Германците спестяват - натрупали са седем трилиона

Разходите за потребление на домакинствата са спаднали
18 апр 2021 13:52, Петя Славова
74
Германците спестяват - натрупали са седем трилиона
Снимка: БГНЕС

В кризата германците са спестявали доста усилено - в края на миналата година общите активи на населението са стигнали близо седем трилиона евро, предава "Дойче Веле".

Миналата година германците са спестявали интензивно - делът на спестеното е 16,3 процента, показват данните на Федералната статистическа служба. Казано по друг начин, от всеки 100 евро приходи 16 са били отделяни настрана.

Парите - на разположение

Разходите за потребление на частните домакинства са спаднали с 5,4 на сто спрямо 2019-а година (основно в резултат на правителствената политика за смекчаване на негативния ефект от пандемията), а общите финансови активи на населението са достигнали в края на 2020-а година близо седем трилиона евро, сочи информацията на Бундесбанк. Увеличението спрямо третото тримесечие на 2020-а година е 211 милиарда евро (3,1 процента). Тази сума включва наличните пари в брой, ценните книжа, банковите влогове, както и исковете към застрахователни компании и дяловете от инвестиционни фондове.

Яснота по въпроса как е разпределено това богатство няма, но изводът е ясен: въпреки пандемията от коронавирус германците днес са по-богати откогато и да било преди. В кризата те са спестявали активно, подпомагани и от бума на пазара на акции. Огромната част от спестяванията на населението са пари в брой и влогове в банки - 2,8 трилиона евро. В това отношение основният аргумент на хората е стремежът им да имат по всяко време достъп до тези средства.

Рекорден брой акционери

Още един извод - германците инвестират все повече в акции или фондове. "Частните домакинства са били много активни на капиталовите пазари през четвъртото тримесечие на 2020-а", твърдят от Бундесбанк. В периода октомври-декември 2020-а частни лица са изкупили акции или дялове от фондове на стойност 21 милиарда евро, показва още справката. А от Института за проучване на капиталовите пазари DAI съобщават, че броят на акционерите в Германия през 2020-а година е достигнал нов рекорд: 12,35 милиона души са притежавали дялове от компании или фондове - или с 2,7 милиона души повече, отколкото година по-рано.

Затвърждава се и тенденцията мнозина да се възползват от моментните ниски лихви, за да вземат кредити - основно за покупка или строителство на жилище. След приспадане на задълженията общите финансови активи на германците са се увеличили в края на миналата година със 187 милиарда евро, достигайки 4,99 трилиона евро. Това не включва стойността на притежаваните недвижими имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: германияспестяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Polska преди 2 години
Какъв дойчланд бе, какви са тия нацистщини. Немците да плащат репарации и да не се правят. Полша е най-велика защото оцеля немските зверства и си развя знамето над Райхстага. Точка.
51
3
 
1
 
! Отговори
Deutschland преди 3 години
И какво като няма конституция? То и англичаните нямат. Що за аргумент. Ама всички се натискат за немски пенсии, нали. И да се повторя, Deutschland uber alles ;)
50
3
 
1
 
! Отговори
Deutschland преди 3 години
Германия е най-великата държава! Най-великия народ! Deutschland uber alles!
49
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Като отворят ресторантите и екскурзиите ще се окаое, че са изостанали двойно с възможностите си.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости, целият БВП на Германия за година е около 3 трилиона евро, но билиспестили 4 трилиона, почти колкото целият БВП на Япония.Познавам и работя с доста квалифицирани професионалисти германци, повечетоимат дългове/кредити, единствено ако са получили някакво наследство са в по-добра позиция. Това че 2-3% от германците са супер богати, не означава, че всички иматогромни спестявания.
47
1
 
4
 
! Отговори
Ива преди 3 години
"натрупали са седем трилиона"само маатряял ли остана тука...вие знаете ли трилион колко е?А знаете ли че от английски трилион се превежда билион на български?Гермаснката икономика е около 4 билиона на година...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да спестяват, ЕЦБ печата.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз си купих апартамент 50 квадрата за 32500 евро в Германия, какви ти 2 милиона. ??? куку
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Апартамент в Германия е 1-2 милиона евро и 70 % плащат наеми цял живот.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МаноловСредно е 80 хиляди евро доход, но заплатите са мизерни с огромни данъци и далече от тази цифра. Бачкаторите са главно роби имигранти, а немците са политици, полицаи на държавна хранилка или банкери на 10 милиона ерва заплата. Не може заплатата да е примерно 500 хиляди евро на работник след данък и тогава ще спестят много повече и много по-добра икономика.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До маноловГовори се за пари в банките, а не за имоти. Освен това включваш цялот население, Забравяш, че има един 20% във всяко общесрво, които движат напред, докато останалите 80% са ... не толкова работливи.
41
6
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Това, че ти за да се нахраниш ти се е наложило да заминеш, не значи, че всички хора тук са така. В България има хора, които, повярвай ми, се изхранват не само, но и печелят доста добре. Разликата с теб е, че могат и други неща от бране на ягоди, почистване на помещения и боядисване. Стои си там, храни си семейството, но не обобщавай на ангро. И ако е възможно, не гласувай кой да ни управлява тук. Очевидно си много далече от действителността и нямаш възможност да си идваш често. Дерзай.
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 37Еврото се обесценява при хиперинфлацията на златото и петрола. Германия фалира в 2009 г. Спестяванията си заминават.
39
12
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Моля, неграмотни дезертьори да не се обаждат! Особено, ако са на социалки, каквито сте едно 99% от новозаминалите.Разликата между вас и мигрантите е само цветът на кожата. Същите необразовани мързели сте. Само че тях ги искат, а вас доста бързо ще изшъткат, когато дойде моментът.
38
2
 
6
 
! Отговори
Киро преди 3 години
И аз имам някой лев спестен, ама като гледам на къде върви света, сигурно ще атане така, че няма да мога да направя нищо с тях. Не стигат за имот, а в момента нито мога да пътувам нито да ходя по живота. Опасявам се, че полека лека се преминава към "нов" свят и такива като мен с по 20-100к? ще пият една студена вода, защото като не мога да си купя нищо с тях ...
37
2
 
8
 
! Отговори
пецата преди 3 години
До Анонимен - "Спестяванията тук нараснаха поради намалените цени..." ти нали си добре на запад, нас не ни мисли , какво си се завайкал щом ти е добре
36
4
 
12
 
! Отговори
Granik преди 3 години
Нормално, повечето от тях са мързеливи рентиери , отдаващи квартири ,на гастербайтери от Източна Европа . В германия такова понятие таван ,няма .Там всичко е жилище от което печелят пари.
35
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спестяванията тук нараснаха поради намалените цени на продуктите за всекидневна употреба. За да привлекат клиентите веригите от магазини правят промоции с до 50 процента намаление. Затворени са ресторанти барове нощни заведения културни събития. Народа няма къде да си харчи заплатите. Докато при вас доколкото знам от приятели всичко е поскъпнало драстично. С една заплата неможе да си нахраните семействата. Не виждам и да протестирате траете като комунист пред разстрел. Егати и напрада заспал сте
34
9
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
Кратка ще бъде радостта им защото скоро всички книжни пари ще бъдат обезценени до 0м при рухването на икономиката. Много скоро!
33
2
 
6
 
! Отговори
Ала бала преди 3 години
Дайте тия 7 трл в колко млн население са концентрирани от 82 млн?