ЕС готви 5-годишно разрешително за престой на бежанци

Малолетните – с настойник и семейство, иска Европарламентът
15 юни 2017 22:03, Никола Димитров
25
ЕС готви 5-годишно разрешително за престой на бежанци
Снимка: архив, Reuters

Комисията за вътрешни работи на Европейския парламент одобри днес предложението за издаване на 5-годишни разрешителни за престой на мигрантите, получили бежански статут.
 
Идеята е на Европейската комисия и се обсъжда активно от евроинституциите в момента, като част от реформата на Дъблинската регулация за бежанците.
 
Според предложението разрешителните могат да се подновяват веднъж и така бежанец ще може да живее 10 години в ЕС, след той трябва да кандидатства за гражданство или да се върне у дома.
 
Еврокомисията иска да изравни стандартите за признаване на правото на закрила на застрашени лица на територията на всички членки. Така според Брюксел търсещите убежище ще бъдат третирани еднакво в ЕС и тежестта от новодошлите ще се разпределя по-равномерно между европейските членки.
 
За отсъждане право на защита националните власти ще трябва да се консултират с Европейската агенция за убежището, която ще издава указания дали в съответната държава, от която идва кандидатът за бежанец, има риск и дали той не може да получи търсената закрила и в собствената си страна.
 
Когато рискът в съответната държава изчезне, евроагенцията ще информира столиците, които ще могат да прекъснат бежанския статут, който вече са предоставили.
 
Освен ситуацията в родината на бежанеца, други условия за отнемане на статут е връзка с терористични действия и организации и тежки криминални престъпления.
 
Бежанците, които извършат тежки престъпления, ще бъдат лишавани от правото на престой в ЕС. Европарламентът обаче не е съгласен бежанците, регистрирани в една държава членка да губят закрилата си, ако се преместят в друга и смятат, че този статут трябва да важи навсякъде в европейските граници.
 
Според вътрешната комисия на Европарламента членовете на семействата на мигрантите с бежански статут трябва да имат същите права и да могат да идват при получилия статут, за да избягнат опасност в родината си, но без да бъдат признавани за бежанци.
 
Евродепутатите добавиха поправки в предложението за европейска регулация, които да дават същите права на закрила на непълнолетните бежанци, които не са придружени от роднини, като тези на непълнолетните европейци без родители. Според тях те трябва да имат определен настойник, да бъдат настанени при роднини, приемни семейства или в приемни центрове от отворен тип.
 
Европейската комисия вече разпрати подобни указания до правителствата на 28-те членки, но те имат пожелателен характер. Когато бъде прието новото законодателство, тези условия ще станат задължителни за прилагане.
 
По-рано депутатите от вътрешната комисия поискаха непълнолетните бежанци над 6 години да бъдат фотографирани и да им се вземат отпечатъци при регистрирането им в ЕС, за да могат да се проследяват. По данни на ЕС следите на 21 000 деца мигранти се губят, след като са били регистрирани и се смята, че може да са жертва на трафиканти на хора.
 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
това е преди 1 година
Комисията за вътрешни работи на Европейския парламент подготвя бъдеща война на континента Европа.
16
9
 
3
 
! Отговори
Deutschland преди 1 година
Ганьовците-емигранти плюят по хора, които също като тях търсят щастието само заради цвета на кожата или религията им. Ганьовците са с една вежда и IQ на шимпанзе, но със самочувствие, че са нещо повече от останалите, което само доказва ниската им интелигентност.
15
7
 
2
 
! Отговори
Deutschland преди 1 година
***, грабвай парцалите и отивай в Русия, дом на най-голямата Джамия в Европа и пълна с казахстанци, таджикистанци и чеченци. Само да не се върнеш после с подвита опашка, като Депардио? Много сте ми смешни истеричните емигрантчета. Вместо да благодарите че са ви приели, вие плюете по ръката която ви храни. Затова българин е *** дума в цивилизования свят. Лоши, зли и расисти на всичкото отгоре. Нищо, че повечето сте с една вежда и IQ на шимпанзе - Ганьо се мисли за нещо повече от останалите.
14
8
 
3
 
! Отговори
Deutschland преди 1 година
Германия е велика, еврото - стабилно. Бежанците, които търсят закрила от война са добре дошли, а на нацитата във форума им пожелавам никога да не се сблъскват с ужасите на войната и да не се превръщат в бежанци за да ги видим!
13
0
 
3
 
! Отговори
Таси преди 1 година
До 14-Оцелелите ще живеят в анклави,докато могат.Справка-индианците в Америките.
12
0
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Ние не сме животни. Дори и да имаме някакви подсъзнателни инстинкти за въпроизводство и начините на осигуряването му, на това ниво те винаги ще са в сблъсък с инстинкта за самосъхранение. А точно този инстинкт в момента работи също толкова лошо, колкото и желанието на европейците да отглеждат повече деца. "Бежанците" решават проблема дотолкова, доколкото просто ще изместят коренното население и то постепенно ще измре. Въпросът е какво би се случило с частта от цивилизованите хора, която оцелее.
11
0
 
14
 
! Отговори
комитата преди 1 година
В ЕС като гледам нещо положително от 2-3 години не е направено ако искат и апартаменти и коли да им раздават на бежанците -в момента им се връща тъпкано////
10
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина много пъти съм се замислял за мотивите за предизвикване на пришествие на народи. Не откривам друга причина, освен това, че цивилизованитв са осъзнали че цивилизацията и интелектуалния прогрес намаляват популацията. За това са им нужни хора на средна възраст, които няма как да се цивилизоват поради възрастта си и културните си особености, които ще гарантират възпроизводство.
9
4
 
4
 
! Отговори
Мусли преди 1 година
Що не завреш пророчествата там от където изхвърляш ненужното от това което си консумирал/ разбирай -поемал орално
8
0
 
30
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Ако европеец кореняк сгази лука отива на боклука, но мръсни четгари незаконно цъфнали на чужда терирория, след 10 г безчинства и лентяйнстване ще ми станат равни по заповед на хитлеристите от ес.
7
3
 
1
 
! Отговори
do zinik преди 1 година
slu4ajno da si vuv fa3a "maniq"
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те добре, че почнаха да ги връщат, че както се бяха запътили...
5
0
 
27
 
! Отговори
Какво... преди 1 година
Каква полза са европейските правителства, които трябва да се грижат за това, което е в най-добрия интерес на местните народи, а вместо това е по-загрижено за нашествениците?

Защо светът трябва да бъде завладян само от онзи, който възпроизвежда най-бързо и най-безотговорно, изтривайки всички други уникални култури в този процес?
4
0
 
43
 
! Отговори
Как преди 1 година
И как точно ще ги накарате да си тръгнат след 5 години?
С песни, с танци, с цветя, с мечета и прегръдки или ...
Веднъж в държава на ЕС няма да си тръгнат никога!
Подписвам се!
3
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През тва ще са докарали цялата рода 50-100 човека и ще са направили по 20 деца.Нали имат по 5-6 жени.Тва автоматично ги бетонира завинаги на социални помощи в Европа.Европейците са си виновни защото гласуват за политици които обичат бежанци.
2
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната гавра с нас. Че то ние нямахме такива права преди да влезем в ЕС. Третираха ни като трета ръка хора, не че сега е по-различно де.
1
3
 
59
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Цитат: "...и така бежанец ще може да живее 10 години в ЕС, след той трябва да кандидатства за гражданство..."
ЕС е организация, която работи против собствените си граждани! Преди 2015 и бях тотален фен - сега "стискам палци" да се разпадне по-бързо!
10 години ще ГИ храним...10 години ще ни трепят - и след това....СЪЩОТО - НО С ПАСПОРТИ!
ОГЪН ДА ГОРИ ЕС!!!