В Германия почват изследване колко са преболедували COVID-19

В инициативата се включват учени, студенти и полиция
7 апр 2020 22:11, Петя Славова
20
В Германия почват изследване колко са преболедували COVID-19
Снимка: БГНЕС

Учени и студенти от университета в Мюнхен започнаха статистическо изследване с подкрепата на полицията, за да се установи какъв процент от населението на Германия вече е преболедувало новия коронавирус без да знае това.

Тези дни на вратите на жителите на Мюнхен може да позвънят млади хора, придружени от полицаи. Те имат необикновена молба – доброволно даване на кръв, около 3 милилитра – колкото чаена лъжица. Както и молба за последващи посещение, анализи и интервю. Това е необходимо на науката, обясняват те. Успоредно с това ще могат да разберат, как се развива ситуацията с COVID-19, предава "Дойче Веле".

Какъв процент от населението вече е преболедувал в лека форма COVID-19? Около 70 студенти по медицина участват в мащабно тестиране на антитела срещу коронавируса SARS-CoV-2 в баварската столица.

Те възнамеряват в течение на 4 седмици да посетят 3 000 домакинства и да изследват около 4 500 човека. Изборът е на случаен принцип, а адресите се избират от компютър, което предполага представителност на изследването. Целта му е не толкова диагностична, колкото статистическа.

Още по темата

Досега тестовете за коронавирус в Германия се правиха, за да се направи проверка за симптоми на заболяването, да се проверят заразените лица и да бъдат изолирани, а при нужда и хоспитализирани. Успоредно с това се проверяваха колкото е възможно повече хора, контактували със заразено лице.

Сега в Мюнхен се правят тестове за антитела срещу коронавируса, за да се установи какъв процент от жителите в момента боледуват от лека форма на COVID-19, без изобщо да подозират. Основната задача, обаче, е да се провери каква част от вече преболедувалите са изработили антитела срещу SARS-CoV-2. Или с други думи, доколко в града вече е изграден колективен имунитет.

Ръководителят на проучването е проф. Михаел Хьолшер – директор на отделението по инфекциозни и тропически болести в клиниката на Мюнхенския университет. В проекта, според информация на "Зюддойче цайтунг", участват около 50 специалисти – лекари, епидемиолози, микробиолози, статистици, математици и IT специалисти.

Започналото групово изследване се извършва с подкрепата на правителството на Бавария, за което са заделени 1 милион евро.

Проектът е представен по време на пресконференция от премиера на Бавария Маркус Зьодер, известен с решимостта си да се бори срещу пандемията. Според министъра на науката на провинцията Бернд Зиблер, за предприемането на правилни мерки срещу коронавируса е необходимо на първо място да бъде изучен характера на неговото разпространение, а за целта е необходимо събиране на база данни.

Видимата част от правителствената подкрепа се изразява във факта, че правещите проучванията студенти са придружавани от полиция, за да нямат гражданите опасения, че са жертва на измама. Според различни социологически проучвания, 80 % от гражданите на Германия имат доверие в университетските служители и полицията.

Проучването на университета в Мюнхен ще се проведе в рамките на 1 година. Участниците в него ще бъдат посещавани редовно за вземане на кръвни проби и интервю. В резултат на това учените очакват да разберат по-добре характера и особеностите на разпространение на вируса.

Михаел Хьолшер очаква още след 2-3 седмици да представят първите данни на политиците, за да могат те, на свой ред, да вземат решение за по-нататъшни мерки. Имат се предвид предимно ограниченията и карантината, които удариха силно икономиката и за чието постепенно смекчаване настоява бизнесът.

Не е изключено аналогично събиране на информация да се проведе и в други региони на Германия, в които епидемията е имала различна специфика.

В град Гангелт в Северен Рейн – Вестфалия подобно групово изследване е започнало още на 31 март. Учени от Института по вирусология и изследване на ХИВ към медицинския факултет на университета в Бон са взели проби от 1 000 човека.

Ръководителят на института проф. Хендрик Щреек се надява до средата на април да представи първите резултати, които биха помогнали при вземането на ефективни и адекватни мерки за борбата с коронавируса. Доказано е, че развитието на болестта в този район е започнало 3 седмици по-рано, отколкото в други части на Германия – на 15 февруари по време на мероприятие, в който са участвали около 300 човека.

Изследването, което се провежда в Мюнхен, е по-мащабно и затова се предполага, че е по-представително. В баварската столица в началото на пандемията не е имало масово събитие, разпространението на вируса е било по-равномерно, а освен това се проявява по-типично.

Успоредно с тестването за антитела в Мюнхен тече още едно изследване – сред 100 медицински работници от градските болници, които са се заразили с коронавирус и се намират под домашна карантина. С помощта на постоянни анализи и интервюта вирусолозите се опитват да разберат, колко бързо организмът изработва антитела.

Бавария е водеща в Германия по брой на заразени с вируса SARS-CoV-2. Според последните официални данни, те са около 25 000. Именно в Мюнхен на 27 януари беше регистриран първият в Германия случай на заболял от COVID-19. На второ място по брой заразени е провинция Северен Рейн – Вестфалия с 21 000 човека.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
2
 
! Отговори
true преди 1 месец
колко са преболедували без да знаят е нужно само и единствено на тия дет пуснаха вируса, че да го дооправят да е по-послушен. С полиция за по-убедително, ха ха, а после на политиците шъ го дадат, а те за кого работят, моля? И къде - в германия! От целия ЕС най сор'осоидната държавица, за 30г там либерастията такива пипала пусна че вече новото поколение е с такова мислене.кога ще се научите да четете бе, стига сте слушали тия захаросани "инициативи". Нищо добро няма в тях за вас.
10
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
До До 8

За юристите не знам, но всеки икономист(или почти всеки), учи висша математика. По наше време беше в две нива, и задължително "Обща теория на статистиката", за всички специалности! Статистиката обаче е прекалено обширна наука, за да може да се обхване всичко в една дисциплина. Затова има и редица други специални статистически дисциплини, които също се изучават.
Отдавна вече съществува и специалността "Здравен мениджмънт", която пък има отношение при решаването на подобни казуси...
9
2
 
14
 
! Отговори
Munchen_DE преди 1 месец
Напълно съм за такова изследване. Приятна изненада би било да се окаже, че хората масово имат изграден имунитет. Това би възпрепятствало повторно пламване през есента.
8
3
 
19
 
! Отговори
Язе преди 1 месец
И Австрия почват такава програма. Не знам що само наште го отричат това .....
7
1
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Много правилно си го написал, но къде очакваш да те разберат хора завършили право и икономика.
6
1
 
11
 
! Отговори
Fool преди 1 месец
До Анонимен 7

За елементарната статистика, болни евентуално с имунитет. Така примерно процента на смъртност ще спадне, ще се види тези хора с кои други са били в контакт. Така ще се реши кога ще падне карантина. Елементарна математика и статистика, две неща които дават възможност за адекватни решения и мерки.
5
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо им е да знаят колоко са го изкарали без да знаят,като след като не са разбрали няма значение вече? Пълна тъпотия и безсмислица.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тц. Тестове не плащаме. Те не дават верни резултати при матряла, важат само за от депутат нагоре. Ако има нужда обаче, може да подкрепим още някоя колекторска фирма в тая криза.
3
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте мpнкяли бе. След 1 седмица Германия вдига мерките и започва да налага стадното разболяване, а който оцелее от старци и хора с хронични заболявания - оцелее. Веднага след това и България ще го направи, нали е немски сателит. Боко ще каже не съм съгласен, ама нали е демокрацията, хората така искат, глас народен. Така че спокойничко, до десетина дни ще можете да се разболявате на воля и вие.
2
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2
Той ли ще го плаща или ти напираш повече..?
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същото почва и в Италия, където даже след броени дни пускат тестовете в аптеките за 5 Евро. Само тук генерал Годжи и Тиквата ни убеждават, че не можело, нямало смисъл и да си стоим вкъщи