Гуми на Goodyear се залепват сами при спукване

Новите гуми, които са предназначени за тежкотоварни автомобили, ще позволят значително съкращаване на времето, отделяно за поправка в сервизите
20 яну 2005 10:18,

Американската компания Goodyear, един от световните лидери в производството на гуми, е разработил уникална технология, с помощта на която спуканите гуми се “поправят” сами, съобщи интернет изданието Just-Auto, цитирано от Investor.bg.

Новите гуми, които са предназначени за тежкотоварни автомобили, ще позволят значително съкращаване на времето, отделяно за поправка в сервизите, а оттам и загубата от пропуснати или отложени доставки на товари, уточняват от компанията.

Goodyear посочва, че разработената от нея технология позволява изминаването на шест пъти по-голямо разстояние от тежкотоварен автомобил при спукване на гума, отколкото това би станало с обикновена гума в същото състояние. Тайната е в това, че интегрирано в гумата гелообразно вещество слепва временно материала на външната гума при нарушаване на целостта й, докато стане възможно гумата да бъде сменена.

Компанията предвижда новите гуми да имат голям успех, като очаква силни поръчки от компании, които се занимават със строителни работи, изграждане на пътища и други подобни дейности, използващи тежкотоварни автомобили и за които спуканите думи са ежедневие.

Goodyear е създадена през 1898 г. Фирмата е кръстена на изследователя Чарлз Гуудиър, който след дългогодишна работа с цел подобряване качествата на гумата случайно открива вулканизацията, даваща значителен тласък в развитието на електроиндустрията.

В началото компанията има едва 13 работници. Днес служителите й са 95 хиляди по целия свят.

За деветмесечието на 2004 г. Goodyear намали нетната си загуба до 12,3 млн. долара спрямо загуба от 372,3 млн. долара година по-рано. Оборотът за периода е нараснал с 21% до 13,5 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание