Вотът на Острова: Да бъдеш, или да не бъдеш... в ЕС

Лагерът за оставането на Великобритания засилва позиции
23 юни 2016 08:20,
156
Вотът на Острова: Да бъдеш, или да не бъдеш... в ЕС
Снимка: flickr

Британците гласуват днес в съдбоносен референдум, с който ще решат дали да остане страната им в Европейския съюз, или да го напусне.

Премиерът Дейвид Камерън заяви часове преди вота, че позициите на двете страни са изравнени, което прави резултата непредсказуем.

Резултатът от референдума не е задължителен. Парламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с подчертано мнозинство на едната страна. Сам премиерът Камерън предупреди, че резултатът ще бъде необратим и ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса, съобщават агенциите.

Право на глас имат около 46,5 милиона регистрирани избиратели в 382 избирателни района. Разкрити са 41 000 избирателни секции с около 100 000 души персонал. Гласуването ще е до 22 ч. местно време.

Очаква се пред урните да се явят между 60 и 80 на сто от регистрираните избиратели, или между 27 и 36 млн. души. Те ще трябва да отговорят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?". Окончателният процент на участвалите ще стане ясен около 6 ч. сутринта на 24 юни.

Този показател е важен, защото може да се окаже решаващ за изхода. Слабо участие вероятно ще бъде по-благоприятно за лагера на привържениците на излизането от ЕС, защото се смята, че те ще бъдат по-мотивирани да излязат да гласуват.

Кампанията за оставането на Великобритания в ЕС е засилила позициите си според данните на две проучвания на общественото мнение, публикувани снощи, броени часове преди началото на историческото допитване, съобщи Ройтерс.

В телефонна анкета на института КомРес за в. "Дейли мейл" и телевизия Ай Ти Ви показва, че привържениците на оставането водят на поддръжниците на напускането с 48 на 42%.

В предишно допитване на КомРес за в. "Сън" от 14 юни лагерът на оставането имаше само един процентен пункт преднина пред този на напускането.

В друго допитване на ЮГав за в. "Таймс" лагерът на оставането води над този на напускането с 51 на 49 на сто.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
от Сащ преди 7 години
Ако излезнат $1 ще стане 2?, ще купуваме имоти по Гърция..,
107
0
 
1
 
! Отговори
Гут преди 7 години
Само да спомена на уважаемите коментатори, че тези театри са си отдаааавна нагласени и обмислени! :) Държави като Великобритания .. там се мисли 100 години напред. Нали не смятате, че този референдум е случаен? Или че представлява "воля на народа"? :)))))
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до руските троловеА на Запад да не мислиш, че управлява народа? :)))) Там управляват корпорациите и банките! :) Но както каза Жерар Депардио: Разликата м/у Русия и Запада е, че в Русия олигарсите се страхуват от държавния глава!
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Костинброд ли са печатани бюлетините за референдума???
104
3
 
1
 
! Отговори
до руските тролове преди 7 години
Да не мислите, че в матушката ви народът решава кой да управлява? Там от 100 години управляват болшевиките и дългата ръка на КГБ.
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе,стига сте се пинявили!Ако искате да знаете "какво ще става на референдума",вдигнете телефона на Обонго и той ще ви каже,какво ВЕЧЕ е решено!Останалото е цирк за раята,в стил "хляб и зрелища".А когато димната завеса "брекзит" се вдигне,ще ви тресне най-главното,заради което се прави този цирк - ВЛИЗАНЕТО В СИЛА(а не "подписване),на TTIP и "Договорът за приватизация на услугите".
102
0
 
3
 
! Отговори
djani преди 7 години
Преди месеци на летището в Бирмингам ме посрещна приятел. На удивлението ми от вида на огромната мултирасовата и мултиетническа тълпа на аерогарата се усмихна и рече: Тук има лаф - "Който види пръв бял човек, печели паунд". Мисля, че това изчерпва въпроса, защо е референдума...
101
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Путин е (виновен)Опорна точка:Вземаш една статия, пипваш тук и там и отново я публикуваш! Но пък в Русия няма нито един наркоман и нито един алкохолик. Е и изследване няма, но това са подробности. Там и едно комплексирано джудже стига.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя навик шоу...............
99
1
 
2
 
! Отговори
A преди 7 години
То вече няма бели хора в Англия, нз защо се гласува против Европа а се облагодетелстват Африка, Индия и т.н. И все пак всеки има право на личен избор и днес ще стане ясно, колко от Британците имат мозък в главата.
98
0
 
1
 
! Отговори
bros преди 7 години
До АнонименОсобено на референдум без ясен правен характер, това в ЧТВЪРТЪК!
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По голямата част от британците искат да останат в ЕС,но това са основно младите хора които обикновинно и не ходят да гласуват.Затова и резултата от референдума е неясен.
96
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 7 години
Две трети британских избирателей опасаются, что результаты референдума по выходу из Евросоюза будут сфальсифицированы. Около трети допускают, что в фальсификации будут вовлечены сотрудники британской службы безопасности MI5, пишет The Independent со ссылкой на результаты опроса YouGov.
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТези 10% не са решили как ще гласуват. Така, че нищо не ти се губи... поне в процентите
94
0
 
1
 
! Отговори
UK преди 7 години
и той упорито отказваше да отговори! Дори и да остане Великобритания в ЕС, скоро Камерън ще бъде сменен.
93
3
 
8
 
! Отговори
anonımen преди 7 години
Европейски съюз = Машата на Америка
92
5
 
3
 
! Отговори
UK преди 7 години
Прав е Борис Джонсън да иска излизането на британците от ЕС защото наистина мисли за страната си, а някои го изкараха луд. Но аргументите му са железни! Който знае английски да чете и сам ще се убеди. И една от причините да иска напускане (освен икономическите )е, че в Брюксел съвсем скоро ще задействат процедурата по ускоряването на преговорите с Турция за присъединяването й към ЕС. По-рано Д. Камерън беше категорично против членството на Турция, като казваше че цели десетилетия стоят м/у нея и Европа. Но онзи ден на тв дебатите няколко пъти водещият го пита какво мисли по въпроса с Турция
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешници пълна драма ,ще останат в ес къде ще ходят...
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато имаш развита ,с добри условия за живот държава емигрантите ще искат да идват и да живеят в тази държава и нищо не може да ги спре.Така че дали ще са в EU или не от емигрантите отърване няма.
89
0
 
9
 
! Отговори
anoniemn преди 7 години
Ако Англия излезе от ЕС сама ще си е виновна, защото в първите няколко години вредите от това ще са десетократно повече от ползите. Икономиката им ще падне до края на годината с 5 процента, следващата с десет и ще са на косъм да с е сринат. По скоро Англия ще търси някакъв статут подобен на този на Швейцария и ще продължи връзките си с ЕС, но освобождавайки се от някои задължения. При това жестоко се заблуждават, че проблем са им мигрантите от ЕС, проблем са им индийците, *** и арабите.