За да е успешна ваксинацията, ЕС трябва да промени подхода си

В Германия има излишък на ваксини и недостиг на хора, които да ги получат
5 мар 2021 21:10, Нели Христова
83
За да е успешна ваксинацията, ЕС трябва да промени подхода си
Снимка: БГНЕС

След като започна бавно надпреварата за имунизиране на своите граждани срещу КОВИД-19, Германия се сблъсква с необичаен проблем: излишък от ваксини и същевременно недостатъчно хора, които да ги получат.

Подобно на други страни в Европейския съюз, нейната национална ваксинационна кампания силно изостава от тези на Израел, Великобритания и Съединените щати. Сега в 83-милионната страна се увеличават призивите да не се спазва вече правилника за ваксинацията или поне леко да бъде променен.

Германците с изумление наблюдаваха как през януари Великобритания обучаваше армия от доброволци, които да поставят ваксините срещу коронавирус, а после се чудеха, че Великобритания, която беше доста по-тежко засегната от пандемията в сравнение с Германия, в някои дни е успяла да ваксинира над половин милион души.

Германия беше смаяна, че центрове в САЩ извършваха ваксинация на хора направо в автомобилите и че в аптеките в американските супермаркети се даваха ваксини срещу КОВИД-19, но това беше така, преди германските планове с ясна схема за ваксинация с предварително записани часове в специализирани центрове да се сблъскат с непреодолими трудности заради търсенето.

Великобритания и Съединените щати "имаха много по-прагматичен подход" към ваксинацията, каза преподавателят по икономика в университета в Бон Ханс-Мартин фон Гаудекер.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на "Астра Зенека" за всички възрастови групи, но няколко държави от ЕС, включително Германия, наложиха по-строги възрастови ограничения.

Германия, чиито запаси от ваксината на "Астра Зенека" са напът да надхвърлят 2 милиона дози, се надява повече хора да имат право да бъдат ваксинирани, след като досега това беше ограничено до част от населението: хората в най-приоритетната група, които са под 65 години.

Франция промени тази седмица тактиката, позволявайки някои хора над 65 години да получат ваксината на "Астра Зенека", след като първоначално ограничи нейната употреба до по-младите. Здравният министър Оливие Веран каза, че ваксината скоро ще бъде достъпна и за хората над 50 години, които имат здравословни проблеми и следователно са по-уязвими.

Франция, която с над 87 000 починали е сред страните в Европа с най-много смъртни случаи от коронавирус, до вторник беше използвала едва 25 процента от получените от нея 1,6 милион дози от ваксината на "Астра Зенека".

Наложените от европейски държави възрастови ограничения върху ваксината на "Астра Зенека" създадоха допълнителни трудности наред с проблемите, причинени от първоначалните забавяния на доставките и донякъде резервираното отношение към ваксината.

Все пак тази седмица данни от масовата ваксинационна програма на Англия показаха, че както ваксината на "Астра Зенека", така и тази на "Пфайзер"/"Бионтех" са около 60 процента ефективни за предотвратяване на симптоматичен КОВИД-19 при хора над 70 години след само една доза. Оповестеният от здравната служба на Англия анализ, който още не е рецензиран, също така показа, че и двете ваксини имат около 80 процента ефективност за предотвратяване на хоспитализации сред хора на възраст над 80 години.

Белгия и Италия също смекчават своите възрастови ограничения за ваксината на "Астра Зенека" в момент, когато се готвят да посрещнат задаващо се трето рязко увеличаване на случаите на КОВИД-19, предизвикано от по-заразни разновидности на вируса.

Междувременно Дания се откроява като успешен пример във ваксинацията в ЕС. Скандинавската страна оглавява ваксинационните таблици на общността заедно с малката Малта и очаква да ваксинира всички пълнолетни граждани до юли - доста преди определената от ЕС цел за ваксиниране на 70 процента от пълнолетните граждани до септември.

Вместо да пазят дози за изискваната втора ваксинация, датските здравни власти последваха британския пример за използване на всички налични ваксини след пристигането им - подход, който сега се обмисля от още страни в ЕС.

А всички 6 милиона жители на Дания имат цифрови здравни досиета, свързани с един идентификационен номер, което позволява на властите да установяват кои точно хора имат право да бъдат ваксинирани и пряко да се свързват с тях. Британските власти също изпращат текстови съобщения направо на хората, за да организират ваксинацията.

"Има исторически причини защо ние нямаме централизиран регистър като Дания", каза Фон Гаудекер, посочвайки мрачната история на Германия с упражняваният от държавата диктат по времето на нацизма и комунизма.

"Разбира се, че държавата може да направи ужасни неща с данните", каза той. "Но може да направи и велики неща с данните."

По-доброто разпределяне на наличните дози за тези, които имат нужда от тях, е един от начините, по който европейските страни се надяват да имат преднина спрямо вируса в идните месеци, след като се разпространяват по-заразни щамове.

Франция и Испания планират да слагат само по една доза от двустепенните ваксини на някои хора, които са се възстановили от КОВИД-19, настоявайки, че прекараните напоследък заразявания действат като частична защита срещу вируса.

Италия, Франция и Чехия отдават приоритет на ваксинациите в районите, където има силно разпространение на вируса. На унгарския лидер през уикенда бе поставена китайска ваксина срещу КОВИД-19, а страната му и Словакия купуват руската ваксина "Спутник V" като допълнение към другите ваксини, доставяни от ЕС. Президентът на Полша намеква, че страната му може да последва примера на Унгария и да получи китайски ваксини.

Броят на наличните ваксини в ЕС може да се увеличи още повече следващата седмица, ако Европейската агенция по лекарствата последва примера на САЩ и одобри включващата една доза ваксина на "Джонсън и Джонсън". Президентът Джо Байдън дава да се разбере, че САЩ сега очакват да получат доставка на достатъчно количество ваксини срещу коронавирус за всички пълнолетни граждани до края на май - два месеца по-рано от предвижданото.

"Ако не можем да оползотворим малкото ваксини, които имаме, тогава очевидно ще имаме още по-голям проблем, когато получим много ваксини", каза депутатката Бербел Бас от левоцентристката Германска социалдемократическа партия.

Германският здравен министър каза, че на над 5 процента от населението вече е поставена първа доза.

"Но е ясно, че е необходимо да действаме по-бързо", каза Йенс Шпан, като добави, че ваксинационните центрове ще могат да проявяват повече гъвкавост при преценката кого да ваксинират.

Урсула Нонемахер - най-висшият здравен служител в германската провинция Бранденбург, която се намира около Берлин, обеща да не оставя скъпоценни дози на склад, обявявайки началото на ваксинациите в сряда в някои лекарски кабинети.

"Сега превключваме на пета скорост", каза тя.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 63 Не е лесно да си т.ъп, човече! Но ти си факир!!!! Как ли точна са заразни хората с ваксини, при положение че в тия ваксини няма коронавирус?!!!!! В едните има само малък фрагмент от РНК на вируса, а в другите има модифициран Аденовирус. Я по-добре върти мистрията и не се занимавай с неща които са непонятни за пилешкото ти мозъче!!!!
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксинираните не са “заразни“, защото няма с какво. Във ваксините няма живи и цели вируси, с които ваксинираният се заразява. Ваксината на АстраЗенека дори не съдържа нищо от коронавируса, а подобен протеин от друг вирус.
64
1
 
2
 
! Отговори
Снимката преди 1 месец
Показват как ваксинират магистралка.
Жриците и уличниците ще имунизират по естествен път клиентите си.
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксинираните са заразни от 1 до 3 седмици.. правете си изводите.
62
2
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Е на всеки 3 месеца ли ще се ваксинираме? Не съм съгласен.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто в момента в Германия никъде няма право на масова ваксинация и затова ваксините си стоят. Право на ваксина в момента имат само лица над 65 години (Пфицер и Модерна) и само медицински и училищен персонал (Астра Зенека), и то само от 10 дена. Всички други са връщани. В някои провинции дори лекари не могат да си направят час сами, а се чака покана по пощата. Повечето и не искат Астра Зенека.
60
9
 
3
 
! Отговори
ХОКИНГ каза: преди 1 месец
ИМА МНОГО ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ МОЯТА тежка форма на инвалидизация да е предизвикана насилствено по изкуствен начин от кръгове обвързани със Стивън Спилбърг и респективно Том Ханкс

Това са предсмъртните подозрения и завещание на Стивън Хокинг и ако ЦРУ,МИ 5,АНС и сие ги бяха взели НАСЕРИОЗНО и бяха провели сериозно разследване срещу кръга на Спилбърг и Ханкс сега може би ИЗОБЩО НЯМАШЕ ДА ГО ИМА И КОРОНАВИРУСА

Аз не познавам колегата С.Хокинг и си свърших работата да дам инфото а Вий му мислете
59
5
 
2
 
! Отговори
ВъЗМОжНО все пaк преди 1 месец
Стивън Хокинг беше от нaй-великите учени кaто Исaк Нютон нямaщ прaвото дa умирa зa дa Ви спaси бе кукуид футболни глaви пълни с въздух

Инвaлидизaциятa нa Стивън Хокинг имa дaлечно сходство с живот в ЧЕРНИТЕ ДУПКИ дa му помогнaт кaриерно умишленно инвaлидизирaн и до крaя нa животa си крaден,плaгитствaн...........от ужпомaгaчи
58
5
 
2
 
! Отговори
КОНСПИРAЦИЯТA преди 1 месец
евреинът Стивън Спилбърг рaзполгa сaмо с около ОСЕМ МИЛИAРДA ДОЛAРA

номер едно "Дяволчетaтa" нa С.Спилгърг сa неглaсно продължени с "AЗAЗЕЛ" нa умрелия от СПИН

хубaво е дa си имaш aнглийски aдaш суперaдвокaт кaто Стивън Хокинг но зaщо е инвaлиизирaн

Яхве-Йеховa бърборков говорил..........a до крaят нa Вселенaтa имa сaмо ТИШИНA

Списък нa ТИ-ШИН-ДЛЕР с фaлшивия мондиaл 1994 дет Изрaел ни клaсирa
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гошо Тaрaбaтa с летящa чиния от Мaрс дрaснaл клечкaтa собственоръчно с кибрит нa плевенскaтa "плaмa" нa Рaйхстaгa

Гошо тaрaбaтa гермaнецa още го води зaподозрян A ИСТИНСКИЯ ДЕФAКТО РЕAЛНО ПОДПAЛИЛИЯ Рaйхстaгa холaндец Вaн Дер Любе е получил пълно оневинявaне от съдебнaтa системa нa Aнгелa Меркел

Бойклукa дa си кaже зa ХAAРП нa БКП и зa геноцидa дет сме извършили нaд ВСИЧКИ извънземни щот във безкрaйнaтa Вселенa цaрувa ТИШИНA
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сойшъл *** 52

доста си преувеличил смъртните случаи от свинския грип
В интерес на истината в цял свят документираните смъртни случи са под 20 000
Неофициално ги дават максимум около 600 000 в цял свят
Няма как в БГ да са стотици хиляди
Сигурно си имал предвид заболелите от свински грип , а не починалите
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По предложение нa БСП/БКП ГЕРБ глaсувa Нaродния съд ИЗВъН ЗAКОНA

ЧЕРВЕНИТЕ ФУТБОЛНИ ТОПКИ вместо глaви кaто всички ги лъжaт с вирусa ДA СЕ ОПЛAЧAТ НA НAРОДНИЯ СъД то ест нa НЮНБЕРГ

Знaете ли че директния подпaлвaчa нa Рaйхстaгa холaндецa Вaн Дер Любе е получил пълно оневинявaне от съдът нa A.Меркел сигурно зaщото Хитлер твърдял че мaрсиaнците сa били
54
5
 
3
 
! Отговори
Мълчи дa богaтееш преди 1 месец
До WOW!

"Мълчaнието е злaто" a в твоя aко не бе коментирaл нямaше дa ти личи че глaвaтa ти е прaзнa кaто футболнa топкa


Комунизмът нa Aнгелa Меркел,Евросъюзa,СAЩ е кaто дa се нaдявaш че мюсюлмaните Уйгури нaселявaщи Китaй ще претопят всички китaйци

Нaй сигурния фaкт е че червенaтa вълнa спретвa геноцид нa мaлките етноси от бялaтa рaсa
53
9
 
10
 
! Отговори
20стотинки рекламки преди 1 месец
Цялата паника се създаде, благодарение на ФейкБоклук платформата и паникьосаните постове на групичка параноидни хипохондрици.

Корона-вирусите ДАЛЕЧ не са толкова опасни, колкото ги изкарвате. Ама ИЧ даже не са толкова опасни.

Корона вирусите даже не могат да се квалифицират, като смъртоносни. Това е смехотворно.

Коронавирусите НЕ СА смъртоносни - това е 100% сигурно.
52
8
 
13
 
! Отговори
Сойшъл Дрис преди 1 месец
Ако нямаше социални кендзeфи, като ФейкБоклук, никой нямаше да разбере, че има Ковид.

През 2008-ма по свинския грип умряха стотици хиляди българи и нямаше ГРАМ паника.

Никой не носеше маска. Нямаше тестове.
51
5
 
14
 
! Отговори
1967г. аз съм бабати преди 1 месец
През 1967-ма година не ходихме с маски, защото тогава нямаше вируси.

Вирусите ги измислиха през двайстиО век. А станаха особено популярни с появата на ФейкБуклук платформата, където всеки може да си споделя мaлоyмните идеи и притеснения.
50
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ на ковид измамата! Не на геноцида над човечеството!
БОГ Е ЛЮБОВ !! В БОГ НЯМА БОЛЕСТИ И ВИРУСИ !
49
3
 
9
 
! Отговори
WOW! преди 1 месец
Много благодарЪ за информативната статия.

От нея разбрах, че някакви трети лица, щели да правят нещо, евентуално, ако "дал Бог", при някакви обстоятелства, много различни от настоящите.

След такава силна и голяма новина не ми остава друго, освен да го преместя ловко от левия крачол в десния.
48
2
 
5
 
! Отговори
ИЗВОДИ: преди 1 месец
"AНAРХИЯТA" може дa бъде съден мaксимум зa вaндaлизъм

Тероризъм то ест ТЕРОР може дa имa сaмо върху живи хорa a не срещу пaметници от мъртвa мaтерия

Озлобил се и симпaтизирa нa претопявaнето нa бългaрите в роми,турци и пр.


A зaщо ли Пaметникa нa СТAЛИН е бил във борисоф грaдинa до стaдионa нa "Цскa Червено знaме" родителя нa ЧЕРВЕНA СъВЕТСКA ужбългaрия
47
0
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
"необичаен проблем: излишък от ваксини и същевременно недостатъчно хора, които да ги получат"
-------

Леле, майчице, това е за "Пулицър" !