекзит системата, която е наречена "бомба със закъснител" за сигурността на милиони хора, загубили правото на свободно придвижване, гарантирано от членството в ЕС.

В доклада е посочен случай с българка на име Анна, която дошла във Великобритания за първи път с партньора си през 2016 година, за да работи във ферма, а по-късно се установила и си намерила работа в Манчестър. Двамата се завърнали в България малко преди началото на пандемията миналата година, за да роди Анна, но заради обстановката не са успели да се върнат преди януари тази година.

В резултат, отсъствайки повече от 6 месеца и пропускайки датата 31 декември за начало на нов период на пребиваване, те загубват правото си да кандидатстват за временен статут на уседналост, въпреки че са били в Обединеното кралство напълно законно, работили са и са плащали данъци в продължение на няколко години.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще загубят работа онези, които “работят” около Биг Бен чорел.
А който си плаща данъците с пръст не могат да го бутнат.
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който се е закахърил за родината преобразена във величествения Тошков рай сега да си стои
В него! За повечето българи в Англия тя си ни е истински Рай, чувстваме се изключително добре и за нищо на света не бихме я сменили за Столипинска 'България'!
13
2
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
каква трагедия
12
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите "амбициозни" младежи ходят там да берат ягоди и да мият чинии в конкуренция с африканци и азиатци, които често са неграмотни. Това те правят с надеждата да преуспеят в "бяла" държава. Тава са амбициите на нашите родители - комплексарите от соца!
11
0
 
9
 
! Отговори
Англофил преди 1 месец
Аз не съм ходил от 4 години, дължа осигуровки и кандидатствах онлайн и ми дадоха статус... Толкова им е системата ...
10
9
 
9
 
! Отговори
Евала преди 1 месец
Ми те така и нашите протестъри ще го.. Разните му там берачи на броколи, опъвачи на кабели за Интернет, миячи на чинии, цяло лято тук ни вдигаха гюрултия от скука и за паричките на Божков. После се разкараха в Англия. Ако поостанеха в БГ-то, дето уж щяха да го оправят, щяха да артисат за Острова и трябваше да си мият чиниите тук.
9
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Тук не става въпрос за загуба на статут, а за не получен такъв! Да, трябва да си бил във Великобритания до 31 декември 2020 за да кандидатстваш за такъв.Надявам се да направят компромис на хората заради Ковид 19.
8
0
 
9
 
! Отговори
Добре преди 1 месец
Отдавна искам да видя как цветнокожите им берат ягоди.
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пускам сълза за българските берачи на малини, миячите, шофьорите и кофражистите. Още малко им трябваше и вече купуваха нов Мерцедес и къща в покрайнините на Лондон за 4 милиона. Сега ще трябва да ходят в Германия и цялото кариерно развитие отначало... А, момент, то 99% от тия, дето няма да се върнат, не знаят що е то кариера и квалифициран труд.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъкаааа!!!
5
0
 
6
 
! Отговори
Брекзит преди 1 месец
Ще ги изхвърлят в морето.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
..."въпреки че са били в Обединеното кралство напълно законно, работили са и са плащали данъци в продължение на няколко години"...
Само не разбирам защо, въпреки че англичаните очевадно храччат в лицата на огромен брой хора, те пак се мъчат да додрапат до мухлясалия остров.
3
1
 
34
 
! Отговори
53922 преди 1 месец
Това е основната цел - да се поразчисти Островът.
2
1
 
36
 
! Отговори
Ми те... преди 1 месец
...англичаните нали затова се отказаха от ЕС, за да си правят сами регулациите.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За руските граждани няма такава опасност..