Стерилизирали стотици ромки в бивша Чехословакия, ще ги обезщетят ли днес?

Предвижда се те да получат по 12 000 евро обезщетение
111
Стерилизирали стотици ромки в бивша Чехословакия, ще ги обезщетят ли днес?
Снимка: БГНЕС

Стотици ромски жени са били подложени на принудителна стерилизация в бивша Чехословакия. Сега законопроект в Чехия предвижда на засегнатите да бъдат изплатени обезщетения по 12 000 евро, предава "Дойче веле".

Стотици жени от ромски произход са били подложени на принудителна стерилизация в Чехословашката социалистическа република. Повечето операции са били извършени в периода 1970-1980 година. Но и след падането на комунизма и развода между Чехия и Словакия в двете нови държави все още е имало случаи на принудителна стерилизация.

След няколко безуспешни опита, на 10 март 2021 чешкият парламент най-после гласува на първо четене закон за обезщетяване на жертвите. Той предвижда всяка пострадала жена да получи обезщетение в размер на 12 000 евро. Законопроектът трябва да бъде гласуван от двете камари на парламента още преди изборите през октомври. Ако това не стане, новоизбраният парламент ще трябва да го обсъжда наново.

Много от жените днес са на 60 или 70 години.

Хелена Валкова от управляващата партия на премиера Андрей Бабиш "Акция на недоволните граждани" (AHO) е сигурна, че законът ще бъде приет още от този парламент. Като бивша министърка на правосъдието и комисарка по човешките права на чешкото правителство тъкмо тя внесе законопроекта в парламента. Валкова успя да събере подкрепа от почти всички партии, с изключение на дясно-екстремисткото движение "Свобода и пряка демокрация". Тя с гордост отбелязва, че законопроектът за обезщетяване на жертвите е събрал сериозно мнозинство: 77 от общо 99 участвали в гласуването депутати.

"Това ми дава надежда, че законът ще бъде приет още преди изборите. Много е важно, защото засегнатите жени днес са на възраст между 60 и 70 години и не бива да чакат още дълго", казва Валкова в интервю за "Дойче Веле".

Според законопроекта, жените, подложени на принудителна стерилизация, най-напред трябва да докажат основателността на претенцията си, след което тя ще бъде оценявана от извънредна комисия към Министерството на здравеопазването. Без тази сравнително усложнена процедура законопроектът едва ли щеше да получи подкрепа. "Освен това беше важно да обясним, че днес право на такова обезщетение вероятно имат около четиристотин жени, а не няколко хиляди. Така че обезщетенията няма да ни струват милиарди крони, както се твърдеше", обяснява още Валкова.

Размерът на обезщетението беше определен в съзвучие с едно решение на Европейския съд от 2011 година, което присъди сходни суми на жени от ромски произход, които бяха завели дела срещу словашкото правителство.

Още през 2009 година чешкото правителство се извини за принудителните стерилизации по комунистическо време, но много чешки политици смятат, че днешната държава все още е в дълг пред жертвите. "Обезщетенията за жертвите на незаконна стерилизация ще компенсират изключително тежките нарушения на човешките права и същевременно ще излъчат ясен сигнал към цялото ни общество, че такива чудовищни евгенични престъпления няма да бъдат извършвани никога повече", казва депутатката Павла Голасовска от "Християнски и демократичен съюз - Чехословашка народна партия".

Досега още няма точна статистика за броя на пострадалите жени от ромски произход. През 2005 година офисът на чешкия омбудсман публикува доклад, в който се казваше, че "в периода 1970-1980 година чехословашкото правителство методично е подлагало на стерилизиране жени от ромски произход, за да снижи нежелано високата раждаемост сред това малцинство". Омбудсманът е проучил над 50 случая на принудителна стерилизация и е установил, че във всички тях са били нарушени правата на потърпевшите жени. "Майки с повече от две деца ни разказваха как лекарите са се опитвали да ги склонят към аборт, защото имали прекалено много деца", разказва Анна Шабатова, бивш омбудсман на Чехия.

Принудителна стерилизация до 2007?

След краха на комунизма практиката на принудителното стерилизиране не приключва окончателно. Въпреки че съответното комунистическо законодателство е отменено, и след 1990 година има рецидиви. Ромският новинарски портал romea.cz твърди дори, че последният известен случай датира от 2007 година.

През 2016 година на една конференция на ОССЕ, посветена на принудителните стерилизации, бяха изнесени данни за десетилетни подобни посегателства срещу жени от ромски произход в Чешката република, Унгария, Словакия, Швеция, Норвегия, Германия и Узбекистан. Още тогава конференцията призова Чехия да обезщети жертвите. Ето, че днес най-сетне сякаш е възникнала политическата воля за този отдавна необходим жест.


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-добре да им дадат пари да се върнат обратно в Индия барабар с НПО-тата, дето ги защитават.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стерилизирали стотици ромки в бивша Чехословакия

сега е момента да обработят чалгарките, бесепарките и "изпразнете се мутри вън" за да има бъдеще за България!
59
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 4 седмици
А отговорност ор родители, които не дават подходящи условия за развитие на децата си някой търси ли?
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До До 46:
Намесвам се, и без да искам да съм им адвокат, НО:
Ромите идват в Европа и в частност в Б-я на поне 3-4 напълно различни вълни.
Относно турците: в османската армия древноиндииците са били оръжейниците на армията и тези "роми" са били с извънредно висок статут тогава в османската армия. В последствие, поради отпадането на нуждата от тях, стават калайджии. Друга група (по-късно) е била музиканти и танцьори в турския двор и също са имали висок статут, но и те пропадат и т.н. и т.н.
57
0
 
10
 
! Отговори
бяласила преди 4 седмици
Аз съм склонен да дадем пари за да ги върнем в прародината си - тук само се мъчат душиците.
56
0
 
30
 
! Отговори
ЦЕЦА КОМПИРКАТА преди 4 седмици
Е ЕДНА СОЦИАЛНО-СЛАБА ИНДИЙКА ОТ СЕВЕРО-ЗАПАДНАЛА БГ

НЕ Е УЧИЛА НИКОГА, НЕ Е РАБОТИЛА НИКОГА,
НЕ Е ПЛАЩАЛА ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ НИКОГА, НЕ СЕ Е КЪПАЛА НИКОГА

НО Е РОДИЛА 23 Д'ЦА И ВСИЧКИТЕ ПОЛУЧАВАХА ДЕТСКИ И ПОМОЩИ

НО ЗА 1-2 ДЕЦА НА РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ, ДЕТСКИ И ПОМОЩИ НЕ СЕ ПОЛАГАТ

СРЕЩУ НАС … БЯЛАТА РАСА, СЕ ВОДИ ДЕМОГРАФСКА ВОЙНА
55
7
 
7
 
! Отговори
на ред са русофилите преди 1 месец
навъди се тази отврат и ще унищожи България.
54
6
 
4
 
! Отговори
Траян преди 1 месец
90 % от българите друсат кючек /като най красив български танц/. Да сте живи и здрави.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нали не могат да раждат как така хем не могат да раждат хем са с по 5 деца?
52
0
 
10
 
! Отговори
бат манги преди 1 месец
Хехе, какви пари са това бе.
23 хиляди лева. Делено на 140 лв/месец детски надбавки (за 4 деца), тва са 164 месеца или 13.6 години. А можеш да взимаш детски надбавки 20 години иначе.
И то да не говорим, че на 13-тата година, и дъщерите вече ще получават детски надбавки за техните отрочета и така още повече капитал.
Да четем не моем, ама да смятаме - охо и още как. :)
51
1
 
18
 
! Отговори
ачо преди 1 месец
Скоро няма да има българи на тази територия. Да му мислят как ще я кръшават.
50
2
 
40
 
! Отговори
Феликс преди 1 месец
Според мен е несправедливо ,че не предлагат на ромките такъв вариант и днес - 12000 евро за малка и безболезнена операция.
Най ефективната инвестиция в бъдещето!
49
29
 
0
 
! Отговори
Просто впечатление преди 1 месец
Забелязал съм, че тези които пл.юят по ромите, на живо се мазнят на същите тези роми, обикновено това са изкуфели дедки, ултраси и наркомани!
48
5
 
11
 
! Отговори
До 46 преди 1 месец
Ромите не са дошли с турците у нас, много по-късно идват и се заселват в Османската империя.
Неграмотен си, няма да те образовам.
47
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледах жената с най-много деца в България. Разплод за сметка на детското нещастие, деца в домове, негледани, но никой не и търси отговорност за безотговорността й.
46
4
 
39
 
! Отговори
истина преди 1 месец
Ромите ако така могат да се нарекат идват по Бг. земи заедно с туската империя ,били са им слуги и теляци и какво ли не ,вършили са им мръсната работа.През времето на нашите царе не е имало роми.А за развъждането им имат вина политиците,които и сега се възползват от тях по време на избори,ще се започне едно купуване на гласове и всичко незаконно което може.По времето на комунизма нямаше лентяи и всеки работеше в ТКЗС и селско стопанство,заводи и т.н.Бяха и образовани някои имаха средно и висше..
45
6
 
51
 
! Отговори
Евала преди 1 месец
В наше село през 80-те всичките роми си накупиха големи български къщи, заради политиката за опрощаване на жилищни заеми при много деца. Късогледа комунистическа полититика, направила циг.анския бейби бум от 80-90те, че и досега, с опрощаване на ток, вода, дърва, незаконни жилища. Все от комунистите е тоя проблем.
44
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, пък Т. Живков и БКП-то усилени ги развъждаха. През 1960-70 година внесоха от Гърция и Румъния криминали, а след 1975 година започнаха масово да им раздават безплатни жилища, социални помощи, пари за 3-то и следващо дете, безплатни ток и вода.....
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Швеция, Норвегия, Германия ???
коУеги, аз ли немога да чета, привижда ли ми се...
нещо на лицемерия ми намирисва
42
1
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С течение на годините все повече хора разбират Хитлеровата политика