Замърсителят плаща! По-висок данък за старите коли на пътя

БСП към ГЕРБ: Има проблем с въздуха, но бъркате в джоба на хората
Обновена: 7 ное 2018 15:17 | 7 ное 2018 13:45,
412
Замърсителят плаща! По-висок данък за старите коли на пътя
Архив: Булфото

След повече от три часа дебати парламентът прие на второ четене промените, с които старите коли, които повече замърсяват въздуха, ще плащат по-високи данъци. С поправките в определянето на данъка на колите се добавя и екологичен компонент към досегашния имуществен.

Имущественият компонент се определя в зависимост от мощността на двигателя и годината на производството на автомобила. Екологичният компонент пък се определя в зависимост от екологичната категория, като най-голямо увеличение ще има при автомобилите с екологични категории Евро 1 и Евро 2 или тези без екологична категория. Когато в регистъра няма данни за екологична категория се приема, че превозното средство няма такава.

Още по темата

От БСП остро се противопоставиха срещу промените и настояха, че с вдигането на данъците на старите автомобили "бъркат в джоба на гражданите". Те признаха, че има проблем със замърсяването на въздуха, но настояват да се направят политики за справянето с проблема, а не да се налагат по-високи данъци на хората.

"Вие приемате изцяло бюрократичен подход към проблема и ще получите бюрократични резултати. Най-лесно е да бръкнете в джоба на хората", скочи Явор Божанков и добави, че не е отказана регистрация на нито един стар автомобил.

"70% от гражданитеще бъдат с по-тежък данък. Това са автомобилите на гражданите с по-ниски доходи - пенсионерите, които ги оставихте с пенсия 200 лева и те не могат да се купят електрически автомобил. Направете така, че всеки да има възможност да си купи такъв автомобил. Вие правите антиполитика и геноцид спрямо българските граждани", каза и соцдепутатът Иван Иванов.

Александър Иванов от ГЕРБ  пък настоя, че новият компонент при образуването на данъка не е санкция към по-старите автомобили, а към тези, които замърсяват околната среда.

"Мярката не е фискална, а екологична и здравна", каза той.

Шефката на комисията по околната среда Ивелина Василева пък цитира данни на Световната здравна организация, според които на година умират над 7 млн. души.

"Трябва да въведем принципа "замърсителят плаща", за да стимулираме използването на екологично чисти автомобили", каза тя.

Червеният Георги Свиленски обаче се усъмни, че увеличаването на данъците на старите автомобили, ще накара собствениците си купят нови.

Павел Шопов от "Атака" също се обяви против въвеждането на екологичния компонент. Според него така се заличавали впечатленията от най-добрия бюджет досега. Шопов призова колегите си от ГЕРБ да се консултират с висшето си ръководство преди да гласуват тези промени.

"Ако този бюджет не е каца с мед, то той е една голяма делва с мед. И на този мед вие сипвате две лъжички катран. Защо? За няколко милиона лева повече!", скочи атакистът.

От "Атака" бяха предложили и шофьорите на коли с газова уредба да имат намаление на данъка с 50%. От ГЕРБ, ДПС и "Воля" обаче не подкрепиха предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
0
 
25
 
! Отговори
o/o преди 5 години
И като вдигнат данъка с 10-15лв въздуха по чист ли ще стане? НЕ ще откраднат парите.Лошото е,че в България само политици ни управляват(крадат) а няма държавници които да мислят за народа и интересите на държавата.С една дума продажни и алчни ГОИ ни управляват.
282
3
 
14
 
! Отговори
Греб преди 5 години
Достатъчно е висок жизнения стандарт за да могат масово да се купуват електрически хибриди с евро 7. Все пак сме в ЕС.
281
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами всички със старите брички, но пък с високи данъци, за ставайте рамо до рамо до кресливите жени с уж болните деца и сваляйте правителството.
280
0
 
19
 
! Отговори
До 321 Гошо преди 5 години
Тази тема е дъвкана много пъти и май само ти не си разбрал, че навсякъде, където са направили този експеримент - да забранят вноса на коли по-стари от някакви години, автопаркът е остарял още повече. Ясно е защо.
279
12
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Да се забрани да се вкарват втората употреба коли под евро 5 и над 150 000 км реално доказани! Така автоджамбазите ще си намалят печалбата! Имаме чуство че и застраховките и данъците обслужват интересите на автоджамбазите! Някой яростно лобира за техния интерес!
278
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия депутати от ГЕРБ стара риба яли ли са? Стара кола нема има подържана и неподържана кола. Като си я подържа стопанина какво като е 20 и кусур годишна. Вместо да санирате безплатно и дадохте 2 милиярда пара защо не додохте като ви е мръсен въздуха да се залесява. Във всички градове и във столицата режете на поразия дървета здрави, сенка нема, чист въздух нема. Далавера всичко.
277
3
 
1
 
! Отговори
До до 16 преди 5 години
Какво капаро те гони , то няма договор , а ти за неустойки говориш.
276
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 16ГЛОБА, ЗАРАДИ ОТКАЗА НИ. ВСЕ ЕДНО КАПАРО. Когато се откажеш, капаро връща ли се?Но и Козлодуй ще затвори, росатом няма да доставя гориво заради нарушен договор. Пред затваряне са и МАРИЦА ИЗТОК. А ток на свободни цени от ЕВРОПА, което е в пъти по скъп
275
11
 
3
 
! Отговори
Дo fate преди 5 години
А защо всички олигарси са руски поклоници.
274
1
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Глоба за Белене или чиста кражба имаш впредвид.
273
1
 
19
 
! Отговори
Fate преди 5 години
Така е демократично и европейски. Богатите и ДДС не плащат
272
0
 
25
 
! Отговори
Екология БГ преди 5 години
Значи колкото повече плащаме данъци , толкова по чист въздух ще дишаме.А глупаците по света , тръгнали да намаляват парниковите газове.Ей , баламури , толкова е лесно , че наш Бойко го откри има причиноследствена зависимост между данъците и глобалното затопляне.Щом едното е ниско , другото скача.Айде сега и една нобелова за Бойко , че само тя му липсва.
271
0
 
26
 
! Отговори
16 преди 5 години
Сега разбрахте ли, трябва да се върнат 16 милиарда и лихвите. Глобата за БЕЛЕНЕ още не е върната. Тя е един милиард. От къде, от данъци и такси ще се вземат. Гответе се за по високи данък сгради и такса смет. И тока ще поскъпне 5-10 пъти близките 3-5 години. А заплатите- до около 650 лева минимална преди данък през 2021 година
270
18
 
2
 
! Отговори
Всеки пенсионер преди 5 години
С кола , а в Германия ходят си пеша.После бедни сме били.
269
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая държава е пълна пародия. Данъка трябва да е обвързан с горивата. Всеки зарежда на бензиностанции проблема не е в това дали 50 или 100грама повече или по малко изхвърля колата на литър а в това колко гориво изразходва. Да ама тука е друга схема бензиностанциите играят с данъчните и не отчитат количеството което продават. Виждал съм и все още го правят. Чукват ти бележка и си записват номера и ако случайно поискаш фактура, за да може да издадат фактура на тяхна фирма и да си приберат ДДС-то
268
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СимеоновТочно това е принципът, за съжаление. Толкова е гадно това...
267
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
идеята е да гушнат парите, а не екологията! данъка ще падне в съда, стига да има кой да го заведе!
266
25
 
5
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Поквичете, поквичете и отивайте да плащате.Трябват 150 милиони за ония платените "майки" на площада.
265
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много умно беше това решение след като 70 процента от електората кара стари таралясници Герб се самоубива ритуално!
264
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам как ще оправдаят догодина данък сгради или може би първо ще пипнат данък смет .... Това е нелепо оправдание ! Аз съм на газ ! И пак ще карам ескортчето този данък няма да ме мотивира да купа по нова кола . Суетата не ми е любимия грях !