Легендарният "Москвич" възкръсна от фабриката на "Рено"

"Лада" и китайски коли владеят руския пазар
Обновена: 5 дек 2023 12:55 | 5 дек 2023 11:16, Петър Бойчев
261
Легендарният "Москвич" възкръсна от фабриката на "Рено"
Снимка: БГНЕС

Съветската легенда "Москвич" през ноември за първи път влиза в списъка на 10-те най-продавани марки в страната, показват данни на руската аналитична агенция Autostat, съобщава Ройтерс.

Продажбите на нови пътнически автомобили в Русия през ноември са се увеличили със 113% на годишна база до 109 706 автомобила, съобщи БНР. Продажбите се възстановяват след спада, причинен от санкциите и напускането на страната от  западните автомобилни производители през 2022 г.

Производството на "Москвич" беше подновено тази година в завод в Москва. Руската държава закупи фабриката от Renault през миналата година за символичната една рубла, тъй като френският автомобилен производител напусна пазара след военната инвазия на Москва в Украйна. Източници посочиха пред Ройтерс, че моделът "Москвич 3" е JAC Sehol X4, сглобен в Москва с помощта на комплекти, закупени от китайски партньор.

"Москвич" е девети в списъка на най-продаваните автомобили през ноември, като е продал 1910 и заема пазарен дял от 1,9%. За първите 11 месеца на 2023 г. са продадени 10 676 автомобила "Москвич", сочат още данните.
Лидер по продажби през ноември е "Лада" - най-популярният автомобил в Русия, с продадени 32 651 автомобила и пазарен дял от 29,8%. Китайски автомобили заемат повечето от останалите позиции в списъка на най-големи продажби, измествайки напускащите европейски и японски марки.

Продажбите на китайски автомобили изглежда са достигнали своя връх при повече от 56% от пазара, тъй като вътрешното производство в Русия се възстановява след напускането на западните автомобилни производители, показват данните на Autustat.

Според Autostat през последните 11 месеца в Русия са продадени 939 254 нови пътнически автомобила, което е почти 65% повече на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
с какво е легендарен Москвича, с това че се чупеше ли. Тоя които е написал статията виждал ли е москвич на живо????
129
8
 
4
 
! Отговори
да преди 5 месеца
а на нашия пазар растат западните трошки, хиляда модела по на 10 - 15 год....колата стара вече, части няма и са скъпи!
128
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
сега даже славянски език забранявате и им отнемате паспортите на хората и ги прогонвате, щото не са ви научили новите измислени(изкуствени) езици, с които се опитвате да асимилирате славяните в други измислени нации и им манипулирате историята с лъжлива, искаме защита на славянските езици и всеки да има право да говори на тях и право на живот на славяните! Искаме руския език да бъде официален в ЕС, наред с френския и немския!
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ТирбушоновЩо не си завиеш името - знаеш къде....
126
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До Анонимен 138Да , затова руснаците са си взривявали Катюшите през ВСВ, когато се наложи, за да не попаднат в ръцете на немците. Немците, ако са притежавали нещо подобно, руснаците нямаше да ги взривяват, за да не откраднат технологията нацистите. То вие всичко сте изобретили, даже руската история и архитектура крадете и я обявявате за уж своя западна, другите нямат право на нещо свое, сега даже славянки език забранявате и им отнемате паспортите на хората, щото не са ви научили измислените
125
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Китайски автомобил сглобен във френски завод с лепенка на руски. Голяма гордост. А като гледам продажбите са за пазар на средна 10 милионна държава...
124
4
 
7
 
! Отговори
До 143 преди 5 месеца
Некомпетентен си по темата. Явно четеш само пропаганда. Когато Цилоковски е публикувал всеизвесната формула наречена на негово име, фон ти кафяв не е бил роден. Толкоз по въпроса за ракетната наука.
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
щайга
122
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До русия е к-*** Стига глупости и лъжлива пропаганда срещу Русия, писна ни от русофобията и омразата ви, която насаждате, отвори си кадрите от времето на царска Русия, за да видиш, че още тогава са се движили с автомобили в Русия!
121
7
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 138 преди 5 месеца
Хитлер е имал, тавариш. Обстрелвал е лондон с балистични ракети. Съвременната ракетна наука се дължи изключително на фон Браун и немските инженери. Катюшите на руснаците са фишеци с локално значение.
120
6
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Запада и САЩ блокираха 300 милиарда в западни банки, но активите на западни компании в Русия са за трильони долари...
119
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименНе е сглобяван от "Рено", а руснаците са купили завод "Рено" , това е доста различно!
118
2
 
8
 
! Отговори
Пейканов преди 5 месеца
Китайския москвич е на двойна цена в расиюшка, спрямо цената му в китай.
117
5
 
13
 
! Отговори
Тирбушонов преди 5 месеца
Китайската кола е нова първите два месеца. След това започва да се разпада. Но пак е по добре от оргиналните масквичи и лади от съвецко време.
116
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен, Какво ми натискаш минус, виж Катюшите от ВСВ, те са изобретени от руснаци и ракетите са реактивни, кой тогава е имал реактивни ракети, освен Русия, кажи!
115
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Днес.бг се пуска по една такава статия на месец, да надъха троловете и дотам. Помня някакви велики руски самолети, конкуренция на Боинг, щели да пускат. Нито ги помни някой, нито нищо. Успех другаре
114
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Китайски таралясник сглобяван в завод на Рено, единственото руско в него са возещите се пияни клошари дръзнали да си го купят.
113
2
 
7
 
! Отговори
Перничанче преди 5 месеца
Язе че си карам 15 годишното гоуфче. Тия масквичи и ладички да си ги купуват друзята.
112
1
 
7
 
! Отговори
Паручик Галицин преди 5 месеца
Тоя москал е руский, колкото и дамските превръзки на баба ми.
111
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До обратно в СССР По *** от тебе няма, ти си зациклил в 90-те години, а понеже имаш само една гънка, в нея се е заклещила пещерната ти омраза към руснаците и шантавата убеденост, че ти си нещо повече