Татуировките влязоха в потребителската кошница в Белгия

Харчовете за диетолози също значими за семейния бюджет
16 яну 2019 10:52, Йовка Димитрова
8
Татуировките влязоха в потребителската кошница в Белгия
Снимка: архив, Reuters

Татуировките са насъщна част от живота не белгийците. Това става ясно, след като те бяха включени в потребителската кошница на цените, чрез която властите наблюдават стандарта на живот в страната.

В кошницата се следят цените на 12 групи от най-търсените стоки и услуги от населението. Тя служи за  изчисляване на индекс на цените, който е определящ за индексирането на доходите.

Тази година към списъка освен татуировките за първи път се добавят още цените за смяна на брава, почасовата надница за ремонт на покрив, покупката детска количка и на автомобил на старо, както и стойността на готварските книги. Консултацията с диетолог, цената на термокомпресорите и наемът на студентско общежитие завършват допълненията към списъка за 2019 г., който се обновява всеки януари.

Подборът на съдържанието на потребителската кошница се определя от тенденциите в търсенето, като дял от разходите на домакинствата. Данните се събират основно от магазините. От 2019 г. ще започне по-детайлно наблюдение на онлайн продажбите заради увеличаването на покупките през интернет в сравнение с тези в класическите магазини. Индексът за цените на обувките вече ще се взема от онлайн продажбите, съобщават местните медии.

Съдържанието на кошницата се одобрява ежегодно от правителството в съгласие с работодателските организации и синдикатите.

Миналата година към кошницата бяха включени разходите за ремонт на компютри и на жилищни блокове, за правене на педикюр, ортопедичните сделки, детекторите за дим и орхидеите, и бяха извадени празните CD, азалиите и алстроемериите.

Цените на продуктите и услугите в кошницата се използват за изчисляване на индекса на потребителските цени, който служи за определяне на увеличението на пенсии и заплати. Индексацията на доходите цели стандартът на живот да се поддържа в съответствие с инфлацията.

През 2018 г. статическата агенция на Белгия отчита най-голямо поскъпване на енергията и пътуванията в чужбина. Цените на наемите, културните събития, дрехите и телекомуслугите са поевтинели най-значимо.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Рене преди 2 години
Правилно. Животът не се състои само от ядене. Щом хората харчат за татуировки, значи имат нужда от тях. Добре е, че в някои страни правителството, работодателите и синдикатите виждат по-далеч от нахранването
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро процентът на хората с високо IQ ще се изравни с процента на хората без татуировки. Просто съвпадение, не че нещо...
5
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 2 години
Добре че са отпаднали ортопедичните сДелки
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пусти глад !
3
0
 
5
 
! Отговори
Шишо Б. преди 2 години
Е как може да извадят азалиите. Потресен съм. Сега хората ще трябва да си татуират азалии....
2
5
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 2 години
До АнонименНедей да лъжеш, oтpeпкo долна. В нашата потребителска кошница има и лекарства, и основни храни.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цената на татуировките, косвено влияе върху размера на пенсията значи. В напата потребителска кошница следва да включат - поне лекарства, основни храни, отопление наем, пък баба ми ще се лиши от някоя тауировка повече, ако много иска ще й подарим за рождения ден, ама и основното го няма при нас..