Меркел: Пандемията разкри колко крехък все още е ЕС

Съюзът се нуждае от сближаване и солидарност повече от всякога
18 юни 2020 16:08, Елка Василева
35
Меркел: Пандемията разкри колко крехък все още е ЕС
Ангела Меркел. Снимка: архив, БГНЕС

Пандемията от коронавирус разкри слабости на Европейския съюз и Германия ще използва своето председателство на блока за насърчаване на солидарността и икономическия просперитет на 27-те държави членки, заяви канцлерът Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Европейският съюз е изправен пред най-голямото предизвикателство в своята история, посочи Меркел в реч пред германския парламент, като се позова на пандемията COVID-19 и въздействието на кризата върху европейската икономика.

Меркел заяви, че "пандемията разкри колко крехък все още е Европейският съюз" и призова членовете на блока да покажат "сближаване и солидарност", като започнат с фонда за възстановяване на по-слабите икономики на ЕС.

В речта си пред Бундестага Меркел посочи, че най-непосредственото предизвикателство, пред което е изправен единият блок, където бяха регистрирани над 100 000 смъртни случая от COVID-19 и който е изправен пред най-тежката рецесия след Втората световна война, е да се споразумеят за многогодишната бюджетна рамка и за фонд за възстановяване.

"Пандемията разкри колко е крехък все още европейския проект", посочи Меркел пред Бундестага, оплаквайки се от "по-скоро националния, а не европейския" първоначален  отговор на пандемията от отделните правителства на ЕС, включително и нейното собствено.

"Сближаването и солидарността никога не са били по-важни отколкото днес".

Германия поема председателството на ЕС за шест месеца на 1 юли, като Меркел заяви, че държавите членки имат големи очаквания за най-голямата икономика на блока, която е и най-големият платец в рамките на съюза.

В петък е планирано лидерите на ЕС да обсъдят във видеоконферентен разговор плана на Европейската комисия за възстановяване от коронавирусната криза на стойност 750 млрд. евро заедно с предложението за 1,1 трлн. евро за следващата многогодишна бюджетна рамка на единния блок за 2021-2027 г., предаде БНР.

Планът ще се нуждае от одобрение от всички 27 държави членки на ЕС.

Ангела Меркел обаче заяви, че очаква споразумението за разходните планове на ЕС да бъде постигнато на физическа среща на европейските лидери по-късно тази година, омаловажавайки по този начин шансовете за постигане на някакъв пробив още на утрешната видеоконферентна среща на върха.

"Ще направя така, че на Европейския съвет да вземем решение относно многогодишната финансова рамка и фонд за възстановяване възможно най-бързо“, посочи Меркел.

Коронавирусната пандемия удари тежко единния блок в момент, когато той се бореше с други големи предизвикателства като намирането на обща стратегия за противодействие на силния икономически възход на Китай, за справяне с враждебна администрация на САЩ и за постигане на технологичен и военен суверенитет, напомня Ройтерс.

Меркел засегна някои от тези въпроси, когато определи целите си за председателството на Германия в ЕС.

Тя призова ЕС да говори с един глас пред Китай и да поеме по-глобална отговорност, особено чрез насърчаване на демокрацията и правата на човека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВажното е, че си на пост. Така може да не се забележи какви простотии ръсиш.
28
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 30Оная дето не ти стига акъла да я вденеш.
27
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До баба мараПо-лошо от излишен. ЕС на бюрократите на урсула е вреден!Да не зацравяме, че началото на Март ек се скара на Австрия за граничния контрол, а на 13 март се кара на тръмп що спрял полетите до шенген. Полетите от китай държавите с ценностите ги спряха чак втората половина на Март. И докато държавите се чудеха какво да правят с вируса, търтеите на урсула пишеха програми за имигрантите.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Каква цензура, другарю?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тя призова ЕС да говори с един глас пред Китай и да поеме по-глобална отговорност, особено чрез насърчаване на демокрацията и правата на човека."И какъв по-добър начин да насърчиш демокрацията от налагане на цензура в интернет за цяла Германия.
24
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
тои не е крехък а излишен видя се че никои не беше подготвен здравните системиса построени на принципа на печалбата и видяхме резултата гробищата сепрепълниха какъв е извода всеки да се спасява поединично никакво капаро заваксина
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВетеринарЗабелязвам, че русофилите си служите с "факти", но доста поорязани откъм това какво значат те, как се е стигнало до тях и т.н. При това го правите с умисъл. Никой не те пита за нещо което да четат тия които вземат решения: тук става дума да докажете, че въобще можете да предложите нещо сносно. Ако не можете е много просто: нямате идея как да се направи по-добре.
22
1
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 3 години
До АнонименАз говоря за фактите . За алтернативи питай брюкселските въшки.Малко на дървен философ ми приличате . Все едно че алтернативи казани от "ветеринар" на анонимник в сайта днес.бг ще бъдат чути и изпълнени от Меркел .
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВетеринарВсички сте много умни, *** нещо не чувам какви са алтернативите. Малко на Радев ми приличате.
20
1
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 3 години
Права е бабата . ЕС прилича на улично куче мрасно и пълно с брюкселски кърлежи ... арабски въшки... африкански пърхут..... и източноевропейски тъмнокожи *** . В такова огромно количество,че едвам си стои на краката .Никой от гореизброените паразитии доброволно няма да спре да му точи кръвта на кученцето .... и ще е там до очакваната и скорошна смърт...
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До руския хибридникЗа какво "непримеане" говориш, руши? И какъв "граничен контрол" като вдигаха бунтове непрестанно? И какво щеше да стане ако всички пристигнали бяха останали в Гърция и Италия?
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До руския хибридник"Не знам къде да търся солидарността и, когато сочеше назидателно с пръст държавите, които искаха неприемане или поне граничен контрол за имигрантите, а година по-късно искаше от същите тези държави солидарност в приемането на върнати имигранти, понеже били преминали през тези държави...""Неприемането им" би означавало нарочно да ги издавят в Средиземно море. Знам, че руските варвари не биха се поколебали ...
17
0
 
5
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Тая баба какво прави още в политиката?Не се ли оля достатъчно?!
16
0
 
5
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
Крехък ще е, като ги напуска тия ислямисти
15
7
 
1
 
! Отговори
! преди 3 години
Пандемията показа наистина колко е крехък ЕС. Време е България да влезе във всички структури на ЕС без значение каква цена ще трябва да платим. Време е Германия и Франция като наши водачи да направят Съединени Европейски Щати, по подобен начин както е в САЩ. Време е да се спрат тези национални интереси а трябва да има над национален съюз управляван от Вашингтон или Брюксел а всяка т.н "държава" да се превърнат в щати.
14
3
 
2
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 3 години
откакто намалиха мерките вече не ходя просто с маска, а с P100 респиратор - иначе е много рисковано!!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България си затвори областните граници но не си затвори външните граници, т.е. България се смята за Европейска страна, но не и пука изобщо за собствените ѝ граждани!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По точно колко вреден е ЕС.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До шкафчетои да ги държи на кой ще ги предаде,да си ги джурка докато е жива
10
1
 
6
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
е по-голема Пирадима и Робство и от Прототипа си - СССР! К0мундетата като ИзТреПерКел се чудят вече как да лъжат и мажат!!