Разбиха група, изпрала над 5 млн. долара

Ръководител на групата е 35-годишна жена от София
1 дек 2012 14:05, Елка Василева
36
Разбиха група, изпрала над 5 млн. долара
Разбиха група, изпрала над 5 млн. долара чрез нерегламентирана продажба на лекарства. Снимка: архив, Reuters

Трима души са арестувани за пране на пари в особено големи размери. При акция на ГДБОП и американската агенция за борба с наркотиците ДЕА е разбита група, изпрала над 5 милиона долара чрез нерегламентирана продажба на лекарства в интернет.

Групата е част от международна организация, занимаваща се с пране на пари в особено големи размери, разработвана от Агенцията за борба с наркотиците ДЕА.

В хода на спецакцията било установено, че ръководител на групата е 35-годишна жена от София с инициали Г.Ч., която на 21 ноември била обявена за издирване чрез Интерпол.

В периода от 1 януари 2010 г. до 13 ноември 2012 г. чрез уебсайт Г.Ч. получавала заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство.

По време на разследването служители на ДEA документирали извършени преводи от банкови сметки, открити в българска банка, към аптеки в САЩ. Оттам противозаконно били издавани рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества.

Претърсени са пет адреса на територията на столицата. Оттам са иззети банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри и мобилни телефони.

С полицейска мярка за 24 часа са задържани Г.Ч. на 35 години, Г.К. на 36 години от Бургас и М.М. на 63 години от Хасково. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Служителите на Интерпол са уведомени за предприетите спрямо Г.Ч. действия.

Същевременно в САЩ служители на DEA са арестували още деветима чужди граждани, на които са повдигнати обвинения във връзка с осъществяваната престъпна дейност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Хх преди 11 години
Комунистите перат пари откраднати от народа ,в Сливен със северно изложение.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живей си там и изобщо не коментирай БЪЛГАРИЯ
30
7
 
2
 
! Отговори
Тук преди 11 години
Тук в САЩ много неща са престъпление. Това е нормална държава.Не е като България.
29
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 11 години
В САЩ е забранено да се продават т.нар. контролирани вещества - затова и продажбата на такива е престъпление. От там нататък не става ясно за какво пране става въпрос.
28
3
 
21
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
aбе, по некадърна статия не можахте ли да напишете, толкова е смотана все едно аз съм е писал, нищо не се разбира, къде е престъплението, къде са праните кинти, с каккво са ги прали , с ариел ли, със или ли без накисване. Щото са продавали тънко и някои не може да си пробута скъпите химикали, и хаиде престъпници.
27
3
 
5
 
! Отговори
dp преди 11 години
За противозаконно сигурно е, проблемът е, че тия с пушките отдавна са си написализаконите така като им отърва та да не бъдат заобикаляни без да им се плати.Незаконно и престъпно далееч не са синоними.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
26Тъпака си тИ!!!!!"..........получаване на пари протовозаконнов нарушение на закона за противозаконна дейност"И .....другарю милиционер издаването на фалшива рецепта не прави една покупко-продажбаНЕЗАКОННА.Но това за кухата ти глава е трудно смилаемо.А това че куцо и сакато започна да квалифицира всичко което не знае как да го определи или му се струва малко наказанието ,като пране на пари показва САМОП едно.БЕЗЗАКОНИЕ на държавно ниво.
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обяснявам за тъпацитеОттам противозаконно били издавани рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества.получавала заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство. т.е получаване на пари протовозаконнов нарушение на закона за противозаконна дейностсе нарича финансова измама (т.н.пране на пари)
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже НЯМА в какво да ги обвинят и хоп.........пране на пари.А какво са направили всъщност.Продавали са "лекарства без рецепта" на американците на НИСКИ ЦЕНИ.Но понеже за това НАРУШЕНИЕ а не престъпление наказанието е ГЛОБА то ето ти квалификацията "пране на пари" и готовооо.УЖАС!Живеем в УЖАСЕН и ИЗМИСЛЕН свят.
23
0
 
26
 
! Отговори
123 преди 11 години
Само не разбрах как точно са 'изпрали' парите...
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А политиците,кога ще ги разкрият ?
21
0
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Нещо малко объркана статия ,разрешено не разрешено прали пари дано не е така,ама се чудя нашият аптечен бос и кандидат политик Марешки дали не пере чорапи и скъсани чорапи.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нещо не разбирамПоръчат ти нещо плащат ти го и ти им го изпращаш.т.е. Ако от щат ако поръчаш марихуана от щат където е разрешенамарихуанатаи те ти я доставят се оказват виновни ли. или куриера е виновен
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г.Ч. на 35 години, Г.К. на 36 години???tova Г.Ч. Gerb. 4ifutkite i Г.К. Gerb Komunistite li sa, obsto na 71 godini- a batko Tikvoiko kaza 4e bila 100 godisna taa barkotia..
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
prestyplenieto e 4e to4no tezi sa uspeli da nadhitriat i izprevariat to4no pa onezi i 5-tte miliona otisli pri tezi a ne pri onezi. naklepani sa ot konkurentna firma izvarsvasti sastite narusenia-prodajbi na lekarstva koito ne sa aptekirani ot doktor s tapia- a kogato nas ni izto4vat tikvite - te si podavat ostavkata i ostavat da stoiat dokato Stoian zastane 4elna stoika na stoikite ... sto i dvesta rakoiki, stoiki i kopeiki
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До MMBИ къде тук е прането на пари?!?!Освен продажбата на лекарства без лиценз (което не е малко!) - защо се пише пране на пари? >>>>>>>>>>Предполагам аптеките в Щатите, които са пазарували, понеже е незаконно, надали са осчетоводявали.И ето ти го и прането.
16
4
 
30
 
! Отговори
Никой преди 11 години
Познавам въпросната жена, както и още един от задържаните. Мога да кажа, че статията е крайно преувеличена и има излишен драматизъм. Фирмата по нищо не се различава от много други online pharmacies. Самият бизнес модел е такъв. То в такъв случай и Visa, и Mastercard трябва да ги държат отговорни за това, че са допуснали въпросните транзакции. Силно се надявам тези скалъпени обвинения да паднат, понеже съм убеден, че хората поне в България са невинни.
15
0
 
23
 
! Отговори
dp преди 11 години
Забележете, че просто са продавали лекарства без "лиценз" (благословията на тия с пушките),т.е. на по-ниска цена и са вземали част от пазара на "лицензираните", през които хоратахрантутят къде по-голяма верига безполезници.Антиутопичното ни съвремие... :-)
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навлязла е в територията на някой ояден МАФИОТ от България,затова я откриха!
13
0
 
18
 
! Отговори
MMB преди 11 години
И къде тук е прането на пари?!?!Освен продажбата на лекарства без лиценз (което не е малко!) - защо се пише пране на пари?За по-добре да звучи?Международна група :)