На българите им излиза най-солено на газ от цяла Европа

Съотношението цена–доходи ни поставя в най-неизгодно положение
29 юни 2011 17:18,
134
На българите им излиза най-солено на газ от цяла Европа
Снимка: Булфото

На българите им излиза най-солено да плащат за газ за битови нужди в Европа. Това показва сравнение, направено от статистическата агенция на ЕС "Евростат" и публикувано днес в Брюксел.

Сметнато според доходите на населението, българите плащат двойно повече от французите и над два пъти повече от британците и ирландците.

България се нарежда и на второ място по поскъпване на синьото гориво в Европа след Италия. Между втората половина на 2009 и втората половина на 2010 г. покачването на цената у нас е с почти една четвърт – 24%.

Най-евтино излиза газът за битови нужди в най-богатата европейска държава – Люксембург. Домакинствата в минидържавата, в която минималната работна заплата е 17 пъти по-висока от българската и която също като нас внася цялото потребявано количество, плащат почти три пъти по-малко за кубик газ спрямо доходите си. След тях се нареждат британците, ирландците и французите.

Номиналните цени на газа са най-ниски в Румъния – 7,7 евро за гигаджаул. Следват Естония, Латвия, Великобритания и чак след тях е България с 11,98 евро/GJ. Средната цена в ЕС е 15,9 евро/GJ.

През миналия отоплителен сезон Великобритания, Словакия, Ирландия, Австрия и Германия са успели да понижат цените на синьото гориво за населението.

България обаче има най-ниската номинална цена на тока в ЕС – 8,3 евро за киловатчас, но изчислено през доходите на средното домакинство у нас, в 13 държави плащат по-лесно за електричество.

Съпоставката на "Евростат" показва, че французите и финландците заделят най-малка част от семейния бюджет за сметките за ток.

На трето място са гърците, чиято държава е изправена пред банкрут и цяла Европа й се притече на помощ.

Най-голяма част от заплатите на унгарците, словаците и германците отиват за плащане на сметките за електричество. Към миналата зима германците са плащали двойно повече от гърците и над два пъти повече от французите и финландците.

"Тежестта" на българската сметка за ток ни нарежда между италианците и датчаните. Номинално цената на киловат ток е най-висока в Дания, Германия, Кипър и Белгия. А средната в Европа е 17,1 евро за кв/ч.

Пет държави са успели да свалят цените през 2009/2010: Чехия, Великобритания, Холандия, Люксембург и Италия. Българското покачване е с 1,4, но сравнено с 2008 г., сега българите плащат с 0,6 по-ниска цена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
8
 
34
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
na balgarite gaz ne trebe samo kumur i darva dim i pepel ,
129
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и газа и бензина и нафтата ни я продават на двойни цени щото ни обичат
128
13
 
33
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Да живее ГЕРБ!!!
127
8
 
37
 
! Отговори
Дон Кихот преди 12 години
Свободата ,Санчо, има мирис на шистов газ и е красива ,като френска АЕЦ....
126
8
 
45
 
! Отговори
Да благодарим на БСП преди 12 години
Румен Офчи анулира ПРЕДСРОЧНО договорът ни за 80 $ за 1000 куб/м и подписа нов за 300$ за 1000 куб/мм за да угоди на кремълските джуджета. Помним че в Парламента от БСП заявиха че не са чели договорът ( за 30 години!!!) и всъщност се оказа че го е подписал зам.- министър от ДПС !!!! Бушон някакъвВ Китай другарите отдавна да бяха пратени на стадиона и родата да беше платила куршумите. Причина : кратка и ясна - предателство
125
9
 
33
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
да, ама я виж колко страници помия се изля срещу Газпром и Русия.Уорлик от вчера вече трети памперс сменя от кеф...
124
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Съотношението ценадоходи ни поставя в най-неизгодно положение"Че това само за газта ли е вярно?Която и стока да хванеш, горното твърдение е в сила.Голямо проучване няма що!
123
8
 
34
 
! Отговори
Газовик преди 12 години
Затова се прави всичко възможно да се ликвидират всички месни енергийни источнищи и да има само газ.
122
10
 
32
 
! Отговори
Сорос преди 12 години
Пак питам: кой е "ЗА" да отрежем в едномесечен срок гадната робска руска газова тръба? На оружие, братиа! Къде са антикомунистите и русофобите? Ставайте, излизайте на улицата и да кажем "НЕ" на комунистическите нефт и газ, на разоряващите цени на Газпром и Лукойл! Да се съберем под прозорците на Бойко и да крещим за незабавно изключване на АЕЦ Козлодуй - НЕ на тока от руски уран!!! Искаме френски АЕЦ с американско ядрено гориво и цени на тока от 1985 г., когато ги увеличиха на 0.025 лв./квч.!
121
8
 
34
 
! Отговори
ЦД преди 12 години
За подобно съотношение доходи цени младите ни сънародници избират другата посока.
120
8
 
33
 
! Отговори
В преди 12 години
Бойко е виновен!
119
8
 
33
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
vijte garcite ,tapaci ,taka vi se polaga da plashtate i da vi doiat.
118
9
 
32
 
! Отговори
:)) преди 12 години
ха ха ха СОРОС -е:)))) ЗЛОТО Е ТУК ДО НАС В BG! Тук са изедниците и са си тук от как съществуваме като държава! Чепим се за това или онова правителство като последните *** а то ЗЛОТО наречено у нас БИЗНЕС/това нашето не е бизнес! бизнес има на запад и в САЩ/, си добрува необезпокоявано!
117
10
 
34
 
! Отговори
Сорос преди 12 години
Пак призовавам към решителни действия за незабавно прекратяване на всички заробващи комунистически доставки от азиатската империя на злото Русия! Вече имаме шистов газ, тези дни ще потече и Набуко, братята от ЕС и Америка ще ни докарват нефт от Либия и Ирак безплатно, а уран за АЕЦ-а нема да ни требва, щото АЕЦ-а е гадна комунистическа шитня!Долу поробителите! Да живее България! Да живее енергията от въздух! Да живее мъдрото форумджийско народовластие!
116
8
 
32
 
! Отговори
da преди 12 години
sega napravete ena atomna centralka na bratushkite i cql jivot shte vi go slagat tam kydeto ne bie slynce!
115
8
 
35
 
! Отговори
do 115 преди 12 години
Така е егати АЛЧНИТЕ ХОРА!:))) ИСКАТ КАТО РИМСКИТЕ РОБИ ПРЕДИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ДА ИМАТ ПОКРИВ И ОСИГУРЕНА ХРАНА -ИМАТ ГИ! КАКВО ОЩЕ ИСКАТ !!? ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ!? - НЕ ИМ ТРЯБВА! КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!? - НЕ ИМ ТРЯБВА! КИНО!? -ЕЕЕ ТОВА СА ЕКСТРИ! ТЕАТЪР!? ПОЧИВКА!? --ЕЕ ДА НЕ СА ГЕРМАНЦИ:))) ДЕЦА!? - МОЖЕ АКО НЕ РЕВАТ ЗА ПО ГОЛЕМИ ДОХОДИ СТАВА! ПО ДВЕ ДРЕШКИ НА ГОДИНА ИМ СТИГАТ!...и така нататък! В края на крайщата нали имат храна и покрив!?
114
9
 
37
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
те и сега са богати българите,какво им липсва,къщи ли нямат,коли ли нямат,пари ли нямат,това че хленчат и ламтят за още не ги прави бедни,а алчни,в много страни в Европа биха искали да имат такива бедникато в България
113
9
 
36
 
! Отговори
:)) преди 12 години
НАСТОЯВАЙТЕ ЗА ПО СПРАВЕДЛИВО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БРУТНИЯ СИ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ! СРАВНЕТЕ ГО С ТОЯВА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПОНЕ С РУМЪНСКОТО ИЛИ ТУРСКОТО! СЪС ЗАПАДНОТО БИ БИЛО УТОПИЯ! НЕ РАЗРЕШАВАЙТЕ НА КРАДЛИВИЯ СИ БИЗНЕС ДА ВИ ДОИ КАТО ОВЦЕ!
112
9
 
37
 
! Отговори
:)) преди 12 години
ако искате по добър живот НАТИСНЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВАТА СИ ДА СЕ БОРЯТ С МОНОПОЛИТЕ! ПОЛЗВАЙТЕ СИ ЗАКОНОНИТЕ СИ! ТЕ ЗАТОВА СА НАПИСАНИ!
111
9
 
34
 
! Отговори
мечо преди 12 години
а сме държава с "най-ниски"цени на горива,храни и стандарт на "живот" и заплатите големи не можем ги изхарчим